Ajdove palačinke s cvetačno omako in špinačno-artičokinim nadevom

, 10. Nov 2016 | No Comments

Ajdove palačinke s cvetačno omako in špinačno-artičokinim nadevom

Nekatere sestavine se tako zelo ujemajo, da je edino pravilno, da jih združimo v odlični jedi. Ajdova moka, špinača, cvetača in artičoke bi zagotovo sedele skupaj v razredu, če bi bile šolarke. Poskusi to noro komplementarno jed in se prepričaj v to tudi ti!

Francozi z njihovimi slanimi palačinkami so se me res dotaknili. Od kar sem jih nekaj let nazaj prvič jedla v Parizu, sem začarana. Pripravila sem že nekaj različic:

in danes je pred teboj še ena. Ajda je že sama čudovito dišeča žitarica in je tudi zdrava in hranilno bogata, v obliki palačinke je pa še boljša. Ko vanjo položiš še dodatne dišeče sestavine, si pa že v food nebesih.

Cvetačna omaka pa ni odlična le v teh palačinkah. Fenomenalna je s testeninami, lahko pa jo uporabiš tudi namesto bašamela ob pripravi lazanje, lahko jo umešaš v riž ali pa združiš z njoki.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za ajdove palačinke (za 4 debelejše palačinke):

  • 120 g ajdove moke
  • 30 g (polnozrnate) pšenične moke
  • 1 velik ščepec soli
  • 3,5 dcl vode
  • 1 jajce
  • olje ali kokosovo maslo

Sestavine za cvetačno omako (za 4 skodelice, za ta recept potrebuješ eno):

  • 500 g cvetače – pol ene večje glavice
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
  • 1 l vode
  • 1 žička soli
  • 4 stroki česna
  • 1 košček (veganskega) masla
  • poper

Ostale sestavine:

  • 200 g sveže špinače
  • 2 stroka česna
  • 1 pločevinka kuhanih artičok (če najdeš take, vložene le v vodo ali olje, kupi raje take)
  • sol
  • poper
  • peteršilj

Ajdove palačinke

Ajdove palačinke s cvetačno omako in špinačno-artičokinim nadevom

PRIPRAVA

Najprej pripravi cvetačno omako. Cvetačo nareži na majhne cvetke in jih za 5 minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven priplavajo vse majhne živalice in vsa umazanija. Po petih minutah jih poberi iz vode in splakni pod hladno vodo. V večji lonec daj liter zelenjavne jušne osnove in liter vode. Zavri, potem pa vanj stresi cvetačo in jo skuhaj do mehkega – približno 10 minut.

Česen sesekljaj in stresi v ponev s stopljenim maslom. Česen kuhaj le nekaj minut, da se zmehča, a nikar ne obarva. Ko se česen zmehča, česen in maslo prenesi na krožniček, da se v vroči ponvi ne kuha naprej.

Z vilico preveri, če je cvetača kuhana – če jo z vilico enostavno nabodeš, je cvetača kuhana. Kuhano cvetačo z luknjasto penovko prenesi v multipraktik, a vode ne zavrzi. Kuhani cvetači dodaj česen z maslom, sol in malo popra. Dolij še 2 dcl vode, v kateri se je cvetača kuhala in dobro zmiksaj, da dobiš kremno omako. Zmiksano cvetačno omako poskusi in dosoli ali dopopraj, če je potrebno. Če je omaka pregosta, dodaj še nekaj vode, v kateri se je cvetača kuhala.

cvetacna-omaka8b

Potem pripravi ajdove palačinke. V skledo presej obe moki. Dodaj vodo in dobro premešaj. Maso posoli. V manjši skodelici razžvrkljaj eno jajce in tega umešaj v vodo z moko. Dobro premešaj, da dobiš gosto maso za palačinke. Maso pusti počivati približno 15 minut.

Ponev za palačinke res dobro segrej (če bo premalo vroča, se bo palačinka prijela). Na razgreto ponev kapni nekaj kapljic olja ali kokosovega masla in zajemalko mase. Ponev nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve in peci 2 minuti na eni strani in približno enako časa še na drugi strani. Speci vse palačinke – mase je dovolj za 4 debelejše palačinke – in jih shrani na toplem.

Potem pripravi nadev. Česen nareži na lističe in jih v ponvici zmehčaj na segretem olju. Na zmehčane, a ne obarvane, česnove lističe daj špinačo in kuhaj, da špinačni listi uvenejo. Potem dodaj narezane artičoke, posoli in popopraj ter premešaj.

Ajdove palačinke s cvetačno omako in špinačno-artičokinim nadevom

Na koncu palačinko še sestavi. Na toplo palačinko na polovičko razporedi žlico cvetačne omake, nanjo razporedi nekaj zelenjavnega nadeva …

Ajdove palačinke s cvetačno omako in špinačno-artičokinim nadevom

… in prepogni. Okrasi s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi.

Ajdove palačinke s cvetačno omako in špinačno-artičokinim nadevom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply