Zvitki iz jajčevcev v sveži paradižnikovi omaki

, 27. Jun 2017 | No Comments

Ooh, kaj pa tile? Luštni izgledajo, kajne?! Še en fenomenalen poletni recept je pred tabo. Čeprav je malenkost bolj obsežen (a nikakor zapleten), je vsak trud poplačan. Zvitke moraš postreči s kosom kruha, s katerim moraš pomazati vso to dišečo paradižnikovo omako. Ooh, sami poletni okusi!

Nič ni bolj poletnega kot jajčevci, špinača in paradižnik. Imam prav ali imam prav?! V tejle jedi se odlično počutijo in tako se boš tudi ti, ko bo v tvojem želodčku. Samo pomisli no: tanke rezinice jajčevca, ki so ravno prav mehke, špinača, ki se skupaj s skuto in limonino lupinico skriva v zavitkih in ohtakofenomenalna paradižnikova omaka, pripravljena iz dišečih, fantastično sladkih paradižnikih. Pa povej no, če že sam opis ne zveni sline-cedeče!

Naj ti povem le to, da sva z Domnom tole pojedla s takim užitkom, da sem prepričana, da bi jih tudi največji kuharski kritiki. Pa še tako lepo izgledajo!

Zvitke lahko pripraviš tudi vnaprej in jih pred postrežbo le pogreješ. Če imaš pred postrežbo vseeno malo več časa, da zvitke pripravi vnaprej, pred postrežbo pa še paradižnikovo omako in jih speci.

Pa še nekaj besed o paradižnikovi omaki. Mene paradižnikovi olupki ne motijo, zato paradižnikov ne lupim. Če tebe motijo, cele paradižnike olupi tako – na spodnjem delu vanje zareži križ kraž, potem pa jih za minuto postavi v vrelo vodo. Potem jih iz vrele vode previdno vzemi in olupi – tam, kjer je križ kraž se bo lupinica zavihala in lupljenje so enostavno. Pa še to, namesto večjih paradižnikov lahko uporabiš tudi češnjeve. Pomembno je le, da so paradižniki odlični, sladki in domači. Dokler pa domači ne dozorijo, pa izberi Luštove, ker so v Sloveniji po okusu najbljižji domačim. Super so!

Tile zvitki z omako so lahko samostojna jed – potrebuješ le nekaj kruha za omako in skledo solate, lahko pa zvitke z omako postrežeš tudi z rižem, pire krompirjem, polento … Poigraj se to poletje, super ti bodo. Obljubim!

Recept je pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt!

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za zvitke iz jajčevcev:

  • 1 jajčevec
  • (olivno) olje
  • sol
  • poper
  • 1 velika pest sveže špinače
  • 200 g skute
  • 1/2 žličke limonine lupinice
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1 konica noža muškatnega oreščka
  • 2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana
  • 2 stroka česna

Sestavine za paradižnikovo omako:

  • 1 strok česna
  • malo olja
  • 4 srednje veliki paradižniki
  • 1 košček masla
  • sol
  • poper

Ostale sestavine:

  • parmezan za okras
  • svež timijan za okras

PRIPRAVA

Jajčevec z nožem (ali mandolino) previdno in počasi nareži na tanke rezine.

Najlažje je, da spodnji del jajčevca (kjer se je jajčevec držal rastline) odrežeš ravno, da dobiš plosko površino. Nanjo postavi jajčevec, saj bo tako stabilen in bo rezanje na rezine enostavno. Rezinice naolji, posoli in popopraj, potem pa popeci na (žar) ponvi. Dodatnega olja v ponev ni treba dodajati. Lahko pa rezine jajčevca spečeš tudi v pečici. V eno plast jih razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko in peci približno 30 minut na 190°c, vmes jih enkrat obrni. Vseeno je, kje jih spečeš, pomembno je le, da jih zmehčaš, da se bodo enostavno zavijali.

Medtem pripravi nadev. Na olju zmehčaj sesekljan česen, nato dodaj špinačo, da uveni, potem pa še malo posoli in popopraj. Skuto zmešaj v posodi, dodaj muškatni oreščkek in malenkost ohlajeno špinačno mešanico in premešaj. Dodaj še limonino lupinico, limonin sok in timijan ter poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Pripravi še svežo paradižnikovo omako. V ponvi na olju zmehčaj sesekljan česen (naj se ne obarva, ker bo sicer grenak), potem pa dodaj na kocke narezan paradižnik in …

… kuhljaj, da se paradižnik zmehča. Dodaj še sol in poper ter na koncu še malo masla, če želiš.

Vse pripravljeno združi. V ognjevarno posodo daj najprej paradižnikovo omako. Na posamezne rezinice daj po žlico skutine mase, …

… potem pa rezinice zavij. Položi jih na paradižnikovo omako, …

… potem pa jih malo pokapaj z oljem in jih popopraj in peci približno 15 minut na 220°C. Postrezi s kruhom in solato. Odlično!

Print this pagePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone

Leave a Reply