Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem, rdečo peso in fetinim prelivom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta solata je odlična jesenska pojedina, polna sezonskih sestavin. Vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, veliko vitaminov in mineralov ter koristne maščobe. Nahrani, nasiti in zadovolji. S kosom kruha je odličen samostojni obrok.


Ingredients

Scale

Sestavine za fetin preliv:

  • 2 žlici limonovega soka
  • 3 žlice (olivnega) olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 žlička medu
  • 1 žlica svežega ali 1/2 žličke sušenega kopra
  • 1/2 žlička sušenega česna
  • 1/2 žličke gorčice
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 50 g fete
  • 2 žlici vode

Sestavine za pečen sladki krompir:

  • 1 srednje velik sladki krompir
  • 1 žlica (olivnega) olja
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

  • 100 g kvinoje
  • 6 žlic vložene rdeče pese DROGA 670 g
  • 2 veliki pesti rukole (ali motovilca, špinače …)
  • 1 manjša šalotka (ali rdeča čebula)
  • 6 orehov (ali lešnikov, indijskih oreščkov, mandljev …)
  • 1/2 hruške (ali jabolka)
  • 1 žlica zdrobljene fete
  • sol in poper po okusu


Instructions

  1. Sladki krompir: Sladki krompir olupi in nareži na kocke. Prenesi ga na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapaj z oljem, soljo in poprom ter premešaj. Peci 30 minut na 200°C, vmes enkrat previdno premešaj.
  2. Kvinoja: Kvinojo splakni pod tekočo vodo. Stresi jo v 3,5 dl rahlo soljene vode in kuhaj po navodilih na embalaži. Kuhano kvinojo ohladi.
  3. Preliv: Najprej zmiksaj vse sestavine za preliv, razen fete. Nato dodaj še feto in še enkrat vse zmiksaj v kremni preliv.
  4. Priprava vseh ostalih sestavin: Nato pripravi vse ostale sestavine. Šalotko olupi in sesekljaj na manjše koščke. Rukolo operi in osuši. Hruško nareži na tanjše rezinice.
  5. Solata: Na krožnik razporedi rukolo, nato pa dodaj kvinojo in sladki krompir ter vloženo rdečo peso DROGA. Nato dodaj hruško, šalotko in orehe. Pokapaj s prelivom in po želji okrasi še z nekaj olja, s poprom in feto. Nežno premešaj in postrezi.

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju z DROGA.

Solata se lahko pripravi tudi vnaprej, a naj se preliv hrani ločeno in nato doda tik pred postrežbo.

Kuhana kvinoja in pečen sladki krompir naj se po kuhi in peki ohladita na sobno temperaturo.

Namesto hruške se lahko uporabi jabolko, namesto orehov pa kakšni drugi oreščki ali semena.

Šalotka se lahko nadomesti z rdečo čebulo.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut