Grška pojedina – bulgur z zelenjavo in tzatziki omako

, 22. Sep 2017 | No Comments

Pripravi pravo grško pojedino z burgurjem, pečeno poletno zelenjavo, sladkimi češnjevci in osvežujočo tzatziki omako, ki celotno jed združi v pravo poslastico. Priprava kljub večjemu številu sestavin nikakor ni zapletena. Vse skupaj pa še tako lepo izgleda!

Oboooooooožujem sestavljene krožnike. Priprava je res enostavna, potrebuješ malo žitaric, veliko zelenjave, nekaj proteinov in božanski preliv/omako. Božansko! Nekaj receptov:

Tokrat sem sestavila krožnik z grškim pridihom. Pa povej, kaj je bolj grškega od jajčevcev, paradižnika, oliv in tzatziki omake?! Skoraj nič. Pa še skupaj sodijo kot rit in srajca.

Pri sestavi se lahko malo poigraš. Če mete nimaš, uporabi peteršilj. Namesto bulgurja lahko uporabiš tudi kuskus ali pa kvinojo, lahko tudi riž. Če nimaš bučke, uporabi le jajčevec ali pa tudi le bučke.

Tzatziki je odlična osvežilna omaka in priprava ni zapletena. Potrebuješ jogurt, kumaro in še nekaj malenkosti. Uporabiš lahko svež česen, ki ga naribaj, ali pa uporabi česen v prahu (približno ¼ žličke). Tzatziki moraš pa med pripravo vedno nujno poskusiti in dodelati, saj je količina sestavin odvisna od velikosti in sočnosti kumare. Torej poskušaj in dodelaj, dokler ne dobiš okusa, ki ti je všeč.

Tzatziki lahko uporabiš tudi pri drugih jedeh – odlično se ujema s katerim koli pečenim mesom.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za tzatziki:

  • 1 kumara
  • 1 žlička imoninega soka
  • 4 žlice grškega jogurta
  • sveža meta, sol, poper
  • 1 strok česna
  • 1 žlička limoninega soka

Ostale sestavine:

  • 160 g bulgurja
  • 1 manjši jajčevec
  • 1 zelena bučka
  • 1 rdeča paprika
  • 1 pest češnjevih paradižnikov
  • 1 žlica črnih oliv
  • sveža meta
  • feta
  • olje
  • sol
  • poper
  • suh origano

PRIPRAVA

Bulgur skuhaj po navodilih na embalaži. Jajčevec, bučko in papriko nareži, posoli, popopraj, pokapaj z oljem, potresi s suhim origanom, premešaj …

… in peci približno 30 minut na 200°c.

Češnjevce nareži na polovičke. Kumaro olupi in naribaj. Pusti nekaj minut, da izpusti čim več vode, potem pa jo dobro ožemi. Dodaj sesekljano meto, sol, poper, česen, olje, limonin sok in premešaj. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Na krožnik serviraj pripravljen bulgur, dodaj pečeno zelenjavo, češnjevce in olive. Dodaj še tzatziki in nadrobljeno feto, potem pa okrasi še s poprom, meto in po želji še z redkvicami. Celoten krožnik pokapaj z nekaj kapljicami limoninega soka in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply