Blog 051: Mojih 6 nepogrešljivih pripomočkov v kuhinji

0 comments

Kuhanja se lahko lotevamo na težji način, lahko pa si delo močno olajšamo in povečamo užitek pri kuhanju. Današnji svet kuharije omogoča neskončno takih in drugačnih pripomočkov, a za uspešno kuharijo ne potrebujemo veliko. Nekateri pripomočki so po mojem mnenju že kar nepogrešljivi, v nadaljevanju preveri, kateri so in kako jih lahko uporabljaš.

Kuharske modne muhe vsak dan nudijo nekaj novega – ožemalnih citrusov, rezalnik korenja, držalo za kuhalnice, srčkano potiskana držala za roke … temu res ni konca! Seveda si lahko nakupimo vsega boga, a za uspešno ustvarjanje v kuhinji ne potrebujemo res vseh teh zadev. Če ne drugega, bi za vse te bolj ali manj koristne pripomočke potrebovali res veeeeliko kuhinjo. Ki pa je večina med nami nima.

Ok, naštejva nekaj osnovnih pripomočkov, ki se na moj seznam nepogrešljivih pripomočkov niso uvrstili, ker so resnično osnovni. Taki, ki skorajda pridejo že z omaricami. No, skoraj. Kaj ne bi bilo to super? Kupiš kuhinjo in še osnovne pripomočke. Naštejva jih:

  • kozice in posode s pokrovi,
  • kuhalnice in zajemalke,
  • noži in rezalne deske,
  • krožniki in skledice,
  • pribor,
  • kozarci.

Pri vsakem izmed naštetih bi šla lahko v podrobnosti, pa dajva to prihranit za kdaj drugič. Morda le tole glede nožev in rezalnih desk – noži naj bodo vedno dobro nabrušeni. Zaradi ostrine moraš sicer res bolj paziti pri uporabi, a je prav ostrina tista lastnost, ki zmanjšuje možnost poškodb, saj nabrušeni noži ne zdrsavajo. Še beseda ali dve glede desk – priporočljivo je, da imaš v kuhinji vsaj tri deske. Ena le za surovo meso, ena za zelenjavo in ena za vse ostale sestavine (kruh, peciva itd.). Deske moraš redno čistiti – najlažje kar v pomivalnem stroju. Največ pozornosti vedno nameni deski, na kateri režeš surovo meso. Predvsem piščančje meso, saj je surovo piščančje meso človeku strupeno.

Sedaj, ko sva predelala osnove, pa pojdiva naprej. V nadaljevanju naštejem šest čudovitih pripomočkov v kuhinji, ki kuhanje in pripravljanje hrane močno močno olajšajo. Nobeden izmed teh pripomočkov ni ne vem kako drag, dobi pa se ga skoraj v vseh bolj založenih trgovinah. Poleg razlage, zakaj so ti pripomočki tako zelo koristni, pa še nekaj receptov, v katerih sem uporabila omenjeni pripomoček. Ja itak, da brez receptov ne gre!


 GRELEC ZA VODO

Zakaj?: Nobenega filozofiranja je potrebujeva. Grelec vode je odličen zato, ker greje vodo. Reeees. Zelo. Hitro. Grelec vode ni odličen le zato, ker prihraniš na času, ampak tudi zato, ker prihraniš na energiji. Ti grelci so namreč narejeni tako, da v zelo kratkem času z velikim sunkom energije vodo segrejejo res hitro. Za primerjavo sem naredila test : Pol litra vode sobne temperature na štedilniku na srednje velikem ognju zavre v 7,12 minutah, v grelcu vode pa v 1,55 minutah. Pa si naredi časovno kalkulacijo in pomisli koliko minut življenja zafrčkaš, ker čaaaaaakaš, da voda za kuhanje makaronov zavre.

Čiščenje: Ker gre čez tak grelec – glede na pogostost uporabe, seveda – velika količina vode in ker ta vsebuje apnenec (seveda odvisno od tega, kakšno vsebnost apnenca imaš), se na dnu nabira apnenec. Čiščenje je obvezno, a res enostavno. Z Domnom v Leclercu kupiva alkoholni kis (1,5 litrske) njihove znamke, ki je res poceni. Domen, ki je v naši hiši poglavar čiščenja grelca za vodo, na približno 2 tedna v grelec zlije mešanico kisa in vode (1:1 – do maksimuma grelca, pri naju je to 1,5 l, tako da Domen v grelec zlije 0,75 l kisa in 0,75 l vode) in zavre. Vrelo mešanico previdno zlije v wc školjko (in s tem učinkovito očisti vsakršni kamen – btw, to je edini učinkoviti način čiščenja kamna, pa sva poskusila že milijon načinov!), potem pa v grelcu še dvakrat do trikrat zavre maksimalno količino vode, da se vonj kisa popolnoma odstrani. Zunanjost grelca obriše z mokro viledo in grelec je kot nov! Prepričana sem, da s pravilno rabo podaljšaš življenjsko dobo grelca. Midva imava tega na fotki že vsaj 6 let.

Uporaba: Seveda je uporaba grelca za vodo namenjena izključno in samo za … ja, uganil/a si, za gretje vode. Morda zveni dolgočasno, a pomisli, za kaj vse potrebuješ vrelo vodo: za čaj (tega popijeva na hektolitre), za kuhanje testenin in riža in kvinoje in kuskusa in krompirja, za vkuhanje juh in obar in enolončnic in rižot (najin grelec vode ima možnost “Keep it warm”, ki vodo drži v enaki temperaturi ves čas).

Recepti:
Zelenjavna juha z dišavnicami
Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi
Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo
Špageti s česnom, paradižnikom in špinačo


LUPILEC ZELENJAVE

Zakaj? Za lupljenje zelenjave, seveda, duuh. In ja, ok, priznam. Prav vsako zelenjavo lahko uspešno olupiš tudi z navadnim nožem. Vendar pa lupljenje z nožem zahteva več spretnosti in pa več časa. Poleg tega pa tak lupilec, ki ga vidiš na fotki, omogoča delanje zelenjavnih rezancev. Poleg te oblike lupilca, ki ga vidiš na fotki, je zelo uporaben tudi lupilec, ki ima obliko pisala. Morda je ta pripomoček od vseh šestih najmanj nujen, ampak je resnično uporaben. Ko ga enkrat imaš, znaš seveda še vedno lupit z nožem, a raje lupiš z lupilcem. Da ne omenjam zelenjavnih rezancev!

Čiščenje: Tako kot z vsemi kuhinjskimi pripomočki, je čiščenje priporočljivo takoj in s tem mislim res takoj, po uporabi. Če lupilca ne splakneš pod tekočo vodo – in to je res vse, kar potrebuje – se lahko zelenjava zasuši med rezili in čiščenje je potem dolgotrajnejše, čeprav ne nemogoče. Jaz občasno lupilec operem še v pomivalnem stroju.

Uporaba: Uporaba je enostavna. V eno roko primeš zelenjavo, v drugo pa lupilec in lupiš! Če lupljenje nadaljuješ – in ne olupiš le lupine – dobiš zelenjavne rezance. Z lupilcem jaz največkrat lupim korenje, krompir, bučo, kumare in parmezanove okruške.

Recepti:
Lahka solata s česnovimi gamberi, korenčkovimi rezanci in jajcem
Njoki v grahovi omaki z bučko
Kumare v omaki s krompirjevimi njoki
Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami


RIBEŽEN

Zakaj? Ker je naribana zelenjava čudovita! Ribanje na manjše, večje, tanjše, ožje … karkoli želiš. Pa s tem ne mislim ribanja le zelenjave in/ali sadja, ampak tudi drugih sestavin.

Čiščenje: Tudi ribežen je eden izmed pripomočkov, ki po uporabi potrebuje takojšnje splakovanje pod tekočo vodo. Morda še toliko bolj, kot lupilec zelenjave. Zelenjava se med tiste male luknjice in robove prav fletno zasuši in čiščenje je prav zaradi ostrine zelo zoprno in lahko tudi nevarno. Zato priporočam, da se čiščenja vedno loti z kuhinjsko gobice, po ribežnu pa potegni v nasprotni smeri, kot bi zelenjavo. Tako, da gobice ne ribaš. Tudi ribežne občasno operi kar v pomivalnem stroju.

Uporaba: Z ribežni, na voljo v različnih oblikah rezi, lahko naribaš vsega boga. Z luknjastim rezilom lahko naribaš jabolka, z manjšim korenje (za korenčkove štruklje morda – recept kmalu!), z podolgovatim kumaro, s srednje velikim (na fotki skrajno desno) oarmezan, z najmanjšim pa muškatni orešček.

Recepti:
Cvetačna pica
Smuti z arašidovim maslom in banano
Bučkini rezanci z omako amatriciana
Brokolijeve kroglice s sirom in jogurtovo pomako


SUŠILEC SOLATE

Zakaj? Tale sušilec solate je moje kulinarično odkritje leta 2016! Ogledovala sem si ga že leta – že odkar sem enkrat videla Jamieja, da ga je uporabil pri pripravi enega izmed receptov. Bila sem presenečena, da to sploh obstaja, bila sem navdušena, da to sploh obstaja in bila sem skeptična, da to sploh obstaja. Pa sem ga enkrat videla v Leclercu in po nekajminutnem premišljevanju sem ga kupila. Iiiii, moj lastni sušilec solate. Končno! Pa je uporaben? Je! Stoprocentno! V njen solato super osušiš! Že po dolgoootrajni uporabi mi je še vedno čisto vsakič fino, ko vrtim tisti roč na vrhu. Wheee!

Čiščenje: Bolj simpl k pasulj. Solato zavrtiš. Jo vzameš ven. Sušilec razstaviš na dele (moj jih ima pet) in splakneš pod vodo. Sušilec obrišeš s kuhinjsko brisačo in tako je pripravljen za naslednje boje. Jaz sušilca (in posode, če sva že pri tem) nikoli ne zaprem popolnoma, saj se v zaprti posodi (pa naj bo to posoda, sušilec za solato, plastične posodice …) nabira zrak, ki postane zatohel (hranim tako, kot je prikazano na zgornji fotki: sestavljen, a ne popolnoma pokrit).

Uporaba: V cedilu podoben (tisti z odprtinami) del sušilca daš oprano solato. Cedilo daš v zunanjo večjo posodo, pokriješ s pokrovom, primeš za zgornjo ročko in zavrtiš. Bolj je solata mokra, težje bo vrteti. Po petih obratih vzemi cedilo iz zunanje posode, vodo iz zunanje posode odlij, daj vanjo še enkrat cedilo s solato in še enkrat zavrti. Ponovi, če je solata še mokra – ponavljam, bolj je mokra, večkrat bo treba odliti vodo (jaz ponavadi vajo ponovim dvakrat). Solato vzemi iz cedila, zabeli s prelivom in postrezi. Sušilec solate je odličen tudi za vnaprejšnjo pripravo solate. Natrebljena in oprana solata hitro postane rjava in začne gniti. A le, če je mokra. Dobro oprano solato zato dobro osuši, jo daj v plastično posodo (na dno in na vrh solate vseeno daj papirnato kuhinjsko brisačo, da vpije vlago hladilnika), pokrij s pokrovom in uporabi v parih dneh. Super za vnaprejšnje pripravljanje solate! V poštev seveda ne pride mehka solata, se pa odlično obnese radič, rukola, motovilec in druga zelena solata.

Recepti:
Regrat s toplim prelivom
Rukola s pečenim korenjem, koromačem in avokadom
Motovilec s pečenim jajčevcem, orehi in gorčičnim prelivom
Radič in rukola v solati s pečenim pršutom in krutoni


TEHTNICA

Zakaj? Za tehtanje. Za natančnejše odmerjanje sestavin. Za čim manj glavobolov. Tehtnica je pri pripravi sladic nujna. Saj veš, da je ravno priprava sladic zahteva največjo natančnost? Pri pripravi neslaščic se lahko dosti bolj svobodno poigravaš s količinami, pri pripravi peciva pa se moraš nujno držati navodil: toliko moke, toliko jajc, toliko tega in toliko onega.

Čiščenje: Čiščenje tehtnice je zelo zelo zapleteno. Zato pazljivo preberi naslednja navodila: Vzemi mokro viledo, tehtnico pobriši po obeh straneh in pod vsemi koti in ta-da. Čiščenje končano. Sem se hecala, da je zapleteno. Ker res ni. Je pa seveda priporočljivo, da tehtnico čistiš spotoma, po vsaki uporabi, saj je sveže madeže vedno lažje obrisati. Si samo predstavljaš, kako bi izgledalo čiščenje tehtnice, ko bi bilo na njej malo masla od peke prejšnji mesec, pa malo paradižnikove omake od priprave lazanje prejšnji teden in moke od priprave palačink včeraj? Nemogoče! Ok, mogoče, a fuj fuj.

Uporaba: Tehtnico postavi na ravno površino – naj bo v celoti na ravni površini – prižgi ON in stehtaj. Enostavno kot … ja, kot pasulj. Jaz je ne uporabljam le pri pripravi sladic, ampak tudi in predvsem pri pripravi nesladic. Za tehtanje makaronov (100 g na osebo), tehtanje riža (70 g : priloga, 90 g glavna jed), tehtanje kuskusa (70 – 100 g na osebo) … no, saj sedaj že vidiš vzorec. S tehtanjem pa ne nadzoruješ le velikost obrokov, poskrbiš tudi za to, da se hrane ne meče stran.

Recepti:
Kuskus bovla s pečeno zelenjavo in rdečim kremnim prelivom
Ovsena kaša z malinami in mandljevimi lističi
Čudovito enostavna čokoladna mousse torta
Solata iz makarončkov, brokolija in arašidovega preliva


PALIČNI MEŠALNIK

Zakaj? Za miksanje! Če na voljo nimaš velikega proračuna ali pa na voljo nimaš veliko prostora, predlagam, da je ta mešalnik tvoj prvi. Že res, da ne opravlja vse naloge multipraktika in drugih mešalnikov, a prav dobro opravi marsikatero opravilo. Če zanj dobro skrbiš, ti bo služil zelo dolgo. Kupi takega, ki ima priloženo posodico, v kateri boš lahko pasiral/a.

Čiščenje: Rezilo, ki se od držala enostavno loči le z pritiskom na gumba (na fotki spodaj vidiš gumb v sivi barvi), vedno splakni takoj po uporabi. Sicer se bo hrana na rezilu zasušila in čiščenje bo nočna mora. Rezilo zato takoj po uporabi le na hitro splakni pod tekočo vodo – vzame ti 20 sekund!

Uporaba: Čeprav misliš, da je uporaba tega mešalnika zelo omejena, temu ni tako. Z njim lahko pripravljaš smutije, omake, juhe. Ha, si vedel/a, da je tako uporaben?

Recepti:
Kremna jajčka s sirom v tortiliji z rukolo in paradižnikovim namazom
Jesensko-zimska paradižnikovo-korenčkova juha
Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom
Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom


Imaš katerega izmed teh pripomočkov tudi ti doma? Priporočaš kakšno izmed znamk , ki ti je še posebno pri srcu. Napiši v komentarjih. Pa seveda napiši tudi svoje nepogrešljive pripomočke v kuhinji. Naredimo skupaj en lušten in koristen seznam. 🙂

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.