Klapavice z dišavnimi drobtinami

0 comments

Klapavice z dišavnimi drobtinami

Klapavice in to ne v buzari? Kako je to sploh mogoče? Takole! Klapavice nadevaj z dišavnimi drobtinami, jih popeci v pečici in pokapaj z veliko limoninega soka in voila. Klapavice zunaj buzare so rojene! Pa še fantastične so!

Priznam, da imam klapavice – oziroma školjke, oziroma natančneje dagnje – najraje v dišeči paradižnikovi omaki, saj lahko potem s svežim kruhom vso to omako lepo pomažem. Ampak! Ker na srečo živimo v svetu, kjer imamo na razpolago možnosti, kdaj pa kdaj poskusi nekaj novega. Poskusi klapavice z dišavnimi drobtinami. Dišavnimi zato, ker vsebujejo inčune in svež peteršilj. Če želiš vsaj enkrat v življenju povonjati nekaj RESNIČNO fantastično dišečega, potem pripravi te drobtine. Zasvojile te bodo!

Za pripravo tega recepta sem uporabila že očiščene, skuhane, razpolovljene in na hitro zamrznjene školjke. Dobim jih v E’Leclercu v Ljubljani in resnično olajšajo in pohitrijo pripravo tega recepta. Seveda pa lahko pripraviš ta recept tudi iz svežih školjk. Pripravi jih na naslednji način. Sveže klapavice prinesi domov in stresi v mrzlo soljeno vodo. Vodo večkrat zamenjaj, da se iz školj izloči čim več peska. Z metlico školjke podrgni, da odstraniš še več peska, ter školje še enkrat stresi v čisto mrzlo vodo. Tik preden školjke nameravaš pripraviti, vse preglej in tiste, ki niso dobro zaprte odstrani in zavrzi. V ponev daj le dobro zaprte školjke, jih prelij z belim vinom in pokrij. Kuhaj jih približno 5 minut, vmes pa ponev večkrat stresi. Ponev odkrij in zavrzi vse školjke, ki se niso odprle, ostale pa pusti nekaj minut, da se ohladijo, potem pa jim odlomi eno polovičko. Recept potem pripravi na isti način, kot opisano zgoraj.

Školjke so resnično čudovita sestavina in ne morem ti dovolj dobro priporočiti, da jih čim večkrat pripraviš. Pa naj bodo to školjke na rdeče ali pa te klapavice z dišavnimi drobtinami. Ali pa kar oboje!

SESTAVINE (za 2 osebi)

 • 500 g (kuhanih in razpolovljenih) klapavic
 • 2 šalotki
 • 2 fileja inčunov
 • 1 šopek čilijevih kosmičev
 • 4 zvrhane žlice drobtin
 • 1 limona
 • olivno olje
 • 1 šopek svežega peteršilja
 • sol
 • poper
 • 1 dcl belega vina

Klapavice z dišavnimi drobtinami

PRIPRAVA

Klapavice vzemi iz zamrzovalnika in splakni pod vročo vodo. Stresi jih v veliko ponev, prelij z belim vinom in zavri. Kuhaj dve minuti, da se klapavice segrejejo in prepojijo z vinom.

Klapavice z dišavnimi drobtinami

Segrete in z vinom prepojene klapavice razporedi na pekač.

Klapavice z dišavnimi drobtinami

V isti ponvi – le pobriši jo – segrej 2 žlici olja in na segretem zmehčaj sesekljano šalotko. Ko se zmehča, dodaj fileja inčunov in premešaj in kuhaj, da se fileja raztopita. Potem dodaj drobtine, sesekljan peteršilj in posoli in popopraj. Praži še nekaj minut, da se vsi okusi prepojijo.

Klapavice z dišavnimi drobtinami

Dišavne drobtine razporedi na razpolovljene klapavice, vse pokapaj z olivnim oljem in peci le nekaj minut v pečici, segreti na 200°C.

Klapavice z dišavnimi drobtinami

Popečene klapavice vzemi iz pečice, pokapaj z limoninim sokom in postrezi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.