Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo

, 9. May 2017 | No Comments

Ko enkrat osvojiš osnovno tehniko pripravljanja rižot – ki je pravzaprav super enostavna – ti lahko rata čisto vsaka rižota. K osnovni rižoti dodaj katero koli zelenjavo, najbolje da tisto, ki je trenutno v sezoni, k njej skombiniraj še ustrezno začimbnico in se okronaj za master chefa rižot. Tale današnja je fenomenalna!

Priprava rižot ni noben bav bav. Ko spoznaš in osvojiš nekaj ključnih korakov priprave, ti bodo rižote postale zabavne in ščasoma pravzaprav velik izziv.

Ključni koraki priprave rižote:

  • uporabi pravo vrsto riža: uporabi riž za rižote, Arborio je prava izbira
  • za osnovo na olju prepraži čebulo: uporabi mlado čebulo/šalotko/čebulo …
  • na zmehčani, a ne obarvani ali zažgani čebuli, prepraži riž: riž naj se napije olja in čebule in zadiši po lešnikih
  • po želji uporabi vino: glede na izbiro zelenjave naj bo vino belo ali rdeče
  • riž skuhaj postopoma: rižu postopoma dodajaj tekočino, najprej eno zajemalko in ko riž popije vso tekočino, še eno zajemalko, vse dokler se riž ne skuha
  • dodaj zelenjavo po izbiri in glede na sezono: zelenjavo nareži na koščke, jo sesekljaj, naribaj in umešaj v rižoto: glede na trdoto zelenjave jo umešaj prej ali kasneje
  • rižoto po želji naredi kremasto z maslom ali parmezanom
  • rižoto po potrebi osveži z limoninim sokom
  • rižoto odišavi s svežimi dišavnicami: skombiniraj jih z izbrano zelenjavo
  • rižota naj ne bo presuha in tudi ne pretekoča: mora biti kremasta, da spolzi z žlice, če žlico rižote nagnješ
  • rižoto postrezi takoj: če rižota stoji, riž popije vso tekočino in rižota postane presuha

Morda seznam izgleda grozljivo dolg, a brez skrbi. Ko povadiš dvakrat ali trikrat, ti postopek pride v kri in priprava rižot postane enostavna.

Današnji recept je recept za osnovno rdečo kremno rižoto, ki jo delam že leta. Velikokrat v rižoto že med kuhanjem umešam naribano ali nakockano bučko, večkrat pa pred serviranjem vanjo umešam še svežo špinačo. Velikokrat jo pripravim tudi z gamberi – v rižoto malo preden je riž popolnoma kuhan umešam gambere, saj za kuhanje potrebujejo le nekaj minut.

V rižoto sem tokrat umešala paradižnikovo kašo iz svežih paradižnikov. Dva paradižnika sem zmiksala v mešalniku, da sem dobila paradižnikovo kašo. Paradižnikov nisem olupila, saj Blendtecov mešalnik lupinico zmiksa do neprepoznavnosti, ti pa paradižnik lahko po želji olupiš. Pozimi, ko pa svežih paradižnikov ni na voljo, lahko rižoto pripraviš z že pripravljeno (pripravljeno poleti ali pa kupljeno) paradižnikovo kašo.

Rižoto lahko postrežeš brez dodatne zelenjave, lahko pa dodaš takšno, ki ti je všeč in jo imaš na razpolago. Izbiraj med brokolijem, cvetačo, grahom, stročjim fižolom, šparglji … Zelenjavo popeci ali pa pokuhaj, kar ti je lažje in bolj všeč.

Recept je pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt, ki mi je poslala veliko gajbico dišečih in svežih paradižnikov vseh barv in oblik. Bolj dišečega, okusnega nedomačega paradižnika svet še ni videl!

Pozor: Če uporabiš vegansko maslo je ta jed primerna tudi za vegane.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 2 žlički (ghee) masla
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 180 g riža za rižote
  • nekaj žlic belega vina
  • 3 sveži paradižniki
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • sol
  • poper
  • (olivno) olje
  • 1 zelena bučka
  • 1 šopek špargljev
  • nekaj lističev sveže bazilike

PRIPRAVA

Žličko masla stopi v kozici, potem pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se zmehča – približno 2 minuti bo trajalo – dodaj sesekljan česen in premešaj. Ko česen zadiši, dodaj riž in premešaj ter kuhaj nekaj minut, da zadiši po lešnikih. Potem pa dodaj vino in kuhaj, da alkohol izpari.

Dva paradižnika zmiksaj v mešalniku, …

… potem pa dobljeno paradižnikovo kremo umešaj v riž. Ko se pokuha, začni dodajati jušno osnovo. Na enkrat dodaj 1 zajemalko in premešaj. Ko riž popije vso tekočino, dodaj naslednjo zajemalko in tako naprej, dokler se riž ne skuha.

Bučko in šparglje nareži na kolute in koščke. Vse daj na krožnik, posoli in popopraj ter pokapaj z olivnim oljem in jih kar z rokami premešaj, da se olje in začimbe oprimejo vse zelenjave. Zelenjavo popeci na (rebrasti) ponvi – dodatnega olja ni treba dodajati – na obeh straneh, približno 3 minute na stran.

Preostali paradižnik nareži na koščke. Umešaj ga v rižoto, jo poskusi in dosoli, če je potrebno ter malo popopraj, …

… potem pa dodaj še preostalo maslo.

Rižoto – ta naj bo kremasta in nikakor presuha, preveč tekoča pa tudi ne – serviraj na krožnik. Nanjo razporedi bučke in šparglje ter okrasi s svežo baziliko ter takoj postrezi.

Print this pagePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone

Leave a Reply