Enolončnica z jagenjčkom in gomoljno zelenjavo

, 5. Dec 2017 | No Comments

Še ena čudovita jed, ki se pripravi le v enem loncu! Ta enolončnica te bo pogrela, nasitila in pocrkljala v teh mrzlih dneh in stavim, da ti bo všeč, ko jo poskusiš. Pripraviš si jo lahko tudi vnaprej in le pogreješ, ko prideš domov s sprehoda, sankanja ali drsanja.

Skupek odličnega mehkega mesa in barvite, dišeče zelenjave te bo navdušil! Seveda lahko v enolončnico narežeš še kak krompir ali dva, a ni nobene potrebe. Za ugriz veliki kosi korenja, koromača, zelene in kolerabe so dovolj. Če poleg poješ še kak kos kruha, bo obrok nasiten in nadvse odličen prav tak, kot je.

In kaj daje tej enolončnici res tisti poseben čar? Čudovita juhca, ki je odišavljena od zelenjave, mesa in predvsem vina ter začimb. Težko ti opišem, kakšni opojni vonji se sproščajo med kuhanjem. Prava radost.

Ko sem pripravljala to enolončnico za fotkanje, sem iz srednje velikega kosa mesa naredila dva obroka. Lepše kose mesa sem porabila za to enolončnico, malo bolj mastne kose pa sem zmlela in iz njih pripravila sočne jagnječje burgerje s tzatziki omako. In bilo je odlično in ekonomično. Najbrž veš, da jagnjetina ni ravno govedina in veliko lepega mesa ni na razpolago, pa še poceni ni.

Enolončnice lahko narediš več in jo kasneje le pogreješ. Preverjeno odlično se tudi zamrzne in odmrzne.

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

  • 250 g ovčetine
  • 1 šalotka
  • 1 kos pora
  • 4 korenja
  • 1/2 koromača
  • 1 steblo zelene
  • 1/2 kolerabe
  • 0,1 dcl rdečega vina
  • 1 l jušne osnove
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička timijana
  • 5 poprovih zrnc
  • sol
  • poper
  • olje

PRIPRAVA

Ovčetino nareži na kocke, posoli in popopraj in kar z rokami premešaj. V kozici segrej 2 žlici olja, potem pa na segretem prepraži ovčetino.

Ko spusti vso vodo in le-ta pokuha, meso prenesi v skledico in prihrani za kasneje. V kozico kapni še malo olja, potem pa zmehčaj por in šalotko. Dodaj še  korenje, koromač in zeleno in prepraži. Prepraženo zelenjavo potresi s timijanom, dodaj na kocke narezano kolerabo in premešaj.

Dodaj še lovorjev list, poprova zrca, vino in premešaj in kuhaj minuto, potem pa k zelenjavi stresi meso, zalij z jušno osnovo in kuhaj pokrito približno 45 minut. Medtem občasno premešaj. V primeru, da primanjkuje tekočine,  dolij še malo vode. Ko se meso zmehča, juho poskusi in popopraj in po potrebi še dosoli. Serviraj, okrasi s prihranjenim zelenjem koromača in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply