Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

0 comments

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

Leča in špinača sta čudovit par, njuno ljubezen resnično spoštujem in podpiram. In tile polpeti so čudovit proizvod njune ljubezni. Ker pa sta že dolgo skupaj, sem jima zato, da jima ne bo dolgčas, dodala še popečeno papriko. Te polpete lahko postrežeš s krompirjevo solato ali pa s kremnim krompirjevim pirejem z zelenjavo.

Mesni polpeti so odlična stvar, odlični pa so lahko tudi zelenjavni polpeti. Pravzaprav so lahko še boljši, saj niso tako “težki”. Skupaj s čudovito vegi prilogo in solato so prav odličen obrok.

Koruzno-čičerikine polpete rada pripravim za v vegi burger, lečine polpete s špinačo pa najraje postrežem s krompirjevo solato (njam kombinacija!) ali pa s kremnim krompirjevim pirejem z zelenjavo (mmm kombinacija!).

Večino zelenjavnih polpet je pripravljenih z jajcem, a ne tale. Teksturo polpetom daje leča – za boljšo teksturo leče ne zmiskaj popolnoma – vse pa skupaj držijo drobtine. V navodila sem zapisala, da dodaj 2 žlici drobtin. Ti polpeti bodo tako mehkejši, če pa želiš še bolj kompaktne polpete, pa dodaj več drobtin. Če želiš, da so ti polpeti brezglutenski, pa namesto drobtin uporabi mlete ovsene kosmiče. Pripravila sem že obe različici in obe sta odlični.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za lečine polpete s špinačo:

  • 100 g suhe zelene leče ali približno 200 g kuhane leče
  • 100 g zamrznjene špinače ali 1 velika pest sveže špinače
  • 2 žlici kruhovih drobtin ali ovsenih kosmičev
  • 1/2 žličke mletega česna
  • 1/2 žličke popra
  • 1/2 žličke mlete sladke paprike
  • 1/2 žličke čilija v prahu (neobvezno)
  • 1/4 žličke mletega kumina
  • 1/4 žličke soli
  • 1 vejica svežega peteršilja

Sestavine za popečeno papriko:

  • 1 srednje velika rdeča paprika
  • 1 žlička olivnega olja
  • 1/2 žličke soli

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

PRIPRAVA

Suho lečo skuhaj v vreli vodi po navodilih na embalaži, kuhano pa splakni pod tekočo mrzlo vodo. Dobro odcejeno lečo prenesi v mešalnik. Če uporabljaš zamrznjeno špinačo, jo odmrzni in dobro odcedi.

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

Če uporabljaš svežo, jo splakni in dodaj v mešalnik k leči. Dodaj še česen, poper, sladko papriko, kumin, čili in sol.

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

Zmiksaj le toliko, da se sestavine premešajo – tekstura polpet bo boljša, če leče ne zmiksaš do gladkega.

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

Zmiksano zelenjavno mešanico prenesi v skodelico, ji dodaj drobtine in premešaj, da dobiš kompaktno maso.

Maso razdeli na osem delov, potem pa z mokrimi rokami najprej oblikuj kroglice, …

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

… potem pa jih s prsti splošči in oblikuj v polpete. Krožnik s polpeti daj za 30 minut v hladilnik.

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

Papriko nareži na tanke rezinice. V ponvici segrej olje in na segretem prepraži rezinice paprik. Paprike malo posoli in ko se zmehčajo, jih prenesi v skodelico in prihrani za kasneje.

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

V večji ponvici segrej olje in na segretem polpete na hitro popeci na obeh straneh, približno minuto ali dve na stran.

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

Ker so vse sestavine že kuhane, jih ni treba dolgo peči, moraš jih le popečti, da dobijo skorjico.

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

Popečene polpete serviraj s popečeno papriko in sesekljanim svežim peteršiljem.

Lečini polpeti s špinačo in popečeno papriko

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.