Kremna zimska juha iz pečene zelenjave

0 comments

V mrzlih zimskih dnevih je najboljše, če imaš v hladilniku ali zamrzovalniku skrito orožje. Orožje, s katerim bo mraz popolnoma poražen: kremasto, sladko in neverjetno okusno juhco, pripravljeno iz najbolj dostopne zimske zelenjave. Navali!

Tile mrzli zimski dnevi niso prav nič več zabavni. Tudi tebe ves čas zebe, tako kot mene? Trojne (ja, trojne!) nogavice so nujna oprava v tem letu! Aaah, temperature pod ničlo, ki kar vztrajajo, ledene ploskve na pločnikih, parkiriščih in tudi cestah, res niso nobeno veselje. Ker pa se življenje pozimi na žalost ne ustavi – kaj ne bi bilo super, če bi lahko vsi pozimi kar malo po medvedje počivali in nam ne bi bilo treba it nič ven – je najboljše, če imamo doma nekaj, kar nas bo pogrelo. Ne le dekca. Ne le topel duš. Tudi topla juhca, ki nas bo pogrela od znotraj.

Pečenje v pečici naredi zelenjavo resnično sladko, zato je tudi juha kar sladka. Povem, da ne bo presenečenje preveliko! Juho lahko iz istih sestavin narediš tudi tako, da jo v kozici na štedilniku skuhaš v jušni osnovi in spasiraš. V tem primeru bo malenkost manj sladka, a dobra bo vseeno. Tudi tokrat pa je juha lepo kremasta brez dodane smetane ali krompirja. Zmaga!

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 4 korenji (po želji del ali vse tudi rumeno)
  • gomolj zelene (približno 0,5 kg)
  • 1 gomolj koromača
  • 1 šalotka
  • 3 stroki česna
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • nekaj vejic svežega (ali približno 1 žlička suhega (timijana)

PRIPRAVA

Zelenjavo (korenje, zeleno in koromač) očisti in olupi ter nareži na približno enako velike kose. Gomolj zelene, ki ima zelo debelo lupino, najlažje olupiš tako: Položi jo na desko tako, da imaš konce vodoravno. Oba konca odreži, potem pa celoten gomolj postavi na en odrezan del, da gomolj nič več ne niha sem in tja in je čisto na miru. Z nožem zareži čisto ob lupini od zgornjega dela do spodnjega in tako odreži/olupi celotno lupino.

Šalotko nareži na kolute, česen pa le olupi. Vso zelenjavo prenesi na pekač, jo posoli in popopraj ter potresi s timijanovimi lističi ter peci približno 40 minut v pečici, ogreti na 220°C.

Zelenjava je pečena, ko se zmehča in po robovih dobi nekaj rjave barve.

Zelenjavo previdno prenesi v mešalnik …

– če je je za enkrat preveč, jo zmiksaj v dveh rundah – in zalij z zelenjavno jušno osnovo in zmiksaj, da postane kremasta. Kremasto juho prenesi v kozico, dolij še malo jušne osnove ali vode, če je pregosta in zavri. Poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno.

Juho serviraj, okrasi s timijanom in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.