Bolj z okusi bogate, dišeče in navdušujoče piščančje obare ni na celem svetu! Ta francoska klasika vsebuje mehko, s kosti odpadajoče piščančje meso, gobe, korenje in ostalo zelenjavo, ki se družno namakajo v bogati omaki z rdečim vinom. Enostavno wow! Postrezi z doma pripravljenimi česnovimi kruhki, pire krompirjem ali celo testeninami. Navduši in pocrkljaj!
Ta spektakularna jed je odlična, ko želiš navdušiti. S svojim izgledom, vonjem in okusom je odlična za ob praznovanjih, saj jo lahko v celoti pripraviš vnaprej in pred postrežbo le počasi segreješ. Na enkrat lahko pripraviš veliko porcij in tako nahraniš večjo družbo, vse skupaj pa lahko pripraviš v dobri uri in pol.
Francoska klasika, ki jo imaš danes pred seboj, so nekoč pripravljali s petelinom, danes pa največkrat kar s piščančjim mesom. Ker se omaka počasi kuhlja kar v pečici – da ni treba mešati! – je najbolje, da uporabiš temnejše kose piščanca, da meso ostane lepo sočno in to s kožo, ki zadrži vse meso lepo na enem mestu. Najbolj priporočam zgornja in/ali spodja bedra in sicer pakete piščančja stegna Natur Perutnine Ptuj, v katerih so ravno prav pripravljeni kosi mesa.
Da je meso res čudovitega okusa, priporočam vsaj 20-minutno mariniranje v rdečem vinu, ki ga nato pokuhamo in uporabimo v omaki.
V omaki se nahaja tudi veliko zelenjave. Imava gobe, korenje, čebulice in česen. Za božanske okuse poskrbijo še timijan, lovorjevi listi in svež peteršilj.
Da je omaka tako zelo bogata z okusom poskrbi tudi nekaj slanine in pa maslo. Nič čudnega torej, da je ta jed resnično spektakularna!
Tipična priloga tej obari je pire krompir, berem pa, da Francozi zelo radi poleg postrežejo tudi s testeninami. Tokrat sem jaz za prilogo izbrala kar doma pripravljen česnov kruh, ki celotno jed naredi še bolj razkošno in neubranljivo. Seveda kruh nujno uporabi za pomazati vso omako do zadnje kapljice. Ker je tako dobra!
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se ta jed pripravi, pa še nekaj odličnih jedi, ki navdušijo in se lahko pripravijo ob praznovanjih:
- Piščanec v bogati česnovi omaki s pirejem in brokolijem
- Božanski gratiniran krompir dauphinoise
- Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem
- Najboljša zelenjavna paella
- Školjke v paradižnikovo-vinski omaki
- Popolno pečen steak s feto
- Doma pripravljen česnov kruh s sirom
Pa pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne sestavine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej v vinu mariniraj meso, nato pa ga popivnaj, posoli in popopraj ter popeci na olju. Popeci še zelenjavo.
Nato popeci zelenjavo in pripravi omako ter vanjo položi meso. Pokrij in peci 45 minut v pečici, ogreti na 180°C. Po peki omako še poskusi in po potrebi dosoli in popopraj.
Okrasi s svežim peteršiljem, nato pa postrezi s prilogo po izbiri. Česnovi kruhki so odlična ideja!

Coq au vin s česnovimi kruhki
- Total Time: 1,5 ure
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Bolj z okusi bogate, dišeče in navdušujoče piščančje obare ni na celem svetu! Ta francoska klasika vsebuje mehko, s kosti odpadajoče piščančje meso, gobe, korenje in ostalo zelenjavo, ki se družno namakajo v bogati omaki z rdečim vinom. Enostavno wow! Postrezi z doma pripravljenimi česnovimi kruhki, pire krompirjem ali celo testeninami. Navduši in pocrkljaj!
Ingredients
Sestavine za coq au vin:
- 1 paket Piščančja stegna Natur Perutnina Ptuj
- 0,5 l rdečega vina
- 4 vejice svežega timijana
- 1 lovorjev list
- 1 žlica olja
- sol, poper
- 40 g slanine
- 2 korenja
- 200 g svežih gob
- 30 g masla
- 2 stroka česna
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 50 g moke
- 3 dl jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
- 10 vloženih čebulic
- svež peteršilj za okras
Sestavine za česnov kruh:
- 2 manjši ali 1 večja francoska štruca
- 115 g masla
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
Instructions
- Marinada: V skledo položi piščančja stegna, dolij vino in dodaj 2 vejici svežega timijana in lovorjev list. Mariniraj vsaj 20 minut.
- Meso: Marinirano meso vzemi iz marinade, ga obriši s papirnato brisačko, posoli in popopraj na obeh straneh ter popeci na olju. Popečeno meso – ni treba, da je kuhano, naj ima koža le lepo barvo – vzemi iz kozice in prihrani.
- Vino: Marinado precedi, zlij v ločeno kozico in kuhaj, da izpari na polovico.
- Zelenjava in slanina: V kozici, kjer se je peklo meso popeci slanino in tudi to prihrani. Spet na isti kozici popeci gobe in korenje. Nato tudi zelenjavo vzemi iz kozice in prihrani.
- Pečica: Pečico segrej na 180°C.
- Omaka: V kozico daj maslo in na stopljenem na kratko prepraži česen. Dodaj moko in paradižnikov koncentrat in kuhaj 2 minuti, da se moka pokuha. Dolij jušno osnovo in dobro premešaj, da se grudice razpustijo. Dolij povreto marinado, dodaj slanino in zelenjavo in zavrij. Dodaj še vložene čebulice in meso. Vse razporedi tako, da bo v tekočini. Dodaj preostali timijan in lovorjev list. Kozico pokrij in postavi v prej ogreto pečico za 45 minut.
- Postrežba: Po tem času kozico vzemi iz pečice, omako poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj, okrasi s svežim peteršiljem in postrezi.
- Česnov kruh: Poleg odlično sodi česnov kruh. Tega pripravi tako, da štruco zareži približno 2 cm narazen, a ne do konca. Zmehčano maslo zmešaj z naribanim česnom, soljo in peteršiljem in zmes namaži v zareze. Kruh zavij v alu folijo in položi v pečico za 15 minut.
Notes
Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
Uporabi katero koli rdeče vino.
Uporabiš lahko tudi sveže male čebulice ali še raje šalotko. Če uporabiš svežo, jo popeci skupaj z gobami in korenjem.
Če ognjevarne posode s pokrovom nimaš, vse prelij v pekač in ga dobro pokrij z alufolijo, da med peko tekočina ne bo uhajala.
- Prep Time: 10 minut + vsaj 20 za marinado
- Cook Time: 1 ura