Kruhovi cmoki v brokolijevi omaki s šparglji

, 17. Apr 2018 | No Comments

Tale recept je bomba! Ne le zato, ker na fotki lahko vidiš male kruhove cmoke, ki so kot bombice … ampak zato, ker je ta kombinacija ubijalska! Ta omaka je nekaj najboljšega in kar kriči po pomladi. Šparglji. Brokoli. Njam! V to slastno omako lahko pomočiš kruhove cmoke ali pa njoke, lahko tudi testenine.

Pomlad je super, kaj ni?! Morda v manjši meri tudi zato, ker je na vrsti za zimo, pa vseeno. Zame je prvi znanilec pomladi regrat, drugi so pa šparglji. Devet mesecev na leto komaj čakam na tiste tri, ko imamo na razpolago šparglje. Nekaj fantastičnega je v njih. Tako zelo jih obožujem, da sem napisala kar celoten blog zapis na temo špargljev. Nikar pa ne spreglej še več receptov, v katerih uporabiš šparglje. Najdeš jih pod oznako šparglji.

Danes kruhove cmoke – lahko kupiš že narejene, lahko pa jih narediš doma – namakamo v božanski spomladanski omaki. Imamo česen, brokoli, šparglji. Fantastična je. Poleg te slastne spomladanske omake predlagam, da pripraviš še naslednje:

Pa še nekaj pomembnih informacij glede omake. Namesto suhega timijana lahko uporabiš 2 vejici svežega timijana. Za zgostitev omake lahko uporabiš polnozrnato ali navadno pšenično moko, lahko tudi pirino. Jaz sem za to snemanje uporabila polnozrnato pirino moko, zato je omaka tudi malo temnejša. Če uporabiš navadno polnozrnato, bo omaka malenkost svetlejša.

Ko pripravljaš zelenjavo, nikar ne odvrzi brokolijevega stebla. Tega olupi in nareži na manjše koščke.

Pa še glede priloge. Tokrat sem uporabila kruhove cmoke, ki sem jih dobila v Lidlu. Če jih ne dobiš ali pa jih doma ne delaš, lahko v omako umešaš njoke ali pa testenine. Če pa uporabiš kruhove cmoke, jih lahko še malo popešeš na stopljenem maslu.

Video recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (57 s)

SESTAVINE (za 3 osebe)

  • 9 špargljev
  • 1/2 brokolija
  • 20 g maslo
  • 1 nariban strok česen
  • 1 zvrhana žlica moke
  • 0,5 dcl belega vina (neobvezno)
  • ½ žličke limoninega soka
  • 2 žlici naribanega parmezana (+ za okras)
  • 1 žlica olja
  • sol
  • poper
  • ½ žličke suhega ali 2 vejici svežega timijana
  • drobnjak (za okras)
  • ¼ zelenjavne jušne kocke
  • približno 2 dcl vode

PRIPRAVA

Kruhove cmoke vzemi iz aluminijaste vrečke in za 10 minut potopi v slano hladno vodo, nato pa vodo zavri in kuhaj še 15 minut.

Vrečke previdno vzemi iz kozice, prenesi v hladno vodo, nato pa vzemi iz posameznih pakiranj. Na olju popeci narezane šparglje in brokoli, vmes zelenjavo še malo posoli in popopraj. V ponvi stopi maslo, nato pa dodaj še timijan in česen. Ko se česen zmehča dodaj moko, dobro premešaj ter kuhaj 2 minuti. Nato dolij vino in premešaj. Med mešanjem dodajaj vodo (približno 2 dcl vse skupaj). Začini še z jušno kocko in malo popra. V omako dobro vmešaj še parmezan, na koncu pa dodaj še limonin sok. V omako stresi popečeno zelenjavo in cmoke ter dobro premešaj. Cmoke serviraj, okrasi s parmezanom in drobnjakom ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply