Jagnječji kotleti s pirejem iz zelene in pečenim korenjem

, 24. Mar 2017 | No Comments

Kdo se danes počuti prefinjeno? Tako, malo posebno? Na dober način, seveda. Ti in jaz! Ker danes predstavljam eno tako prefinjeno jed. Jagnječje kotlete! In priloge iz 100% zelenjave. Noro dobro! In primerno za LCHF dieto. Če se greš tako stvar, seveda.

Jagenjčka ne pripravljam velikokrat. Sploh. Mogoče 2x na leto. pa še to ne vedno. Najboljšega sem pa itak jedla na Islandiji. Ti v Sloveniji so lahko včasih prav neprijetni za vonjavat – sem enkrat nekje slišala, da je ključ v pravilnem zakolu in da se koža mesa ne sme dotakniti, sicer meso dobi neprijetne vonjave. A brez skrbi, kljub temu se tudi v Sloveniji dobi tisti ta pravi. Če ti ne uspe dobiti kakšnega kosa mesa s kmetije, pojdi ponj v Leclerca. Tam je bil do sedaj še vsakič v redu.

Poleg jagnječjih kotletov, ki so za pripravit res enostavni in ne potrebujejo večurnega mehčanja, lahko pripraviš vse, kar ti srce poželi. Jaz poleg nikoli ne jem česa težkega (recimo krompirja), ker že meso samo ni najbolj enostavno prebavljivo – kot je recimo piščanec. Zato poleg pripravim zelenjavo. Ta pire iz zelene je odkritje leta in res ne vem, kako da ni bolj znan med ljudmi. Tako preprost je za pripravo in tako malo sestavin potrebuje. Le malo mleka, masla, soli in muškatnega oreščka, in je! Noro enostavno, noro dobro!

Seveda ti kotleti zaradi svoje ekstravagantnosti niso za vsak dan, zato jih pripravi na kakšno posebno priložnost. Kakšno praznovanje rojstnega dne, kakšna obletnica, kakšen praznik … bo prava priložnost. Pire iz zelene in pečeno korenje pa le pripravi čim prej, oba sta fenomenalnega okusa in pripraviš ju lahko kot prilogi k vsakršni koli jedi. Začimbe za k korenju pa le prilagodi glavni jedi, da bodo okusi popolnejši.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za kotlete:

  • 6 majhnih jagnječjih kotletov
  • 4 stroki naribanega česna
  • 2 vejici peteršilja
  • 4 vejice timijana
  • sol
  • poper
  • 3 žlice olivnega olja + olje za pečenje

Sestavine za pire iz gomolja zelene:

  • 1 srednje velik gomolj zelene
  • približno 0,5 l mleka
  • sol
  • 1 zelo majhen ščepec muškatnega oreščka
  • približno 50 g masla

Ostale sestavine:

  • 4 korenji
  • 1/2 gomolja koromača
  • suh ali svež timijan
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 4 žlice jušne osnove (ali vode in nekaj soli in popra)
  • 30 g masla

PRIPRAVA

Kotlete splakni pod tekočo mrzlo vodo in obriši s kuhinjskimi brisačkami. V posodici skupaj zmešaj sestavine za marinado: česen, olje, sesekljan peteršilj, obtrgan timijan, sol in poper. Kotlete (ob robovih jih lahko malo zarežeš, da se med pečenjem ne bodo vihali) prenesi v marinado in pusti marinirati 30 minut (lahko kar na sobni temperaturi). Vmes jih enkrat obrni.

Medtem, ko se kotleti marinirajo, pripravi zelenjavo za pečenje. Korenje olupi in nareži na večje kose, koromač pa nareži na osmine. Zelenjavo položi na pekači, obložen s papirjem za peko. Na zelenjavo potresi sol, poper in timjan ter prelij z nekaj olja.

Premešaj kar s čistimi rokami, potem pa peci približno 30 minut na 220°C. Vmes enkrat previdno obrni.

Pripravi še pire – zeleno previdno olupi, …

… nareži na kocke in stresi v kozico. Dodaj mleko in kuhaj, da se zmehča.

Kotlete vzemi iz marinade in popeci na segretem olju na ponvi. Naj bo dovolj velika, da se kotleti ne bodo tiščali skupaj. Peci jih približno 5 minut na stran – peka je odvisna od velikosti kotleta in želje, kako pečen naj kotlet bo.

Dokončaj še pire. Nekaj mleka prihrani, ostalega pa odlij. Dodaj maslo, sol in muškatni orešček in dobro zmiksaj. Če je preveč suho, dodaj prihranjeno mleko. Zmiksaj kar s paličnim mešalnikom, pire pa naj bo kremast. Poskusi in dodelaj, če je potrebno: morda več masla, malo soli ali muškatnega oreščka.

Ko kotlete spečeš, jih prenesi na krožnik, da malo počivajo, vmes pa pripravi masleno omako. V ponev, v kateri so se kotleti pekli daj nekaj žlic jušne osnove in zavri, potem pa odstavi z ognja in umešaj maslo, da se stopi in dobiš masleno kremasto omako.

Na krožnik serviraj pire, dodaj pečeno zelenjavo in kotlete, te pa prelij z masleno omako. Takoj postrezi in uživaj!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply