Description
Ta čudovita poletna poslastica je polna sladkih in sočnih breskev, ki so pokrite z najboljšim maslenim testenim pokrovom na svetu! Na vrh odlično sodi grški jogurt, vanilijev sladoled ali stepena smetana, ki se nato počasi prelije prek še malenkost tople sladice. Wow. Uporabiš lahko tudi ne najbolj sladke in sočne breskve, pozimi pa kar vložene breskve. Božansko dobro!
Ingredients
Scale
- 1,5 kg breskev
- 130 g sladkorja v prahu (razdeljeno na 60 in 70 g)
- 1 žlička gustina
- 1 žlica limoninega soka
- 1 ščepec soli
- 190 g moke
- 1 žlička pecilnega praška ali Kotányi vinskega kamna
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 85 g masla (hladen in narezan na koščke)
- 125 g kisle smetane ali grškega jogurta
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 1/2 žličke Kotányi cimeta
- grški jogurt, vanilijev sladoled ali stepena sladka smetana ob postrežbi
- Kotányi cimetov sladkor za okras
Instructions
- Breskve: Breskve olupi. Olupi jih z lupilcem za zelenjavo ali pa jih za nekaj minut položi v vrelo vodo, nato pa prenesi v mrzlo vodo in jih olupi – ker se bo lupina v vreli vodi zmehčala, bo enostavno odstopila. Breskve nato nareži na polovici in nato polovički nareži še na štiri dele. Torej iz ene breskve dobi osem koščkov – rezine naj ne bodo pretanke, preveč debele pa tudi ne. Rezine breskve prenesi v skledo, nato pa jih potresi s 60 g sladkorja in pusti počivati dobre pol ure. V tem času bodo breskve spustile svoje sokove in se zmehčale.
- Pečica: Pečico segrej na 200°C.
- Breskvin sok: Breskve naj bi po tem dolgem počivanju spustile nekaj sokov, zato breskve precedi, seveda sok prihrani. Za nadaljevanje priprave recepta potrebuješ 65 g tekočine – če je imaš več, odvečni sok z največjim veseljem popij, če ti pa je nekaj zmanjka, dodaj toliko vode. 65 g tekočini dodaj gustin in res dobro premešaj. Dodaj limonin sok in konico noža soli in dobro premešaj. Tekočino prelij prek breskovih rezin in dobro, a zelo nežno premešaj. Breskve poskusi in dodaj sladkor ali limonin sok, če je premalo sladko ali pa ni dovolj osvežilno.
- Peka breskev: Breskve in sok prenesi v pekač in peci 12 minut.
- Masleno testo: V skledo daj moko, preostalo sol, pecilni prašek in sodo bikarbono ter premešaj. Nato dodaj koščke masla in jih s prsti vgneti v moko. Dodaj še kislo smetano in previdno premešaj, da dobiš pocasto testo.
- Peka: Pekač s pečenimi breskvami previdno vzemi iz pečice. Na vrh razporedi koščke pocastega testa – med kepicami pusti nekaj prostora, da bo para ob peki imela kje uhajati. Testeni pokrov potresi z rjavim sladkorjem in cimetom ter pekač postavi v pečico za 20 minut. Vrh naj bo lepe zlate barve, notranjost pokrova pa naj bo mehak, a pečen.
- Počivanje: Pekač previdno vzemi iz pečice in pusti počivati približno 20 minut, da se res vroče breskve ohladijo, tekočina pa postane lepo kremasta. Sladica je odlična še malo topla ali pa jo postrezi sobne temperature.
- Postrežba: Pokrov in breskve ter nekaj soka postreži na krožnik, dodaj jogurt, smetano ali sladoled, po želji potresi še z nekaj cimetovega sladkorja in postrezi. BOŽANSKO!
Notes
Avtorica tega božanskega recepta je Nagi z Recipe Tin Eats.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 32 minut