Brokolijevo-cvetačna juha z zdrobovimi žličniki

, 16. Jan 2018 | No Comments

Ali po domače z gresovimi cmočki. Cmočki, ki plavajo v okusni juhici, polni zelenjave. V juhi imava brokoli. Imava cvetačo. Imava zeleno bučko. In imava por. Vse zeleno-bele zelenjavce so enostavno dostopne tudi v hladnejših mesecih, ta juhca pa pogreje, nasiti in zadovolji.

Prvi nov recept v novem letu mora biti juhca. No, ni nujno, je pa fajn. Juha, ki je zvesti spremljevalec mrazu, krajšim dnem in pa pomanjkanju sveže zelenjave. Pripraviš jo lahko vnaprej in potem ob napadu lakote le pogreješ. Poskusila sem jo tudi zamrznit in odmrznjena je tudi čisto ok.

Ok, poglejva vso zelenjavo, ki je v tej juhci. Uporabila sem brokoli in cvetačo, ti pa lahko uporabiš tudi le eno ali drugo. Lahko uporabiš tudi zamrznenega in ju skuhaj enako, kot bi svežega. Bučko sem za to juho naribala, lahko pa jo narežeš na kocke ali kolobarje. Ker sama po sebi nima močnega okusa, je v tej juhi le stranski akter, kar pa pomeni, da jo lahko tudi izpustiš. Por je na našo srečo dostopen vse leto, zato ga poskusi ne izpustit.

Pa poglejva še najine žličnike oziroma cmočke. V tej juhi so čudoviti! Seveda lahko recept za pripravo uporabiš tudi za katero drugo juho. Priprava ni težka, moraš pa upoštevati nekaj pravil. Masa za žličnike mora biti pred počivanjem še rahlo tekoča, saj se med počivanjem zdrob napoji. Pripraviš lahko manjše ali večje cmočke, a pozor – med kuhanjem se povečajo. Če so žličniki kuhani preveri tako, da enega vzemi iz juhe in prepolovi.

Bi v teh hladnih dneh še kakšen recept za juho? Tako kot prilogo in tako, ki je samostojna jed? Potem odklikaj na blog zapis Božanske in nasitne juhe in enoločnice za vse leto in najdi navdih!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za juho:

  • 3 manjši pori
  • 1 manjša glavica cvetače
  • 1 manjša glavica brokolija
  • 1 zelena bučka
  • 1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • sol
  • poper
  • 1 žlica olja

Sestavine za zdrobove žličnike:

  • 2 jajci
  • 60 g masla
  • 90 g zdroba
  • peteršilj
  • sol
  • poper

 PRIPRAVA

Najprej pripravi maso za žličnike, saj mora počivati. Jajci dobro razžvrkljaj, ju posoli in popopraj in dodaj sesekljan peteršilj. Dodaj še stopljeno maslo in zdrob in dobro premešaj. Pusti vsaj 15 minut, da se masa zgosti.

V kozici segrej olje, potem pa dodaj na kolute narezan por in kuhaj približno minuto, da se por zmehča. Malo popopraj in posoli.

Dodaj na cvetke narezano cvetačo in brokoli in zalij z jušno osnovo. Kuhaj 10 minut, potem pa v juho naribaj še bučko in premešaj.

V juho s konico majhne žličke polagaj delčke mase in kuhaj še približno 10 minut, da se žličniki skuhajo. Če je premalo tekočine, dolij še malo osnove ali vode, juho poskusi in po potrebi dosoli in popopraj. Juho postrezi, popopraj in okrasi s sesekljanim peteršiljem ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply