Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto

0 comments

Zakaj bi ješprenjček uporabljali le v ričetu – uporabi ga v tej čudoviti “rižoti”, okus je fenomenalen. “Rižota” je polna odličnih špargljev in graha, okus pa jedi, poleg ješprenjčka, data prav vino in meta. Njam! Poleg postrezi s solato.

Je že res, da se ješprenjčkova “rižota” pripravlja dlje od navadne, a se splača. Takih okus si še predstavljati ne moreš. Grah in meta sta itak najboljša prijatelja, če pa k temu dodaš še vino in pa šparglje ter ješprenjček, ki ima že sam po sebi čudovit okus, si pa zmagal. Ta spomladanska poslastica je res jed, ki jo moraš pripravit večkrat na sezono! Ko je konec sezone špargljev – ki traja od aprila do junija – lahko podobno “rižoto” pripraviš brez špargljev in morda dodaš še nekaj sveže špinače.

Preden si pogledaš, kaj potrebuješ za to spomladansko “rižoto”, pa si poglej še tri luštne ideje za rižote:

Priprava “rižote” je, čeprav malo bolj zamudna od navadne rižote, popolnoma enostavna. Najprej pripravi vse sestavine – res jih ni veliko.

Nato na olju zmehčaj šalotko, dodaj ješprenjček in vino.

Počasi dodajaj zelenjavno jušno osnovo. Ko je ješprenjček že skoraj kuhan, dodaj še šparglje in grah.

Ješprenjček in zelenjavo skuhaj do konca, posoli in popopraj. Nato pa serviraj, okrasi s svežo meto in uživaj!

Ne vem, kaj še čakaš – pojdi jo pripravit. Zahvališ se mi lahko kasneje.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto


 • Author: Barbara
 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 40 minut
 • Total Time: 50 minut
 • Yield: 2 osebi 1x

Description

Zakaj bi ješprenjček uporabljali le v ričetu – uporabi ga v tej čudoviti “rižoti”, okus je fenomenalen. “Rižota” je polna odličnih špargljev in graha, okus pa jedi, poleg ješprenjčka, data prav vino in meta.


Ingredients

Scale

1 šalotka
1 šopek zelenih špargljev
0,5 dcl belega vina
120 g ješprenjčka
1,5 l zelenjavne jušne osnove
80 g graha
sol
poper
sveža meta
olivno olje


Instructions

 1. Pripravi zelenjavno osnovo: Zelenjavno jušno osnovo segrej in imej v bližini – namesto zelenjavne jušne osnove lahko uporabiš vodo in 1 zelenjavno jušno kocko.
 2. Sesekljaj in nareži: Šalotko sesekljaj, šparglje prelomi (vsakega posebej primi z obema rokama na koncih in ga prelomi – prelomil se bo ravno tam, kjer ni več olesenel, uporabi del s konico) in nareži na približno 2 centimetrske kose.
 3. Začni z rižoto: V kozici segrej olivno olje in na segretem prepraži šalotko, da se zmehča, a ne obarva. V kozico dodaj ješprenjček in premešaj. Praži 30 sekund, da popije olje, potem pa zalij z vinom.
 4. Nadaljuj z rižoto: Počakaj, da alkohol izpari, potem pa k ješprenjčku začni dolivati zelenjavno jušno osnovo – dolij eno zajemalko in premešaj in ko ješprenjček osnovo posrka, dodaj naslednjo zajemalko. Tako nadaljuj, vse dokler ješprenjčku manjka le malo do mehkobe, to ti bo vzelo približno 30 minut.
 5. Dodaj šparglje in grah: Ko je ješprenjček že skoraj mehak, v rižoto umešaj šparglje in grah ter spet dodaj jušno osnovo.in nato še eno zajemalko osnove.
 6. Skuhaj do konca: Kuhaj še toliko časa, da se ješprenjček do konca zmehča. Jed popopraj in poskusi ter dosoli, če je potrebno.
 7. Dober tek! Ješprenjček serviraj na krožnik, popopraj, okrasi z lističi sveže mete in postrezi.

Notes

Namesto šalotke lahko uporabiš tudi navadno čebulo, odlično pa je tudi z mlado čebulo.

Namesto zelenjavne jušne osnove lahko uporabiš vodo in 1 zelenjavno jušno kocko.

Uporabiš lahko svež ali pa zamrznjen grah.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v juniju 2019 pa sem osvežila fotografije in spremenila (povečala) količino zelenjave.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.