Farro v kremni omaki z gobami in špinačo

0 comments

Ti paše nekaj topleta, dišečega, pripravljenega v desetih minutah in da je povrhu že zdravo? Kljukca! Si na pravem mestu, saj je ta jed vse, kar potrebuješ. Farro z zelenjavo postrezi s kruhom in veliko skledo najljubše solate. Obožujem preproste jedi!

Odgovor na tvoje prvo vprašanje – farro je žito, podobno piri. Je v isti družini kot pira, ampak ni pira. Tako so me podučili na The Kitchn. Farro sem najprej opazila v E’Leclercu na Rudniku v Ljubljani, ga poskusila najprej v solati s pečenimi paprikami, tokrat pa še v topli različici. Všeč mi je njegov okus, tekstura in predvsem dejstvo, da odlično nasiti. Ker mu v tem receptu družbo dela preverjena trojka česen-gobe-špinača, je pa sploh čudovit.

Odgovor na tvoje drugo vprašanje – ta jed je najboljša topla, takoj s štedilnika, saj vsebuje maslo, ki se na sobni temperaturi strdi in omaka izgubi svojo kremnost. Dobra novica je pa ta, da lahko to jed pripraviš prej in potem ponovno segreješ.

Odgovor na tvoje zadnje vprašanje – da, to jed lahko pripraviš tudi z rižem, piro ali ješprenjčkom. Ker je ključ predvsem v kremni omaki, lahko vlogo farra prevzame katera koli sestavina. Predvidevam (še nisem poskusila), da bi bila najboljša izbira prav pira ali ješprenjček, ki ju že kuhana umešaš v omako in le segreješ.

SESTAVINE (za 2 osebi)

 • 1 manjši por
 • 2 stroka česna
 • 250 g gob
 • 2 koščka masla
 • sol
 • poper
 • 1 sušen feferonček (neobvezno)
 • olivno olje
 • 2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana
 • 1 velika pest špinače
 • 2 majhni konzervi kuhanega farra

Farro s pečenimi paprikami

PRIPRAVA

Na žlički olja prepraži sesekljan por. Ko se zmehča, dodaj na lističe narezan česen in praži še toliko časa, da česen zadiši, približno minuto. V kozico dodaj na lističe narezane gobe in kuhaj, da najprej gobe spustijo vodo, da se potem voda ukuha (izpari) in da se na koncu gobe malo (res malo) obarvajo.

Prepražene gobice popopraj in posoli, nanje razdrobi feferonček in s timijanovih vejic osmukaj (potrgaj) lističe. Vse skupaj premešaj.

Farro v kremni omaki z gobami in špinačo

K zelenjavi dodaj špinačo in premešaj ter kuhaj na nizkem ognju toliko časa, da špinača uvene, le kakšno minuto ali dve. Ko špinača uvene, k zelenjavi dodaj maslo in …

Farro v kremni omaki z gobami in špinačo

… premešaj, da se maslo raztopi in da dobiš kremasto omako. Zelenjavo in omako poskusi ter dodelaj, če je potrebno (dosoli, če je premalo slano, popopraj, če je premalo popoprano …). H kremasti omaki dodaj še odcejen kuhan farro in premešaj.

Zelenjavo s farrom serviraj, popopraj in okrasi s svežim timijanom ter takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.