S tradicijo se ni za hecat, zato sem upoštevala vse nasvete za pripravo tradicionalne bujte repe. Repa je odlična z mesom ali pa brez. Bujto repo postrezi s kosom kruha, lahko pa tudi s pečenico ali kranjsko klobaso. Z mesom ali brez, ta enolončnica je odlična zimska poslastica, ki si jo moraš letos pa res pripraviti. Pa še nasvet: na enkrat pripravi kar en velik lonec in jo imej za večkrat.
Neznansko imam rada juhe in enolončnice in mislim, da je to hrana, ki se ji ne bi mogla nikoli odpovedati. Obožujem jih, ker so lahko zaradi neskončno veliko sestavin, kombinacijj in razmerij vedno drugačne. In vedno odlične, saj je pri kuhanju juh in enolončnih res težko zafrknit. Ker jih obožujem, sem enkrat celo napisala blog zapis, v katerem na dolgo in upam, da poučno, razložim vse o juhah. Imam pa v #sitfitsi zbirki veliko različnih juhc, poišči jih pod oznako Juhe.
Da ti za začetek ne bo treba preveč iskat, ti v nadaljevanju prilagam začetni seznam zimskih juh (vse zimske juhe poišči tu):
- Kremna zelenjavna juha z lečo
- Odličen čili con carne za mrzle dni
- Ribja juha
- Jesensko-zimska paradižnikovo-korenčkova juha
- Juha iz rdeče leče z zelenjavo
Pa si poglejva, kaj vse potrebuješ za pripravo bujte repe:
- kislo repo:
- proseno kašo
- čebulo in česen
- začimbe: sladko papriko, majaron, lovorjev lis, sol in poper
- moko in olje
Tako kot za večino zimskih enolončnih in juh, je tudi pri bujti repi značilno, da je juha boljša naslednji dan in da je najboljše, da je na enkrat skuhaš več in imaš za večkrat. Ker se čudovito pogreje, je neverjeno pametno – govorim iz lastnih izkušenj! – da je narediš kar cel lonec, nato razdeliš na porcije in imaš potem za kosilo več dni v tednu.
Bujto repo pripraviš takole.
V velikem loncu najprej skuhaš repo. Skuhani pa dodaš še proseno kašo.
Nato pa pripraviš prižiganje.
Prežiganje nato dobro umešaš v repo in kuhaš še 10 minut.
Postrezi jo s pečenico, kranjsko klobaso, rebrcami (ki jih daj kuhati skupaj z repo) ali pa le s kosom kruha. Fantastična je!
Najboljša (po želji brezmesna) bujta repa
- Total Time: 55 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
S tradicijo se ni za hecat, zato sem upoštevala vse nasvete za pripravo tradicionalne bujte repe. Repa je odlična z mesom ali pa brez. Bujto repo postrezi s kosom kruha, lahko pa tudi s pečenico ali kranjsko klobaso. Z mesom ali brez, ta enolončnica je odlična zimska poslastica, ki si jo moraš letos pa res pripraviti. Pa še nasvet: na enkrat pripravi kar en velik lonec in jo imej za večkrat.
Ingredients
500 g kisle repe
5 Kotányi poprovih zrnc
1 Kotányi lovorjev list
1 l vode (plus več po potrebi)
80 g prosene kaše
4 žlice olja
1 manjša čebula
4 stroki česna
2 žlici moke
1 žlica Kotányi mlete sladke paprike
1/2 žličke Kotányi majarona
1 žlička soli
poper
Instructions
- Skuhaj repo: V velik lonec daj kislo repo. Če se ti zdi prekisla, jo prej splakni. V lonec daj še poprova zrnca in lovorjev list in repo zalij z vodo. Repo zavri in kuhaj približno 30-40 minut. Nato na repo stresi proseno kašo in kuhaj še 15 minut.
- Pripravi prežiganje: V ponvi segrej olje in dodaj sesekljano čebulo ter kuhaj toliko časa, da se čebula zmehča. Nato dodaj moko, dobro premešaj in kuhaj vsaj pet minut. Nato dodaj sesekljan česen in kuhaj, da zadiši. Dodaj še mleto papriko, majaron in sol in dobro premešaj ter kuhaj še minuto.
- Bujto repo dokončaj: Prežiganje nato dobro umešaj v repo in kuhaj še 10 minut. Če je bujta repa pregosta, dodaj še malo vode. Bujto repo zavri, poskusi in dosoli ter popopraj po potrebi. Že želiš lahko v pripravljeno bujto repo umešaš še kuhano in narezano pečenico ali kranjsko klobaso, čudovita pa je tudi le s kosom kruha ali pa čisto brez vsega. Bujto repo popopraj, postrezi in uživaj.
Notes
Že želiš lahko v pripravljeno bujto repo umešaš še kuhano in narezano pečenico ali kranjsko klobaso.
Tako kot z večino zimskih enolončnih in juh, je tudi pri bujti repi značilno to, da je juha boljša naslednji dan in da je najboljše, da je na enkrat skuhaš več in imaš za večkrat.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 50 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2019, v januarju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: