Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

, 13. Jul 2016 | 4 Comments

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

Kremasta, dišeča, fantastično izgledajoča in božanska po okusu! Sveža paradižnikova omaka je popolna družica gamberom, skupaj pa so pravi magnet svežemu kruhu, ki samo čaka, da se namoči v njih! Niti kapljica omake ne bo ostala, verjemi mi!

Da je paradižnik zdrav, veš ti in vem jaz. Ker vsebuje veliko telesu koristnih sestavin in skrbi za preprečevanje bolezni srca in ožilja ter raka, ga je fino vključiti v prehrano čim večkrat. Paradižnikova solata, sendvič s paradižnikom, paradižnikova omaka, paradižnik na pici … vse to že poznava. Da pa bo paradižnik v tvoji kuhinji zasijal v novi luči, pa pripravi današnji recept, odličen je. Kremasta omaka je narejena iz svežih paradižnikov, ki se s počasnim kuhanjem lepo zmehčajo in preobrazijo v čudovito omako, češnjevci, ki jih dodaš čisto na koncu pa omako odlično osvežijo.

Da pa se ne bova slepila, pa naj kar takoj napišem, da je najboljši paradižnik vedno domači paradižnik. Paradižnik, ki ga odtrgaš z vejice, splakneš pod vodo – ali pa le obrišeš v majico – in poješ. Kot jabolko. Češnjeve paradižničke pa kot bonbon. V to, da bo letošnja domača letina paradižnikov dobra, pa nisem prepričana. Napoved je že slaba. Čeprav sem s svojih češnjevcev, ki jih imam na balkonu, pred dnevi že odtrgala prvih šest češnjevcev – ja, sem preštela in ja, bili so fenomenalni! – imam slabo novico. Liste je napadla plesen. Vse okužene liste sem že odstranila in ostale liste in stebla dobro pošpricala z zdravilom, ki so mi ga priporočili v Semenarni, a sem prebrala, da je malo verjetnosti, da bodo popolnoma ozdraveli. Žal pa niti paradižnički pri starših doma niso najbolj obetavni. Letošnje deževno vreme v začetku poletja nam je resnično zagodlo. Ampak! Bodimo optimistični. Morda pa se paradižniki še opomorejo in bo letina dobra. Bomo videli!

A tudi, če nam letošnja letina ne bo podarila lepih, dišečih in sočnih paradižnikov, vse še ni izgubljeno. Tu je naš slovenski Lušt! Odličen paradižnik, boljši od španskega, italijanskega ali kateregakoliže. Že nekaj let se neskončno veselim prvega Luštovega paradižnika in vedno kar stečem v trgovino, ko na Luštovi Facebook strani povedo, da so prve dozorele pripeljali v Ljubljano. Ker imam rada paradižnik. In ker ga pozimi ne kupujem – ok, občasno le kakšne češnjevce iz Španije. Meseci brez svežega paradižnika so dolgočasi meseci. In ko pridejo prvi dišeči in sočni  Luštovi paradižniki, sem več kot navdušena. Ker dišijo tako kot tisti domači. Ker so sladki kot tisti domači. Ker so sočni kot tisti domači! Luštov paradižnik kupujem in jem vsako leto. No, vsaj dokler domači paradižnik ne dozori. In tako bo/je tudi letos. Če bo letina slaba, pa še dlje. Vse dokler ga bodo še imeli!

Prejšnji teden sem v dar od luštne Luštove ekipe dobila celo gajbico Luštnih paradižnikov in ko sem jo zagledala, sem se skoraj onesvestila.

Paradižnik Lušt

Poglej si no te krasotce!

Paradižnik Lušt

Pa kako je dišalo! Kar malo sem zacvilila od veselja! Ne vem kako, ampak nekaj češnjevcev je kar takoj končalo v mojih ustih. Čudno! 😉

V naslednjih nekaj dneh – ker paradižnika ne smeš shranjevati v hladilniku, saj zaradi mraza izgubi ves vonj in sladkobo, sem morala delati hitro in pametno, kajti vsako zavlačevanje bi jih privedlo do gnitja, kar bi bil pa največji zločin! – sem bila v paradižnikovih nebesih. Nekaj jih je našlo nov smisel življenja v današnjem receptu, nekaj še v prihajajočih, seveda pa sem jih nekaj pojedla kot jabolka in nekaj kot bonbone. Solata. Sendvič z avokadom. In že jih ni bilo več. Resnično sem uživala, zato najlepša hvala, Lušt! 🙂

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 400 g (kuhanih) gamberov
  • 4 stroki česna
  • olivno olje
  • 2 večja Luštna paradižnika
  • 0,5 dcl belega vina
  • sol
  • poper
  • 1 košček masla
  • 1 pest sveže bazilike
  • 1 pest češnjevih paradižnikov
  • 1 žlička balzamičnega kisa (neobvezno)

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

PRIPRAVA

Če tvoji gamberi še niso skuhani, jih popeci na segretem olju, da spremenijo barvo (iz sive na roza). Kuhane prenesi v skodelico in prihrani za kasneje. Kuhane in zamrznjene – take sem v tem receptu uporabila jaz – le odtajaj.

V ponvi segrej žlico olja in na segretem na nizkem ognju zmehčaj sesekljan česen. Česen kuhaj le kakšno minuto, da se zmehča, a ne obarva. Na zmehčan česen daj na kocke narezan paradižnik – ni ga treba lupiti – in začni počasi kuhati.

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

Pusti, da se paradižnih razpusti in zmehča – približno 10 minut, vmes občasno premešaj. Na zmehčan paradižnik, ki se sedaj že kar omaka, zlij vino, posoli in popopraj ter premešaj in kuhaj še 5 minut.

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

Omaka naj se počasi kuhlja, da dobiš gosto omako in da se voda ukuha (=izhlapi). Omako poskusi in dosoli, če je potrebno. Potem daj v omako košček masla, na četrtine ali polovičke narezan češnjevec, baziliko, balzamični kis in vse popopraj ter premešaj.

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

Kuhaj še minuto ali dve, da se okusi prepojijo.

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

V pripravljeno omako umešaj gambere in po želji še malo popopraj.

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

Kuhaj par minut, da se gamberi segrejejo, omaka pa z njimi prepojijo. Tako pripravljene gambere v sveži paradižnikovi omaki okrasi s svežimi bazilikinimi lističi in postrezi. Postrezi s svežim kruhom, s katerim pomaži vso omako, lahko pa jih serviraš tudi prek testenin.

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

Print this pagePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone

4 Comments

  1. Igor
    August 29, 2016

    Recept za gambere je čist ok, za prste in posodo polizat, ker pa sem ga prebral z LCHF strani, pa temu ni več tako. Namreč, kruh (“…skupaj pa so pravi magnet svežemu kruhu,…”) ne sodi v LCHF.
    Prav tako v to prehrano ne sodijo, sicer v drugih receptih, mango, banane, tudi borovnice, pa še kaj.

    lp

    Reply
    • Barbara
      August 30, 2016

      Živjo, Igor! Ful hvala za komentar, sem čisto pozabila na sadje. 🙂 Sem pregledala recepte in pri večini odstranila lchf, le pri sadju, ki je jagodičevje, sem pustila, ker sem prebrala, da je jagodičevje ok. 🙂
      Si recept z gamberi že poskusil?

      Reply
  2. Sabina
    July 29, 2017

    Njami se vidi.
    Kot nalašč za te poletne dni.
    Poskusimo…

    Reply
    • Barbara
      August 1, 2017

      Odlična izbira! 🙂

      Reply

Leave a Reply