Ribja juha

, 6. Jun 2015 | No Comments

Ribja juha

To je zagotovo najboljša ribja juha na svetu! K tej topli in dišeči juhi se odlično poda polnozrnat kruh. Priprava te juhe je res enostavna, izberi katere koli morske sadeže in ribe, pazi le, da bodo ribji fileji res dobro očiščeni, kajti v juho ribje kosti nikakor ne sodijo.

Ta juha je moja najljubša ribja juha. Jamie Oliver je res mojster! Vedno, ko jo pripravim sem popolnoma navdušena. Navdušena sem nad okusom, nad teksturo in nad vonjem. Skuhala in postregla sem jo že velikokrat in mnogim mojim gostom in čisto vsi so bili, prav tako kot jaz, popolnoma navdušeni.

Ker imam z ribjimi koščicami zelo razburljivo zgodovino – dvakrat sem že obiskala urgenco v nedeljo zvečer! – v juhe ne maram dajati ribjih filejev, saj se bojim, da se bo ponovila zgodovina, ko sem zunaj v restavraciji jedla ribji brodet in s seboj odnesla “spominek”. V svojo ribjo juho zato vedno dam le sveži losos in morske sadeže. Med morskimi sadeži rada izberem zamrznjene (nič ni narobe z zamrznjeno hrano, zamrznjena je sveža in ni nobene bojazni za zastrupitev!) gambere in očiščene in zamrznjene dagnje ter lignje. Lignje le na hitro odmrznem v topli vodi in narežem na kolute.

Največ okusa tej ribji juhi da pravzaprav zelenjavna osnova, ki jo moraš nežno in počasi potenstani, veliko okusa pa da tudi vino.

Če so ti ribe všeč in če si želiš tople, dišeče in zdrave juhe, poskusi tole juho in verjemi mi, da ti bo postala najljubša ribja juha na svetu. Domnu in meni je že in lahko se nama pridružiš. Jap, tale juha je res prečudovita. Enostavno njam!

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 mala rdeča čebula
  • 1 steblo zelene
  • 1 mali gomolj koromača
  • 2 stroka česna
  • 1 svež rdeč feferon (neobvezno)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 dcl belega vina
  • 200 g paradižnikovih pelatov
  • 1 skodelica naribane rumene buče
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 file svežega lososa
  • 1/2 skodelice dagenj
  • 1/2 skodelice očiščenih gamberov
  • 10 lignjev
  • 2 mali pločevinki tunine
  • 1 limona
  • 1 pest svežega peteršilja

Ribja juha

PRIPRAVA

V veliki kozici segrej olje in na segretem počasi prepraži sesekljano čebulo, narezano zeleno in koromač, ter očiščen in narezan feferon ter sesekljan česen. Ko se zelenjava zmehča dodaj vino, narezane paradižnikove pelate, naribano bučo in zelenjavno jušno osnovo. Malo posoli in popopraj. Ko juha zavre, kozico pokrij in počasi kuhaj 30 minut.

Po 30-ih minutah v juho daj dagnje, gambere, narezane lignje in koščke lososa brez kože. Pokrij in kuhaj še 15 minut. Dve minuti pred koncem dodaj še tunino. Ko so ribe skuhane, juho poskusi in dodaj sol in poper, če je potrebno. Za svežino lahko na koncu dodaš še žličko limoninega soka. Juho na koncu potresi s svežim sesekljanim peteršiljem in postrezi.

Ribja juha

Ribja juha

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply