Ta mehak, dišeč, vsestransko uporaben in zelo enostaven naan kruh je moja nova obsesija in tvoja bo tudi. Ne le, da je enostaven za pripravo, pripravljen je z večinoma polnozrnato moko, odlično pa sodi k enolončnicam, čilijem, sendvičem in solatam. Pa še zamrzneš ga lahko!
Medtem, ko Slovenijo trenutno obseda kruh s kislim testom, mene navdušuje kruh naan. Da ne bo pomote – tudi meni je kruh s kislim testom nadvse všeč IN tudi naan kruh lahko pripraviš z droži. In če še ne poznaš peke z droži – čisto na kratko razloženo je to kruh, ki ga namesto z industrijskim kvasom pripraviš s svojim kvasnim nastavkom, ki ga sestavlja nič drugega kot moka in voda. Morda o tem nekoč napišem kaj več, danes pa si poglejva pripravo kruha naan.
Ko sem naan kruh prvič pripravila doma, sem bila razočarana. Uporabila sem recept, ki si ne zasluži objave in delitve, sem se pa še enkrat več prepričala, da na svetu – in s tem mislim na spletu – obstaja milijon enih nepreverjenih receptov, ki delajo le škodo dobri hrani. Ampak tako je pač življenje. Potem, ko sem ta suh naan vseeno pojedla – če res ni neprebavljivo, pojem tudi ne preveč uspele recepte, ker ne verjamem v metanje hrane stran – in je minilo dovolj časa, sem se spet lotila iskanja novega naan recepta in sem poskusila znova. In uspelo je! Naan kruh po tem receptu je mehak, dišeč, lep in tako zelo dober, da sem ga naredila že velikokrat. In čisto vsakič me navduši!
Preden pa si pogledava, na kaj je treba biti pozoren pri pripravi naan kruha, pa še nekaj idej za pripravo različnih kruhkov, ki jih lahko najdeš v moji #SitFitSi zbirki:
- Burger bombetke
- Enostavni domači bejgli oz. okrogle štručke
- Porovi kruhki
- Slasten kruh s pivom in sirom
- Ajdove palačinke
Za lažjo pripravo naan kruha pa še nekaj informacij:
- Lahko uporabiš tudi le belo pšenično moko.
- Namesto grškega jogurta lahko uporabiš tudi navaden jogurt.
- Kruhke ob peki lahko mažeš tudi z oljem ali pa le maslom brez česna (če ti česen ni všeč).
- Kruhke lahko spečeš tudi na ponvi za peko palačink.
- Kruhki so najboljši topli, dobri pa so tudi sobne temperature.
- Kruhke lahko shraniš en teden v hladilniku v neprodušno zaprti posodi. Kruhke lahko tudi zamrzneš, nato pa pustiš, da se na sobni temperaturi odmrznejo (enako dobri so, kot sveži!)
Da pa ti kombiniranje naan kruhov z glavno jedjo ne bo delalo težav, pa še nekaj receptov za jedi, kamor bo naan kruh odlično sodil:
- z juhami: Brokolijevo-špinačna juha s skuto, Čili con carne, Kremna špargljeva juha, Pekoča kremasta piščančja juha s špinačo, Juha iz rdeče leče z zelenjavo
- s solatami: Solata s česnovimi gamberi, korenčkovimi rezanci in jajcem, Solata s skušo in limetino-ingverjevim prelivom, Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso, Solata z rukolo, piščancem, češnjevci in sadjem, Motovilec s pečenim jajčevcem, orehi in gorčičnim prelivom
- z ostalimi jedmi: Namaz iz jajčevcev, Pečen camembert, Domača sirova pomaka načo, Mehiška jajca, Pečenice v papričini omaki
In pa seveda ne smem pozabit na odličen recept za vse ljubitelje fantastične hrane: Naan sendvič s falaflom, pečeno zelenjavo in avokadovim prelivom. Perfekcija!
Pa poglejva, kako ta fantastični kruh pripraviš. Za pripravo potrebuješ te sestavine. Natančne količine sestavin in opis najdeš na dnu strani.
Testo pripraviš z obema mokama, jogurtom, kvasom ter medom, ki kvas aktivira, ter z jajcem. Ko testo pripraviš, ga položi v skledo, namaščeno z oljem. Skledo pokrij z vlažno kuhinjsko krpo in pusti, da na toplem vzhaja na dvakratno velikost.
Kepo vzhajanega testa nato položi na rahlo pomokan pult, razdeli na osem delov, nato pa vsak del oblikuj v majhno kroglico.
Ponev dobro segrej, kroglico pa razvaljaj v obliko diska, na približno 1 centimeter. Nato disk premaži z maslom ter položi na ponev z maslenim delom spodaj. Nato tudi zgornji del premaži z maslom ter obrni, ko se na testu začnejo delati mehurčki in so robovi zlato obarvani – približno minuto ali minuto in pol. Disk obrni ter nato peci še približno minuto.
Nato kruhke zavijaj v krpo, da ostanejo topli in mehki.
Kruhke postrezi z juho, solato ali katero drugo jedjo – veliko idej najdi v prvem delu tega recepta. Samo poglej si no, kako mehki so ti kruhki!
Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Print
Domači česnov indijski kruh naan
- Total Time: 85 minut
- Yield: za 8 kruhkov 1x
Description
Ta mehak, dišeč, vsestransko uporaben in zelo enostaven naan kruh je moja nova obsesija in tvoja bo tudi. Ne le, da je enostaven za pripravo, pripravljen je z večinoma polnozrnato moko, odlično pa sodi k enolončnicam, čilijem, sendvičem in solatam. Pa še zamrzneš ga lahko!
Ingredients
2 dcl tople vode
2 žlici medu
1 paketek (7 g) suhega kvasa
250 g polnozrnate pšenične moke
190 g pšenične moke
1/2 žličke pecilnega praška
2 žlički soli
1 jajce
65 g (grškega) jogurta
50 g masla
2 stroka česna
malo olja
Instructions
- Pripravi testo: V posodo mešalnika zlij toplo vodo, nato pa vanjo najprej umešaj med, nato pa še kvas in pusti, da vsaj 10 minut počiva, oziroma da se kvas aktivira in se pojavi pena. V večji posodi zmešaj presejeni moki, sol in pecilni prašek. Mešalnik daj na najnižjo hitrost, nato pa v mešalnik h kvasovi vodi stresi mešanico mok, grški jogurt in jajce ter pusti, da se vse zmeša. Nato daj mešalnik na višjo hitrost in pusti, da mešalnik tri minute mesi testo.
- Naj testo počiva: Srednje veliko skledo namasti z malo olja, nato pa vanjo položi kepo testa ter jo pokrij ter pusti, da vsaj eno uro vzhaja na toplem na dvakratno velikost.
- Kruhke oblikuj: Kepo vzhajanega testa nato položi na rahlo pomokan pult, razdeli na osem delov, nato pa vsak del oblikuj v majhno kroglico.
- Pripravi pomako: V kozici stopi maslo, nato pa vanj položi sesekljan česen ter kuhaj nekaj minut – pazi, da se česen ne obarva, ker bo sicer zagrenil. Maslo nato precedi, da dobiš česnovo maslo.
- Naan kruhke speci: Ponev dobro segrej, kroglico pa razvaljaj v obliko diska, na približno 1 centimeter. Nato disk premaži z maslom ter položi na ponev z maslenim delom spodaj. Nato tudi zgornji del premaži z maslom ter obrni, ko se na testu začnejo delati mehurčki in so robovi zlato obarvani – približno minuto ali minuto in pol. Disk obrni ter nato peci še približno minuto. Nato kruhke zavijaj v krpo, da ostanejo topli in mehki.
- Postrezi: Kruhke postrezi z juho, solato ali katero drugo jedjo – veliko idej najdi v prvem delu tega recepta. Samo poglej si no, kako mehki so ti kruhki!
Notes
Lahko uporabiš tudi le belo pšenično moko.
Namesto grškega jogurta lahko uporabiš tudi navaden jogurt.
Kruhke ob peki lahko mažeš tudi z oljem ali pa le maslom brez česna (če ti česen ni všeč).
Kruhke lahko spečeš tudi na ponvi za peko palačink.
Kruhki so najboljši topli, dobri pa so tudi sobne temperature.
Kruhke lahko shraniš en teden v hladilniku v neprodušno zaprti posodi. Kruhke lahko tudi zamrzneš, nato pa pustiš, da se na sobni temperaturi odmrznejo (enako dobri so, kot sveži!)
- Prep Time: 70 minut (skupaj z vzhajanjem)
- Cook Time: 15 minut
Res ne razumem potrebe po dolgem eseju o vaših obsesijah in navdušenjih in naštevanju jedi, h katerim kruh paše, še preden se našteje sestavine in pove recept dotične jedi. Sprašujem se, kakšen smisel vidite v tem. Morda da v nekaj zelo jedrnatega in uporabnega vtaknete svojo osebnost? Glavni akter članka je kruh in ne vaša osebnost. Ta 2/3 članka dolgi dodatek je popolnoma odveč. Razen če nekdo res rad bere o obsesijah drugih ljudi. Morda mu potem res paše to čitat. Problem je, da je to dandanes izjemno pogost pojav v receptih, še posebej na internetu. Upam, da vam je lahko ta komentar v premislek in upam, da ne boste nerazmišljeno padali v obsesijo z stilom ameriških receptov, nasičenih s solato, namesto z zdravimi jedrci. Lp
Mene osebno ne moti, da je toliko teksta napisanega pred samim receptom, ker vedno dobim koristne informacije in nasvete kako jed pravilno in odlično pripraviti in s čim jo lahko še kombiniram. Ker pa je to osebni blog o pripravi jedi in ne nek kulinarični portal z recepti, so taki teksti značilni in nekako pravilo, zato da bralce navdušiš nad svojim izdelkom. Tako, da Janez če se ti ne da brati celotnega teskta, se enostavno pomakni dol na recept in beri kar te zanima. Pozdravček 🙂
Mi poznamo te kruhke pod imenom Langaš in so tradicionalna Madžarska jed. V Prekmurju in na Madžarskem jih jemo kot samostojno jed, s tem da, ko so ocvrti jih premažemo z nasekljanim česnom, ki je prej malo namočen v vodi in pa z zaseko. Sama pripravljam veganske s pirino moko in sojinim jogurtom in za namaz pripravim avokadov namaz s česnom. Odlični so!! 🙂
Poznam langaš! Lani sem jih prvič probala, ko sva bila na božičnem Dunaju in bili so čudoviti. Najboljši je bil ravno tisti najbolj enostaven s česnom. Njam! 🙂
Pa hvala za idejo za vegansko verzijo. Zveni odlično!
Kako pa gre če nimaš mešalca za testo?
Na roke! 🙂 Vse naredi, kot piše v receptu in pač gneti na roke, da dobiš elastično testo.