Domača paradižnikova salsa

0 comments

Hodiš v kino ali na bowling? Tam ob tortilja čipsu dobiš nekaj različnih pomakic. Ena izmed njih je ponavadi tudi paradižnikova salsa in s čipsom se fenomenalno ujema. Da pa ti bo tak super fantastičen prigrizek na voljo tudi doma, si shrani ta recept in ga pripravi vedno, ko se ti zalušta. Domača paradižnikova salsa je za prste polizat dobra. In to dobesedno!

Ko bo konec pojedine in bo tortilija čipsa zmanjkalo, te bo prijelo, da bi polizal/a skodelico, v kateri je bila paradižnikova salsa. Veš, kaj moraš v tem primeru storit? Polizat moraš skodelico, kaj pa drugega?! Nekatere stvari so pač takšne v življenju: ko te prime, pač moraš.

Paradižnikove salse lahko seveda v večjih trgovinah tudi kupiš. Ponavadi se nahaja na polici blizu tortilija čipsa, družbo pa ji dela nacho sir pomaka in pa fejk gvakamore. Bajdvej, ne morem verjet, da dovolijo prodajati pomako, narejeno iz ZELENIH PAPRIK, ki se imenuje gvakamole. NORO! (Sicer pa si lahko recept za PRAVI gvakamole ogledaš v receptu brusketa z gvakamole omako.)

Ok ok, sedaj sem pa že čisto zašla. Kaj sem že mislila povedat? Ah, ja, seveda. Domača paradižnikova salsa je milijonkrat boljša od kupljene. In boljša tudi od tiste, ki jo prodajajo v restavraciji! Ne le, da je tudi bolj zdrava, tudi bolj personalizirana je lahko. Dodaš lahko namreš VSE, kar ti je všeč in izpustiš VSE, kar ti ni všeč. A ni enostavno?

Pa še nekaj nasvetov glede paradižnikove salse – naj bo grobo sesekljana, saj za pomakanje ne potrebuješ gladke omake. Salso lahko pripraviš pozimi in poleti. Pozimi uporabi pelate v konzervi, poleti pa lahko pelatom iz konzerve dodaš še nekaj svežih (češnjevih) paradižnikov. Dodaj jih pred miksanjem, seveda.

SESTAVINE (za 1 večjo skodelico)

  • 1 konzerva pelatov (le pelati, tekočino prihrani za kateri drugi recept)
  • 1 strok česna
  • 2 mladi čebulici
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 1/2 svežega feferona (neobvezno)
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1 žlička kumina (neobvezno)

PRIPRAVA

Česen olupi in sesekljaj. Mlado čebulico nareži na koščke. Feferonu odstrani semena in ga nareži na manjše koščke. Peteršilj sprakni in dobro osuši. Konzervo s pelati odpri, potem pa  tekočino prelij v posodico in shrani za kateri drugi recept. V mešalnik daj odcejene pelate, česen, čebulico, petešilj, feferon in sol, poper in kumin …

… in grobo sesekljaj.

Salso poskusi in dodelaj po okusu.

Salso lahko pripraviš le zase (seveda, ti si kar privošči), lahko pa jo pripraviš za družbo. Pa naj bo to praznovanje doma, piknik ali pa druženje v kampu, recimo. Da pa ne bo dolgčas, poleg paradižnikove salse in tortilija čipsa postreži še s čim. Party krožnik je super ideja!

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.