Bučna lazanja z ohrovtom

, 17. Oct 2017 | No Comments

Lazanjaaaa! Takšne ali drugačne, lazanje so odlične. Tokratna verzija je popolna jesensko-zimska verzija, saj poleg lazanja listov vsebuje še bučo, ohrovt in skuto. Ne se ustrašit novih okusov, pripravi jo in uživaj.

Najprej zelo pomembno obvestilo: lazanjo lahko pripraviš tudi brez ohrovta. Še pomembnejše obvestilo: če iz recepta opustiš ohrovt, česen v prahu in če muškatni orešček nadomestiš s cimetom ter v skutni nadev dodaš malo sladkorja, dobiš fantastično jesensko-zimsko sladico. Na koncu še malo sladkorja po vrhu in bomba. No lej, samo povem. Možnosti so! Preizkušeno in oboževano v obeh različicah!

Za pripravo te lazanje potrebuješ bučni pire. Priprava resnično ni zapletena, potrebuješ pa seveda malo več časa. Bučo narežeš in skuhaš ali spečeš in zmiksaš. Ni težko. V spodnjem receptu je opisana različica s kuhanjem, bučo pa lahko tudi spečeš – peci jo približno 45 minut na 175°c, oziroma toliko časa, da se zmehča. Le za opombo – pečena buča vsebuje manj vode.

Bučni pire pripravi iz celotne buče. Preostali pire lahko porabiš za pripravo juhe, ga dodaš k golažu ali bolonjski omaki ali pa pripraviš rižote, testenine in tudi bučne sladice (mafine, palačinke …).

Če ti na enkrat ne uspe pojesti celotne lazanje, jo lahko narežeš na porcije in zamrzneš.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 3 osebe)

  • 1 manjša buča
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica limonine lupinice
  • 250 g skute
  • 200 g mocarele
  • 1 košček masla
  • 1/3 ohrovtove glave
  • 1 jajce
  • 5 listov za lazanje
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • sol
  • poper
  • olje
  • česen v prahu
  • muškatni orešček
  • žajbelj

PRIPRAVA

Bučo nareži na kocke in skuhaj v vreli vodi. Ko se zmehča, jo odcedi in pusti, da para izpari. Potem jo stresi v mešalec in zmiksaj. 200 g pireja pusti v mešalcu, ostalega prihrani za kak drug recept. Dodaj ½ suhega ali 2 listka svežega žajblja, ½ žličke česna v prahu, velik ščepec soli in še enkrat zmiksaj.

Prenesi v skledico in prihrani za kasneje. Na žlici olja prepraži sesekljano šalotko in česen, potem pa dodaj na tanke rezinice narezan ohrovt. Posoli in popopraj ter praži, da se zmehča. Vmes dodaj kakšno žlico vode. V skledici zmešaj skuto, jajce, parmezan, ¼ žličke muškatnega oreščka, limonino lupinico, ščepec soli in poper. Liste za lazanjo na hitro pokuhaj v vreli vodi – le toliko, da se zmehčajo, potem pa jih vzemi iz vode in splakni pod mrzlo vodo.

Ko imaš vse sestavine pripravljene, lazanjo začni sestavljati: na dno daj nekaj kapljic olja, potem sledijo: lazanja list, skutni nadev, ohrovt, naribana mocarela, lazanja list, bučni nadev, lazanja list, skutni nadev, ohrovt, naribana mocarela, lazanja list.

Maslo v ponvici stopi do rjavega, potem pa na njem na hitro prepraži še žajbljeve listke. Po minuti jih prenesi na krožniček in prihrani za okras. Na zadnji lazanja list pokapaj stopljeno maslo, …

… dodaj na večje kose narezano mocarelo …

… in peci približno 20 minut na 220°c. Lazanja je pečena, ko se mocarela na vrhu zlato-rjavo zapeče. Okrasi jo s popraženimi žajbljevimi listi in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply