Gaspačo juha

, 20. Jun 2015 | No Comments

Gaspačo juha

V največji poletni vročini ti bo ta mrzla španska juha odlično teknila. Pripravi jo večer prej in čez noč ohladi v hladilniku – dlje se bo marinirala, boljša bo. Servirano juho okrasi s sesekljano svežo baziliko, obogatiš pa jo lahko tudi s kockami avokada.

Poletna vročina, ko kuhanje NE pride v poštev, je ta juha fenomenalna. Za pripravo ne potrebuješ štedilnika in/ali pečice, še posebej to velja, če imaš grelec vode. Če ga še nimaš, moraš takoj ponj – prihranil ti bo ogromno tistih dooooolgih minut, ki jih kaaaar ni konca, ko čakaš, da voda zavre. Vrelo vodo potrebuješ le za lupljenje paradižnika. Ki pa ga lahko navsezadnje tudi obrežeš. Paradižnik sicer najlažje olupiš, če na vrhu paradižnika narediš križ kraž vzorec, ga za 20 sekund potopiš v vrelo vodo in ko se ohladi, lupinica skoraj sama odstopi. Res skoraj. Malo ji pač moraš pomagat.

Tole juho, ki ji vidiš na fotki sem jaz pripravila – ha, ni mi treba rečt skuhala! – ponoči, tam okoli polnoči. Juha se je potem marinirala čez noč in za kosilo sem jo le vzela iz hladilnika, nalila v skodelico in pojedla. Juhca, ki paše pri 35°C je najboljša juhca na svetu!

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za zelenjavno osnovo:

  • 2 paradižnika
  • 1 sveža kumara
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1 zelen feferon (neobvezno)
  • 1 mlada čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlička soli
  • 1/4 žličke kumina
  • 1/2 žličke suhega origano

Sestavine za paradižnikovo omako:

  • 1 pest češnjevih paradižnikov
  • 2 paradižnika
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1/2 limete
  • 1 žlica balzamičnega kisa

Ostale sestavine:

  • sveža bazilika
  • sol
  • poper
  • kajenski poper (neobvezno)

Gaspačo juha

PRIPRAVA

Zavri vodo in vanjo za 20 sekund potopi paradižnika. Ko se malenkost ohladita ju olupi, jima odstrani semena in ju nareži na majhne kocke. Kumaro olupi in prav tako nareži na kocke, enako stori še s papriko in feferonom. Čebulo sesekljaj, česen pa naribaj.

V skledo daj narezan paradižnik, kumaro, papriko, čebulo in česen ter kumin in origano. Posoli in zmešaj.

V mešalnik daj češnjeve paradižnike, paradižnika, balzamični kis, sok polovice limete in olivno olje in zmiksaj.

V skledo z narezano zelenjavo precedi zmiksane češnjevce. Dve zajemalki juhe in nekaj zelenjave daj v mešalnik in še enkrat zmiksaj. Zmiksano prelij nazaj v skledo, tokrat tekočine ni treba precedit. Skledo pokrij s folijo in hladi v hladilniku vsaj dve uri pred postrežbo ali pa kar čez noč.

Pred postrežbo juho poskusi in dosoli ter dopopraj ter, če želiš, dodaj še kajenski poper. Baziliko sesekljaj in z njo okrasi servirano juho ter postrezi.

Gaspačo juha

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply