Kaj novega pa lahko izveš o solatnih prelivih?! Imamo kis, olje, malo soli in je. Oh ne, ne! Solatni prelivi so mojstrovina same zase in v tokratnem blog zapisu o njih izveš vse. Pa še FUL receptov je vključenih. Hitro si jih preberi in poskusi – tvoje solate nikoli več ne bodo dolgočasne!
Vsak solatni preliv je sestavljen iz treh osnovnih komponent. Razen tretje so različice prvih dveh lahko zelo raznolike in si jih lahko izbereš po mili volji – kar imaš na razpolago in kar ti je všeč.
Osnovne komponente preliva
Prva osnovna komponenta dobrega solatnega preliva je olje. To je lahko olivno, repično, sončnično, rastlinsko, bučno … Lahko pa tudi orehovo, sezamovo itd. Če ti je kompliciranje z olji prenaporno, predlagam, da imaš v svoji shrambi dve vrsti olj: olivno in repično. Z njima ne moreš zgrešit. Olje solatni preliv naredi kremast in bogat z okusom. Vendar pa z njim ne smeš pretiravat. V primeru, da se olja izogibaš, lahko namesto olja pripraviš tudi avokadov preliv. Zrel avokado zmiksaj in dodaj v preliv. Zaradi vsebnosti maščob – tistih ta dobrih – bo preliv prav tako dober. Celo odličen!
Druga osnovna komponenta dobrega solatnega preliva je kis. Oziroma nekaj kislega. Pa naj bo jabolčni kis, vinski kis, malinov kis, balzamični kis ali pa sok limone oziroma limete. Če so ti všeč azijski okusi, si priskrbi še rižev kis ali pa mirin. Čudoviti sadni okus dajo tudi ostali agrumi – pomarančni ali pa grenivkin sok.
Tretja osnovna komponenta dobrega solatnega preliva je sol. Ta solati doda okus, velikokrat pa vse okuse združi in povzdigne. S soljo ni za pretiravat, vseeno pa je brez nje solata medlega okusa. Razen, če v solatni preliv dodaš inčune ali pa parmezan. Ne glede na način soljenja si zapomni – sol je začimba, dodaj jo v zelo majhnih količinah!
Dodatki
Nikakor in nikdar pa ti ni treba ostati le pri osnovnih komponentah preliva. Vedno lahko dodaš še kaj. Odlični dodatki so lahko dišavnice: peteršilj, koriander, drobnjak, meta; zelenjave: mlada čebula, čebula, šalotka, česen; in drugi dodatki: poper, (polnozrnata) gorčica, sojina omaka, arašidovo maslo, mandljevo maslo, inčuni pečene paprike, sušeni paradižniki, ingver … Odlični prelivi so tudi prelivi, ki vsebujejo sadje: mango, jagode, maline … V solatnih prelivih pa se lahko znajde tudi sladkor oziroma njegovi nadomestki. Uporabi agavin oziroma javorjev sirup ali pa kar med. Če želiš nevtralen, a vseeno malo sladek okus, vsekakor uporabi agavin sirup, saj je med preveč močnega okusa. Agavin sirup je seveda prava odločitev tudi za vegansko prehranjevanje. Prelivi so lahko bazirani tudi na mlečni osnovi. Vanje dodamo grški jogurt ali navadni jogurt, kislo smetano ali različne sire: kozji sir, feta sir … Prelivi so lahko narejeni tudi iz semen. Sezamov preliv je fantastičen – za osnovo pa uporabiš tahinijevo pasto = mleta sezamova semena.
Priprava in pripomočki
Seveda lahko solato začiniš kar tako – da jo le preliješ z oljem in kisom. Vendar pozor – v tem primeru moraš na solato vedno najprej zliti olje in nato kis, saj se kis z olje meša, olje pa čez kis ne gre.
Če pripravljaš preliv, ki vsebuje več kot le osnovne tri komponente (olje, kis, sol), potem ga moraš pripraviti posebej in šele pripravljenega zliti na solato. Za pripravo potrebuješ posodico, žlico za merjenje in vilico za mešanje. Seveda pa se lahko še bolje opremiš. Za dober preliv lahko uporabiš še majhen kozarec za vlaganje (porabljenega in umitega od gorčice, nutelle ali arašidovega masla). Pomembno je, da ima tak kozarec pokrov na navoj – da lahko vsebino kozarca dobro pretreseš. Ja, tako kot bi mešal/a koktejl. Dober pripomoček je lahko tudi mali ribežen – za ribanje česna, ingverja, pa mini mešalnik in metlica za stepanje.
Že narejen preliv lahko hraniš v hladilniku nekaj dni. Seveda moraš tiste, ki vsebujejo mlečne sestavine, porabiti prej. Že narejen preliv shrani v neprodušnem kozarčku, pred uporabo pa ga le dobro pretresi.
Sestava preliva
Osnovno razmerje med oljem in kisom naj bi bilo 3:1. Torej 3 žlice olja in ena žlica kisa. Meni osebno včasih to razmerje ni ok, saj mi je solata takrat premalo kisla. Zato velja ZLATO PRAVILO priprave preliva: poskušaj, poskušaj, poskušaj. Dodaj več tiste sestavine, ki ti je všeč in manj tiste, ki ti ni všeč. Vsak ima svoj okus!
Solate
Preden pa pogledaš dooolg seznam receptov, še en nasvet: solate so lahko izredno raznolike in bogate. Pa naj bodo na mizi le kot priloga ali pa kot glavna jed. V solato lahko dodaš marsikateri dodatek, piko na i pa vedno naredi preliv. O raznolikih solatah sem že pisala v blog zapisu Solate, zato brž pokukaj tudi tja.
Nikar pa si ne pozabi shraniti te strani s prelivi. Poigraj se z njimi to poletje, obljubim ti, da boš presenečen/a. Prelivi so res zakon!
Recepti
Prelivi so našteti po abecedi. Poleg so navedene sestavine in potek priprave. Recepte bom sčasoma tudi dodajala. Pa še pozor, fotke so si med seboj različne, saj za pripravo tega blog zapisa vseh prelivov nisem šla delati od nule, ampak sem uporabila že posnete fotke.
ARAŠIDOV PRELIV
Sestavine:
5 žlic arašidovega masla
5 žlic sojine omake
2 žlici (sezamovega) olja
2 žlici medu
1 žlica jabolčnega kisa
1 strok česna
približno 5 žlic vode
Priprava:
Z naribanim česnom, arašidovim maslom, oljem, medom in kisom naredi kremast preliv. Dodaj toliko vode, da dobiš kremast tekoč preliv.
Uporaba: Soba noodles solata z brokolijem, papriko in arašidovim prelivom, Praznična zeljna solata z brokolijem in arašidovim prelivom, Solata iz makarončkov, brokolija in arašidovega preliva
AVOKADOV PRELIV
Sestavine:
1/2 avokada
1/2 stroka česna
3 žlice limoninega soka
sol
poper
voda po potrebi (približno 0,5 dcl)
Priprava:
V mešalnik daj pol stroka česna, avokadovo meso, malo soli in popra ter 3 žlice limoninega soka. Dodaj še 0,5 dcl vode in vse zmiksaj v tekoč preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Uporaba: Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom
AZIJSKI PRELIV
Sestavine:
1 košček ingverja
2 stroka česna
3 žlice (sezamovega) olja
2 žlici riževega kisa (ali limoninega/limetinega soka/jabolčnega kisa)
1 žlica sojine omake
1 žlička javorjevega ali agavinega sirupa (ali medu)
Priprava:
Ingver in česen naribaj in dobro zmešaj z vsemi ostalimi sestavinami za preliv.
Uporaba: XXL solata s popečenim tofujem in azijskim prelivom
BALZAMIČNI PRELIV
Sestavine:
4 žlice olivnega olja
2 žlici balzamičnega kisa
sol
poper
Priprava:
Vse sestavine zmešaj v preliv.
Uporaba: Špinača s hruško, granatnim jabolkom in lešniki
GORČIČNI PRELIV
Sestavine:
2 žlici gorčice
3 žlice jabolčnega kisa
1 žlica limoninega soka
sol
poper
1/2 žličke suhega timijana
0,5 dcl olivnega olja
1 vejica svežega peteršilja
Priprava:
V skodelico daj gorčico, timijan, limonin sok in kis ter malo posoli in popopraj in dobro premešaj. Med mešanjem postopoma dodajaj še olje. V kremast preliv umešaj še sesekljan peteršilj. Preliv poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Uporaba: Motovilec s pečenim jajčevcem, orehi in gorčičnim prelivom
INČUNOV PRELIV
Sestavine:
2 fileja inčunov
1/2 stroka česna
1 žlička kisle smetane
1 žlička svežega naribanega parmezana
1 žlica limoninega soka
4 žlice repičnega ali sončničnega olja
sol
poper
Priprava:
Inčune pretlači v možnarju ali pa kar z vilico. Dodaj nariban česen in vse ostale sestavine za preliv in dobro premešaj.
Uporaba: Mešana solata s tunino
JAGODNI PRELIV
Sestavine:
1 pest jagod
1 žlička limetinega ali limoninega soka
1 žlica balzamičnega kisa
1 žlica olivnega olja
1/4 žličke sladkorja (če so jagode sladke, sladkor izpusti)
Priprava:
Jagode prenesi v misker, dodaj vse ostale sestavine in vse zmiksaj v preliv.
Uporaba: Špinača z jagodami, šparglji in jagodnim prelivom
LIMETINO-INGVERJEV PRELIV
Sestavine:
1 žlička gorčice
1 kos svežega ingverja
1 strok česna
1 večja vejica svežega peteršilja
1 ščepec soli
svež poper
1 limeta
6 žlic (olivnega) olja
Priprava:
Ingver in česen naribaj, peteršilj pa sesekljaj. Limeto ožemi. V skodelico z navojem daj vse sestavine in dobro premešaj. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Uporaba: Solata s skušo in limetino-ingverjevim prelivom
LIMONIN PRELIV
Sestavine:
sok 1 limone
1 žlička agavinega sirupa
1 ščepec soli
poper
1 večji šopek svežega peteršilja
6 žlic olja
Priprava:
Peteršilj sesekljaj in prenesi v posodico. Dodaj še vse ostale sestavine za preliv in dobro zmešaj.
Uporaba: Jesenska solata s pečeno zelenjavo in bulgurjem
MANGOV PRELIV
Sestavine:
1/2 večjega zrelega manga
4 žličke jabolčnega kisa ali limoninega soka
1 žlica balzamičnega kisa
1 ščepec soli
1 žlica (repičnega) olja
4 žlice vode
Priprava:
Mango olupi in nareži na kocke ter skupaj z vsemi ostalimi sestavinami za preliv stresi v mešalnik. Spasiraj v tekoč preliv in poskusi ter dodaj, če katera izmed sestavin manjka.
Uporaba: Mešana solata s piščancem in mangovim prelivom
PRELIV IZ AGRUMOV
Sestavine:
sok 1 limone
sok 1 pomaranče
3 žlice jabolčnega soka
1 šalotka
1 dcl olja
1/2 žličke soli
poper
Priprava:
Šalotko sesekljaj in skupaj z ostalimi sestavinami zmešaj v kremast preliv.
Uporaba: Hrustljava solata z brstičnim ohrovtom in pršutom s prelivom iz agrumov
PRELIV IZ PEČENIH PAPRIK
Sestavine:
1/3 kozarčka vloženih pečenih paprik
2 žlici limoninega preliva
sol
poper
1 žlica olivnega olja
šopek peteršilja
Priprava:
V mikserju v preliv zmiksaj fileje paprik, ščepec soli in popra, 2 žlici limoninega soka, peteršilj, 1 žlico vode in žlico olivnega olja. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Uporaba: Suši na krožniku s sladkim krompirjem, šparglji, avokadom in prelivom iz pečenih paprik
PRELIV S POLNOZRNATO GORČICO
Sestavine:
2 žlici polnozrnate gorčice
1 žlička medu
6 žlic olja
2 žlici vode
lupinica in sok 1 limete
sol, poper
1 žlica balzamičnega kisa
Priprava:
Vse sestavine za preliv dobro zmešaj, potem pa poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Uporaba: Pisana kuskus solata s češnjevci, šparglji in gorčičnim prelivom
POMARANČNI PRELIV
Sestavine:
2 (rdeči) pomaranči
1 žlička medu
6 žlic olivnega olja
sol
poper
1 žlica jabolčnega kisa (iz kozarčka okisane čebule)
Priprava:
Pripravi solatni preliv – ožemi pomarančo. Soku dodaj žlico medu in sol in poper ter kis in premešaj. Postopoma dolij še olje in dobro premešaj. Preliv poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Uporaba: Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom
RDEČ KREMNI PRELIV (ROMESCO OMAKA)
Sestavine:
100 g pečenih paprik
2 kosa paradižnikovih pelatov
70 g indijskih oreščkov
1 limona
1 šopek peteršilja
1 strok česna
poper
olje
Priprava:
V kremast preliv zmešaj paprike, pelate, česen, peteršilj, indijske oreščke, sok četrtine limone, malo soli in popra. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Uporaba: Kuskus bovla s pečeno zelenjavo in rdečim kremnim prelivom
SEZAMOV PRELIV
Sestavine:
2 žlici tahinijeve paste
2 žlici javorjevega sirupa
2 žlici jabolčnega kisa
1 limona
1/2 žličke mletega česna
sol
poper
Priprava:
V skodelico s pokrovom na navoj daj tahinijevo pasto, javorjev sirup, jabolčni kis, limoninov sok, mleti česen in malo soli in popra. Skodelico zapri s pokrovom in dobro pretresi, da dobiš kompakten preliv. Preliv poskusi in dodaj, če kaj manjka.
Uporaba: Pečena zelenjava s sezamovim prelivom
WASABI PRELIV
Sestavine:
1 mlada čebulica – le zeleni del
1/2 avokada
1 majhen strok česna
1 žlička wasabi paste
1 limeta – sok
1 košček sveže kumare
sol
2 žlici olja
1 žlica (jabolčnega) kisa
Priprava:
Vse sestavine za preliv prenesi v mešalnik in zmiksaj v gost preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Uporaba: Hrustljava azijska solata z wasabi prelivom
ZELEN AVOKADOVO-JOGURTOV PRELIV
Sestavine:
1/2 avokada
4 žlice grškega jogurta
2 žlici limoninega soka
1 šopek svežega peteršilja
1/2 stroka česna
sol
poper
Priprava:
V mikserju zmiksaj vse sestavine, preliv poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Uporaba: Mehiška pojedina z rdečim rižem, črnim fižolom, zelenjavo in avokadovim prelivom