Blog 27: Zdravi domači kandirani orehi – foto po korakih

2 comments

Blog 27: Zdravi domači kandirani orehi – foto po korakih

Kandirani medeni orehi so neverjetni! Moj način kandiranja orehov ne vsebuje sladkorja, zato so bolj zdravi od kupljenih. Priprava je super enostavna. Ti dišeči orehi so čudoviti v solatah in so predvsem fenomenalen prigrizek.

Orehi so zelo zdravi oreščki. Med vsemi oreščki vsebujejo največ omega 3 maščob in pa tudi veliko hranljivih snovi in mineralov, ki vplivajo na obnovo tkiv, celjenje ran in presnovo sladkorja. Izredno so koristni tudi za delovanje možganskih funkcij. Orehi ublažijo tudi občutek lakote in so odlični tudi v času diete.

Imam srečo, da imamo doma oreh. Tak veeeelik oreh. Zadnji dve leti smo imeli odlično letino, kar je tudi razlog, da sem v kuhinji začela uporabljati več orehov. Če ti narava da veliko orehov, pač narediš malo raziskave in jih začneš uporabljat. Potem pa ugotoviš, da so še zdravi. Dvojna zmaga! Velika hvala tudi očetu, ki orehe nabira in tre! Le kaj bi brez njega.

Pa pojdiva k današnjemu foto navodilu. V nadaljevanju ti po foto korakih pokažem, kako lahko zelo enostavno kandirane orehe pripraviš doma. Res je enostavno!

Sestavine (za 1 skodelico kandiranih orehov):

  • 150 g svežih orehov
  • 3 žlice medu
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke kajenskega popra (neobvezno)

Korak 1

Sveže pobrane orehe v lupini moraš pred shranjevnajem nujno dobro posušiti. Če orehe kupuješ, je najboljše, da kupiš cele in jih streš šele tik pred uporabo. Berem, da je največji sovražnik oreha prav oksidacija, saj takrat orehi postanejo žarki, to pa je največkrat razlog za prebavne motnje.

Ker pa največkrat kupimo že strte orehe, pa je najboljše, da jih hraniš v hladnem in temnem prostoru, najboljše v stekleni posodi.

Kandirani orehi

Posledica prevelike količine zaužitih orehov so velikokrat prebavne motnje. V manjših količinah orehi že poskrbijo za boljšo prebavo, v večjih količinah pa vodijo do prebavnih motenj. Da bi se prebavnim motnjam izognili, je treba paziti na dve stvari. Prvič, uporabi le orehova jedrca, ki imajo, če jih razpoloviš, lepo belo barvo. Drugič, orehova jedrca pred pripravo čez noč namakaj v vodi. Namakanje ima celo vrsto dobrih posledic, več si lahko prebereš v članku o namakanju oreščkov.

Prvi korak v pripravi kandiranih orehov je torej namakanje. Strta in prebrana (odstrani delčke lupine, če so prisotni) orehova jedrca čez noč namakaj v slani vodi.

Kandirani orehi

Korak 2

Orehova jedrca naslednji dan dobro splakni pod tekočo vodo. Jedrca odcedi, da z njih odteče voda. Jedrca potem še razporedi na kuhinjsko brisačo in pusti 10 minut, da se posušijo.

Kandirani orehi

Kandirani orehi

Korak 3

Medtem, ko se orehova jedrca sušijo, pripravi medeno omako. V kozico daj 3 žlice medu. Začini ga s soljo in če želiš, da so kandirani orehi tudi malo pikantni, dodaj še kajenski poper in med segrevaj le približno 30 sekund oziroma toliko časa, da se med utekočini in sol in kajenski poper povežeta z medom.

Kandirani orehi

Kandirani orehi

Korak 4

V kozico z medom stresi orehova jedrca in dobro premešaj, da se medena omaka oprime vseh orehovih jedrc.

Kandirani orehi

kandirani orehi15

Korak 5

Pekač obloži s papirjem za peko in nujno v eno plast razporedi medena orehova jedrca. Če v kozici ostane še nekaj medene omake, jo kar pogumno prelij prek orehovih jedrc.

Kandirani orehi

Kandirani orehi

Kandirani orehi

Korak 6

Pečico segrej na 175°C. Pekač z orehovimi jedrca previdno prenesi v pečico in peci približno 15 minut. Orehova jdrca večkrat preveri, da se ne zažgejo. Čas peke bo odvisen od pečice.

Kandirani orehi

Kandirani orehi

Kandirani orehi

Orehova jedrca bodo pečena, ko bodo lepe bogate zlate barve. Pečena orehova jedrca previdno vzemi iz pečice in pusti približno pet minut, da se malo shladijo. A pozor, nikar ne čakaj predolgo, ker se bodo sicer orehova jedrca dobro prijela na peki papir in jih bo težko odstraniti.

Korak 7

Orehova jedrca poberi s pekača in hrani v neprodušni plastični posodi približno dva tedna. Seveda, če imaš toliko volje, da se jim boš lahko uprl/a in jih ne boš pojedel/a takoj. 😉

Kandirani orehi

Kandirane orehe lahko uporabiš na več načinov. Dodaš jih lahko v solate (primer 1: Solata z orehi, brusnicami in pomarančo in primer 2:
Solata z jabolkom in orehi) ali sladice, lahko pa jih tudi enostavno pogrickaš za malico. Pa dober tek! 🙂

Kandirani orehi

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

2 Comments

  1. Živjo.
    Najbrž lahko uporabiš tudi druge oreščke?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.