Lahka solata s česnovimi gamberi, korenčkovimi rezanci in jajcem

, 10. Jan 2017 | No Comments

Kaj pa tale solata, a? Taka nežna, barvita, osvežilna in tako dobra! Najbolj sem navdušena nad česnovimi gamberi in korenčkovimi rezanci in zagotovo boš tudi ti. Pripraviš jo lahko s svežimi ali že kuhanimi gamberi, poleg pa nujno potrebuješ kruh, ker omake, v kateri se dišavijo gamberi, res ni za metat stran.

Po decembrskemu uživanju (ne, ne bom rekla prenažiranju, ker bi to zvenelo res grdo ;)) v raznovrstni (bodiva iskrena, največ je bilo sladic, piškotov, čokolade, kruha …) hrani je čas za malo bolj lahke jedi. Take, ki vsebujejo veliko zelenjave, nežnih beljakovin in ki so kljub temu odlične. In take lušne za pogledat – saj veš, da najprej jed pojemo z očmi?

Solato lahko pripraviš pravzaprav s katero koli solato – endivijo, kristalko, motovilcem, radičem … Karkoli imaš na razpolago. Za pripravo lahko uporabiš velike ali manjše gambere, manjše le malo manj časa dišavi v za znort dišeči dišavni omakci. Priporočam, da vseeno najdeš kak kos kruha, s katerim popivnaš omakco, ki nastane pri dišavljenju gamberov. Ker njam! Ne le da diši, tudi božanskega okusa je. Če bi vseeno jed brez kruha, pa seveda lahko omako pokapaš tudi prek solate. Solata ne bo čisto nič slabša. Še tole – surovi gamberi so sivkaste barve, kuhani pa postanejo lepe roza barve.

Za konec pa še nekaj besed o korenčkovih rezancih – kaj niso božanski? Tako enostavni so za pripravit, korenje pa dobi čisto drug okus. Ja, tudi oblika in priprava naredi sestavino magično.

Solata je najboljša, ko so gamberi in jajci še topli, če ne gre drugače, pa jih lahko postrežeš tudi mrzle.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za česnove gambere:

  • 200 g očiščenih (kuhanih) gamberov
  • 25 g masla
  • 1 strok česna
  • 1 vejica svežega peteršilja
  • olivno olje
  • sol
  • poper

Sestavine za preliv:

  • 0,5 dcl olivnega olja
  • 2 limeti (ali 1 limona)
  • 2 vejici svežega peteršilja (ali velik ščepec suhega)
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička agavinega sirupa (ali medu)
  • 1/2 stroka česna

Ostale sestavine:

  • 1 velika pest narezane solate (endivija, mehka, kristalka …)
  • 1 velika pest rukole
  • 2 jajci
  • 1 večje ali 2 manjša korenja
  • 1 pest redkvic

PRIPRAVA

Korenje olupi, potem pa nadaljuj z lupljenjem, da dobiš tanke široke rezance.

S vsemi sestavinami za preliv naredi preliv, potem pa vanj potopi korenčkove rezance in prihrani za kasneje. V času, ko pripraviš vse ostale sestavine, se bodo rezanci malenkost zmehčali in napili odličnega preliva.

Endivijo in rukolo dobro operi, odcedi in osuši. Redkvice nareži na tanke lističe. Jajci kuhaj približno pet minut v vreli okisani vodi, potem za dve minuti položi v mrzlo vodo, potem pa olupi in nareži na pol.

V ponvi stopi maslo in mu dodaj žličko olivnega olja. Potem dodaj nariban strok česna in sesekljan peteršilj in na nizkem ognji kuhaj približno dve minuti – naj česen nikar ne porjavi, ker bo sicer grenak. V dišečo omako položi gambere in jih segrevaj (oziroma skuhaj, če so surovi) približno 8 minut. Vmes jih obrni, da se še na drugi strani napijejo dišeče omake.

Na velik pladenj ali krožnih razporedi endivijo in rukolo. Okrasi z redkvicami in mehko kuhanim jajcem (jajčka lahko malo popopraš in posoliš) ter s korenčkovimi rezanci, potem pa na vrh položi še dišeče gambere.

Vse pokapaj s prelivom in takoj postrezi.

Omako, ki jo dobiš pri pripravi gamberov, pa vsekakor popivnaj s kosom kruha.

Print this pagePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone

Leave a Reply