Bananini paleo makarončki s popečenimi gobami

, 10. Oct 2017 | No Comments

Jesen in gobe. Si lahko zamisliš kaj boljšega? Če pa gobe uporabiš še v čudoviti jedi, potem si pa res zmagovalec. Za tokratni recept lahko uporabiš katere koli gobe – jaz sem prvič sprobala sirovke in so fenomenalne. Prav tako lahko uporabiš katere koli testenine, tokrat sem uporabila makarončke iz moke zelenih banan. Da, prav vidiš!

Do nedavnega nisem sploh vedela, da se iz zelenih banan lahko pripravi moka, kaj šele makarončke. Ko sem na www.pajsbrezobresti.si videla, da jih imajo, sem jih takoj pograbila. Povedali so mi, da imajo okus po polnozrnatih testeninah in imeli so prav. So paleo testenine, zato lahko v njih uživajo tudi paleo navdušenci. Dobiš jih na spletnem mestu Pajs brez obresti, kje najdeš še veliko drugih luštnih izdelkov. Kakšnih, pa že ime pove.

Seveda pa lahko narediš to jed tudi s čisto navadnimi makarončki, narejenimi iz pšenice, koruze ali ajde. Če uporabiš pšenične, raje posezi po polnozrnatih, so boljši, pa še bolj zdravi.

Ker je ravno sezona gob in ker jih je letos ogromno, jih najbrž ne bo težko najti. Letos sem prvič poskusila sirovke (hvala Aleš!) , take male rumene gobice, ki ob rezanju spuščajo oranžen sok (sirovke z belim naj bi bile manj varne od teh z oranžnim sokom) in ki ob peki spremenijo barvo v rjavkasto. Po okusu so manj “zemeljske” od jurčkov in bolj izrazitega okusa od šampinjonov. Če sirovk nimaš, seveda uporabi katere koli druge gobe: šampinjone, lisičke, štorovke, jurčke …

Recept je pripravljen v sodelovanju z Pajs brez obresti.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za popečene gobe:

  • 250 g gob
  • 2 stroka česna
  • 1 mala šalotka
  • 1 košček masla
  • 1/2 suhega ali 2 vejici svežega timijana
  • sol
  • poper

Sestavine za omako:

  • 50 g masla
  • 0,6 l mleka
  • 2 žlici moke
  • 1/2 suhega ali 2 vejici svežega timijana
  • 1/4 žličke suhega česna
  • 1 ščepec soli
  • 1/4 žličke belega popra

Ostale sestavine:

  • 200 g makarončkov (iz bananine moke)
  • sol
  • poper
  • svež peteršilj

PRIPRAVA

Gobe očisti in nareži na rezinice. Na ponvi stopi nekaj masla, potem pa na stopljenem najprej zmehčaj sesekljano šalotko in česen, potem pa še gobice. Gobice popopraj,

.. malo posoli, dodaj timijan in premešaj – kuhaj toliko časa, da gobe spustijo vodo in da se le-ta pokuha. Sirovke bodo med peko spremenile barvo od svetlo rjave do temnejše rjave.

V kozici stopi maslo, potem pa dodaj moko. Premešaj in kuhaj nekaj minut, potem pa posoli, dodaj česen v prahu in beli poper ter timijan, premešaj in dolij mleko, …

… in kuhaj nekaj minut, da se omaka zgosti.

Makarončke skuhaj po navodilih na embalaži – če uporabiš bananine jih kuhaj približno 5 minut, zapisano na embalaži je predolgo – potem pa jih odcedi.

V kozico z omako stresi makarone in gobe, dobro premešaj, potresi s sesekljanim peteršiljem in postrezi.

Če želiš jed lepo postreči, nekaj gobic in omake pred mešanjem prihrani in z njima jed okrasi tik pred postrežbo.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply