Kuskus z bučko in gobami

, 25. Sep 2016 | No Comments

Kuskus z bučko in gobami

Še en odličen recept s kuskusom, družbo pa mu tokrat dela nekaj odlične zelenjave – korenček, gobe, zelena in bučka. Največ okusa tej jedi da ingver, piko na i tej jedi pa daš z mlado čebulico in svežim timijanom, ki ju dodaš tik pred postrežbo. Ma kaj naj rečem – poskusi, pa se prepričaj, kako je dobro!

V zbirki Sit Fit receptov imam že šest receptov, v katerih je glavna zvezda kuskus in težko rečem, kateri je najboljši. Morda tudi zato, ker obožujem kuskus. Ne le zato, ker se resnično hitro pripravi – kuskus za pet minut le namočiš v vrelo vodo in ta-da, ampak tudi zato, ker je odličen. Čudovito vpije okuse, njegova tekstura pa je božanska.

Poleti imam najraje kuskus solato in maroški kuskus, pomladi obožujem kuskus juho, zgodaj jeseni se slinim nad kuskusom z ohrovtom in toplo kuskus solato, pozimi pa sem nadvse zadovoljna sama s sabo prav zaradi kuskusa z zelenjavno omako. Takrat sem res ponosna, da sem bila poleti, ko sem imela na razpolago veliko sveže zelenjave tako pametna, da sem skuhala veliko zelenjave omake, da si jo lahko pozimi odmrznem, si skuham le kuskus, vse zmešam in si na krožniku pričaram poletje).

Tudi tokratni recept si je za zapomnit. Je odlična kombinacija mehkih gob, ravno prav zmehčanih bučk – ki zaradi tega, ker jih popečeš predhodno in ne vržeš v vodo obdržijo teksturo in niso premehke oz. zdrizaste – svežine mlade čebule in značilnega okusa ingverja. Piko na i pa da svež timijan, ki zaokroži vse okuse.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • olivno olje
  • 1 zelena bučka
  • sol
  • poper
  • 1 korenje korenje
  • 1 manjše steblo zelene
  • 1 mlada čebula
  • 1 žlica suhih gob
  • 200 g svežih gob
  • 2 stroka česna
  • 1 cm kos ingverja
  • 1 svež (rdeč) feferon (neobvezno)
  • 200 g kuskusa
  • 400 ml zelenjavnje jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)
  • 6 žlic vode od namakanja gob
  • 4 vejice svežega timijana (ali 1/2 žličke suhega)

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

PRIPRAVA

Suhe gobe namoči v decilitru vrele vode. Bučko nareži na majhne kockice. Na majhne kockice pa nareži tudi korenje in zeleno. Beli del mlade čebulice sesekljaj, zeleni pa nareži na rezine. Feferon prav tako nareži na rezinice. Česen nareži na tanke rezinice, ingver pa naribaj.

Na večji ponvi segrej žlico olja in na segretem popraži bučko. Bučko še malenkost posoli in popopraj. Ko se bučka zmehča, jo prenesi v posodico in shrani na toplem za kasneje.

Kuskus z bučko in gobami

V isto ponev kani še malo olja in na segretem zmehčaj beli del mlade čebule, korenje in zeleno. Ko se zelenjava zmehča, dodaj še česen, ingver in dve vejici timijana – timijanove cvetke osmukaj z vejic.

Zelenjavo prepraži, da česen zadiši in se malo zmehča. Potem v ponev dodaj sveže gobe in praži, da gobe spustijo vodo, potem pa se voda okuha. Dodaj še sesekljane namočene gobe in dobro premešaj.

Kuskus z bučko in gobami

V ponev stresi kuskus, ga prelij z vrelo zelenjavno jušno osnovo, premešaj in pokrij ter ponev odstavi z ognja. Po petih minutah pokrov odkrij, kuskus pa dobro premešaj. Na kuskus stresi še tople bučke, dodaj 6 žlic vode, v kateri so se namakale suhe gobe, popopraj in dobro premešaj.

Kuskus z bučko in gobami

Kuskus serviraj, okrasi z zelenim delom mlade čebulice in preostalim timijanom in postrezi.

Kuskus z bučko in gobami

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply