Ajdova kaša z gobami

0 comments

Ajdova kaša z gobami

Nikar se ne boj novih okusov! Ajdova kaša je popolnoma enostavna za pripravo, ne potrebuje nikakršnega namakanja, kuhana pa je v 20-ih minutah. Ajdovo kašo lahko pripraviš z različnimi omakami in zelenjavo, poskusi pa jo z gobovo omako. Poleg postrezi s solato.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 160 g ajdove kaše
  • olivno olje
  • 1/2 čebule
  • 1 majhen por
  • 2 stroka česna
  • sol
  • poper
  • 2 žlici sušenih jurčkov
  • 300 g gob
  • 1/2 žličke suhega timijana
  • 1/2 žličke suhega rožmarina
  • majhna pest svežega peteršilja
  • 1 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 0,5 dcl belega vina
  • 1 košček masla

Ajdova kaša z gobami

PRIPRAVA

Ajdovo kašo preberi, dobro splakni pod mrzlo vodo in odcedi. Skuhaj jo v vreli in soljeni vodi – približno 20 minut. Skuhano odcedi. Suhe gobe popari z vrelo vodo in pusti stati 5 minut.

Na žlici olja počasi prepraži sesekljano čebulo in na kolute narezan por. Malo posoli in popopraj in ko se por zmehča, dodaj na rezinice narezane sveže gobe in odcejene (vodo prihrani!) suhe gobe. Ko se tekočina ukuha, dodaj sesekljan česen in suhe začimbe ter malo posoli in popopraj.

Ajdova kaša z gobami

Premešaj in nadaljuj s počasnim praženjem. Potem dodaj belo vino in pusti 2 minuti, da alkohol izpari. Potem dodaj maslo in ga umešaj v omako. Ko se maslo stopi, dodaj še vodo, v kateri so se namakale suhe gobe – usedline ne dodajaj! – in polovico zelenjavne osnove. Dobro premešaj in pusti, da zavre. Potem poskusi in dosoli, če je potrebno, potem pa še malo popopraj. Če dobiš premalo omake, dodaj še malo jušne osnove, sicer jo prihrani za kak drug recept.

Dve žlici gobove omake prenesi v mešalnik in zmiksaj, potem pa zmiksano maso umešaj v omako. Dodaj še ajdovo kašo in dobro premešaj. Ajdovo kašo z gobami serviraj, potresi s peteršiljem in popopraj ter postrezi.

Ajdova kaša z gobami

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.