Letos za praznike (ali kateri koli drug dan, seveda) pripravi to čudovito in nenavadno prilogo. Tako kremasto, dišečo, mičkeno nenavadno in nadvse slastno. Jed s svilnato omako, v kateri leži popečen brstični ohrovt in koščki hrustljavega pršuta že ne more biti slaba, kajne?
Brstični ohrovt je ena taka zanimiva zelenjava, kaj ni? Take male, malenkost bolj grenke, kroglice, so v sezoni pozno jeseni in pozimi. Če jih pripraviš prav, te brstični ohrovt lahko prav prijetno preseneti. Poleg današnjega recepta poskusi še meni nadvse ljubo hrustljavo solata z brstičnim ohrovtom.
Daj letos brstičnemu ohrovtu priložnost, tudi, če ga ne maraš. Najprej poskusi solato, nato pa še to omako. Oboje je preprosto za pripravit in oboje je taaaako dobro. Človek kar vzljubi brstični ohrovt!
Brstični ohrovt v svilnati beli omaki lahko pripraviš za božič ali novoletno kosilo/večerjo, seveda pa je odličen tudi na čisto navaden dan.
Odličen je kot:
- priloga kateremu koli pečenemu mesu ali celo ribi,
- preizkušeno pa paše tudi s kuskusom ali pa na rižu ali pire krompirju ali na kuskusu …
Ker se s čakanjem ta omaka še bolj zgosti, je najboljše, če jo serviraš takoj, ko jo pripraviš. Prve korake – pripravo brstičnega ohrovta (blanširanje in pečenje) in pršuta lahko narediš vnaprej, pred serviranjem pa pripravi še omako. Priprava omake bo gotova v približno petih minutah.
Kateri koli recept z brstičnim ohrovtom že izbereš letos, uživaj!
Za pripravo potrebuješ naslednje sestavine.
Popeci pršut, branširaj in popeci brstični ohrovt, nato pa pripravi še svilnato omako, v katero oboje previdno vmešaj.
Božansko omako postrezi s katero koli prilogo. Odlična je tudi na kremastem krompirjevim pireju.
PrintBrstični ohrovt v svilnati beli omaki s pršutom
- Total Time: 25 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Letos za praznike (ali kateri koli drug dan, seveda) pripravi to čudovito in nenavadno prilogo. Tako kremasto, dišečo, mičkeno nenavadno in nadvse slastno. Jed s svilnato omako, v kateri leži popečen brstični ohrovt in koščki hrustljavega pršuta že ne more biti slaba, kajne?
Ingredients
400 g brstičnega ohrovta
4 listi pršuta
1 košček masla
1 žlica olja + nekaj kapljic
1 šalotka
2 stroka česna
1 žlica moke
1 dcl vode
1 dcl sladke smetane
20 g parmezana + nekaj za okras
poper
1/2 žličke soli
2 vejici svežega ali ščepec suhega timijana
1 noževa konica muškatnega oreščka
Instructions
- Pršut: Pršut nareži na manjše kockice in popeci na ponvi z nekaj kapljicami olja. Popečene kockice iz ponve prenesi na krožnik in prihrani za kasneje. Ponve ne očisti!
- Brstični ohrovt: Brstični ohrovt dobro očisti – olupi zunanje listke in odreži peclje ter splakni pod tekočo vodo. Če so glavice res velike, jih nareži na polovičke. Očiščene blanširaj v slani vreli vodi – kuhaj jih približno pet minut, da se malenkost zmehčajo, potem pa vzemi iz vode in položi v mrzlo vodo, da se nehajo kuhati, nato pa jih dobro odcedi. Nato brstični ohrovt popeci v isti ponvi, kjer si prej pršut. Kar dobro ga popeci na vseh straneh – naj dobi nekaj barve, saj je tam ves okus. Popečenega prenesi v skodelico ali na krožnik in prihrani za kasneje.
- Omaka: V isto ponev, le malo jo obriši, segrej maslo in olje, potem pa prepraži sesekljano šalotko. Dodaj še sesekljan česen in premešaj. Dodaj moko, premešaj in postopoma dolij še vodo. Dobro premešaj, potem pa dodaj še smetano in parmezan, posoli, popopraj, dodaj timijan in muškatni oreščkek in kuhaj, da se omaka malo zgosti. Omako poskusi, dodelaj, če je potrebno in vanjo pazlijo umešaj še brstični ohrovt in pršut.
- Postrezi: Omako okrasi z malo timijana in sveže naribanim parmezanom in takoj postrezi. Lahko jo postrežeš k pečenemu mesu ali pečenki, lahko pa na riž, pire krompir, kvinojo, kuskus …
Notes
Dele jedi lahko pripraviš tudi vnaprej. Prve korake – pripravo brstičnega ohrovta (blanširanje in pečenje) in pršuta lahko narediš vnaprej, pred serviranjem pa pripravi še omako.
Lahko jo postrežeš k pečenemu mesu ali pečenki, lahko pa na riž, pire krompir, kvinojo, kuskus …
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 15 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2017, v decembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: