Brezmesna bujta repa

, 18. Jan 2019 | No Comments

S tradicijo se ni za hecat, zato sem pri pripravi tradicionalne bujte repe naredila le eno spremembo: izpustila sem meso. Tega lahko, če ga seveda ješ, lahko dodaš na začetku kuhanja repe, lahko pa bujto repo, z recimo pečenico ali kranjsko klobaso, obogatiš na koncu kuhanja. Z mesom ali brez, ta enolončnica je super zimska poslastica, ki si jo moraš pripraviti. Pa še nasvet: na enkrat pripravi kar en velik lonec in jo imej za večkrat.

Neznansko imam rada juhe in enolončnice in mislim, da je to hrana, ki se ji ne bi mogla nikoli odpovedat. Obožujem jih, ker so lahko zaradi neskončno veliko sestavin, kombinacijj in razmerij vedno drugačne. In vedno odlične, saj je pri kuhanju juh in enolončnih res težko zafrknit. Ker jih obožujem, sem enkrat celo napisala blog zapis, v katerem na dolgo in upam, da poučno, razložim vse o juhah. Imam pa v #sitfitsi zbirki veliko različnih juhc, poišči jih pod oznako Juhe.

Da ti za začetek ne bo treba preveč iskat, ti v nadaljevanju prilagam začetni seznam zimskih juh (vse zimske juhe poišči tu):

Pa si poglejva, kaj vse potrebuješ za pripravo bujte repe:

  • kislo repo:
  • proseno kašo
  • čebulo in česen
  • začimbe: sladko papriko, majaron, lovorjev lis, sol in poper
  • moko in olje

Tako kot z večino zimskih enolončnih in juh, je tudi pri bujti repi značilno to, da je juha boljša naslednji dan in da je najboljše, da je na enkrat skuhaš več in imaš za večkrat. Ker se čudovito pogreje, je neverjeno pametno – govorim iz lastnih izkušenj! –  da je narediš kar cel lonec, nato razdeliš na porcije in imaš potem za kosilo več dni v naslednjem tednu.

SESTAVINE (za 4 osebe)

PRIPRAVA

V velik lonec daj kislo repo. Če se ti zdi prekisla, jo prej splakni. V lonec daj še poprova zrnca in lovorjev list in repo zalij z vodo.

Repo zavri in kuhaj približno 30-40 minut. Nato na repo stresi proseno kašo in kuhaj še 15 minut. V ponvi segrej olje in dodaj sesekljano čebulo ter kuhaj toliko časa, da se čebula zmehča. Nato dodaj moko, dobro premešaj in kuhaj vsaj pet minut. Nato dodaj sesekljan česen in kuhaj, da zadiši. Dodaj še mleto papriko, majaron in sol in dobro premešaj ter kuhaj še minuto.

Prežiganje nato dobro umešaj v repo in kuhaj še 10 minut. Če je bujta repa pregosta, dodaj še malo vode. Bujto repo zavri, poskusi in dosoli ter popopraj po potrebi. Že želiš lahko v pripravljeno bujto repo umešaš še kuhano in narezano pečenico ali kranjsko klobaso, čudovita pa je tudi le s kosom kruha ali pa čisto brez vsega. Bujto repo popopraj, postrezi in uživaj.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply