Brstični ohrovt s pršutom v svilnati beli omaki

, 15. Dec 2017 | No Comments

Letos za praznike pripravi čudovito in nenavadno prilogo! Tako kremasto, dišečo, mičkeno nenavadno in nadvse slastno. Ideja o svilnati omaki, v kateri leži popečen brstični ohrovt in koščki hrustljavega pršuta že ne more biti slaba, kajne?

Brstični ohrovt je ena taka čudna zelenjava, kaj ni? Take male kroglice, malenkost grenke in v sezoni pozno jeseni in pozimi … tako nenavadno se sliši! Če jih pripraviš prav, te brstični ohrovt lahko prav preseneti. Poleg današnjega recepta poskusi še brstično juho in meni nadvse ljubo hrustljavo solata z brstičnim ohrovtom.

Daj letos brstičnemu ohrovtu priložnost. Tudi, če ga ne maraš. Najprej poskusi solato, nato pa še to omako. Oboje je dokaj preprosto za pripravit in oboje je taaaako dobro. Človek kar vzljubi brstični ohrovt!

Brstični ohrovt v svilnati beli omaki lahko pripraviš za božič ali novoletno kosilo/večerjo. Odličen je kot priloga pečenemu mesu, preizkušeno pa paše tudi s kuskusom ali pa na rižu ali pire krompirju ali na kuskusu … Ker se s čakanjem ta omaka še bolj zgosti, je najboljše, če jo serviraš takoj, ko jo pripraviš. Prve korake – pripravo brstičnega ohrovta (blanširanje in pečenje) in pršuta lahko narediš vnaprej, pred serviranjem pa pripravi še omako. Priprava omake bo gotova v približno petih minutah, tako da ti ne bo vzelo veliko časa.

Kateri koli recept z brstičnim ohrovtom že izbereš letos, uživaj!

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 4 listi pršuta
  • 1 kosček masla
  • 1 žlica olja + nekaj kapljic
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica moke
  • 1 dcl vode
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • 20 g parmezana + nekaj za okras
  • poper
  • 1/2 žličke sol
  • 2 vejici svežega ali ščepec suhega timijana
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka

PRIPRAVA

Brstični ohrovt dobro očisti – olupi zunanje listke in odreži peclje ter splakni pod tekočo vodo. Če so glavice res velike, jih nareži na polovičke. Očiščene blanširaj v slani vreli vodi – kuhaj jih približno pet minut, da se malenkost zmehčajo, potem pa vzemi iz vode in položi v mrzlo vodo, da se nehajo kuhati. Ohlajene vzemi iz vode in dobro odcedi.

Pršut nareži na manjše kockice in popeci na ponvi z nekaj kapljicami olja. Popečene kockice iz ponve prenesi na krožnik in prihrani za kasneje. V isti ponvi popeci še brstični ohrovt. Kar dobro ga popeci na vseh straneh – naj dobi nekaj barve, saj je tam ves okus. Popečenega prenesi v skodelico ali na krožnik in prihrani za kasneje.

V isto ponev, le malo jo obriši, segrej maslo in olje, potem pa prepraži sesekljano šalotko. Dodaj še sesekljan česen in premešaj. Dodaj moko, premešaj in postopoma dolij še vodo. Dobro premešaj, potem pa dodaj še smetano in parmezan, posoli, popopraj, dodaj timijan in muškatni oreščkek in kuhaj, da se omaka malo zgosti. Omako poskusi, dodelaj, če je potrebno in vanjo pazlijo umešaj še brstični ohrovt in pršut. Okrasi z malo timijana in sveže naribanim parmezanom in takoj postrezi.

Omako lahko postrežeš k pečenemu mesu ali pečenki, lahko pa na riž, pire krompir, kvinojo, kuskus …

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply