Osvežilen in božansko sočen limonin kolač

12 comments

Popolna kombinacija sladkega in kislega v tem mehkem in neverjetno odličnem limoninem kolaču te bo popolnoma začarala. Odličen je za posladek, sladek zajtrk ali pa za k popoldanski kavi. Namesto limone kolač lahko pripraviš tudi s pomarančo ali limeto.

Ta sončkast kolač je primeren za vsak letni čas, saj je pripravljen s sestavinami, ki so na voljo vse leto. In ne le, da je zaradi svoje barve res zelo lep, še tako zelo lepo sočen je, tako zelo lepo diši in tako zelo dober je. Naravnost obožujem ga in obožujejo ga čisto vsi, ki so ga že poskusili. In ne le, da je takoj po peki fantastično mehak in sočen, tak ostane še nekaj dni kasneje. Če ti ga slučajno uspe nekaj prihraniti, ga hrani nekaj dni v hladilniku v neprodušno zaprti posodi.

Čeprav je kolač zelo enostaven in čisto nič načičkan, je ravno njegova enostavnost njegova vrlina. Odličen je kadar koli v dnevu, pripravi ga za tisti poseben pregrešni zajtrk čez vikend, odličen je za k popoldanski kavi ali čaju, fantastičen je tudi kot sladica, kajti res ni nikjer napisano, da je čudovite sladice za pripravo vzamejo vsaj dve uri, so sestavljene iz vsaj treh slojev in za katero potrebuješ vsaj 15 sestavin. Ta kolač navduši z okusom, barvo, vonjem in enostavno pripravo. Ne vem, zakaj ga ne bi pripravil/a čim prej!

Preden pa pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako ga pripraviš, pa še nekaj idej za sladice, ki jih lahko pripraviš čez vse leto, saj sestavine niso posebno sezonske:

Še več idej za sladice najdi pod oznako sladice.

Za pripravo ne potrebuješ nekih posebnih sestavin, ne potrebuješ veliko pripomočkov ali znanja in tudi ne veliko časa. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in zapis priprave po korakih.

Najprej pripravi sestavine. Naribaj in ožemi limono ter skupaj zmešaj suhe sestavine.

Nato pripravi maso.

Zmes prenesi v pekač, obložen s papirjem za peko in speci.

Ko se ohladi, ga potresi s sladkorjem v prahu in postrezi.

Ta kolač je TAKO ZELO dober in moraš ga poskusit!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Osvežilen in božansko sočen limonin kolač


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 8 kosov 1x

Description

Popolna kombinacija sladkega in kislega v tem mehkem in neverjetno odličnem limoninem kolaču te bo popolnoma začarala. Odličen je za posladek, sladek zajtrk ali pa za k popoldanski kavi. Namesto limone kolač lahko pripraviš tudi s pomarančo ali limeto.


Ingredients

Scale

113 g masla sobne temperature+ 1 žlica masla za namastitev pekača
150 g Agragold sladkorja
30 g mletih mandljev
160 g moke
1 majhen ščepec soli
1 žlička pecilnega praška
2 jajci (velikosti M)
1 žlička vanilijeve esence
1 limona (lupinica in 2 žlici njenega soka)
0,5 dcl mleka
Agragold sladkor v prahu za posip


Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 175°C.
  2. Pripravi sestavine: Limono operi pod toplo vodo in osuši s kuhinjsko brisačo, nato pa najprej naribaj njeno lupinico, nato pa jo še ožemi. Moko in mandlje ter pecilni prašek in sol zmešaj v skledi.
  3. Pripravi biskvit: Maslo sobne temperature zmešaj s sladkorjem, da dobiš puhasto zmes. Postopoma dodajaj jajci in dobro premešaj, potem pa dodaj še vanilijevo esenco in še enkrat dobro premešaj. V jajčno zmes nato vlij limonin sok in mleko ter naribano limonino lupinico ter zmešaj. V jajčno zmes nežno – le toliko, da se sestavine dobro povežejo – umešaj mešanico moke in ostalih sestavin.
  4. Pripravi pekač: Pekač premera 23 cm obloži s papirjem za peko, ki ga potem dobro namasti in potresi z moko. Vanj prenesi zmes in jo razporedi po vsej površini.
  5. Kolač speci: Pekač prenesi v pečico in peci 25 minut. Po 25-ih minutah preveri, če je kolač pečen; vanj zapiči zobotrebec in če pride ven čist, je kolač pečen, sicer pa ga postavi nazaj v pečico še za nekaj minut. Ko je kolač pečen, ga še 10 minut pusti v pekaču, nato pa ga vzemi iz pekača in ohladi.
  6. Kolač postrezi: Kolač popolnoma ohladi, nato pa ga potresi s sladkorjem v prahu in postrezi.

Notes

Namesto limone lahko uporabiš limeto ali pomarančo. V primeru, da je pomarančna sočna, uporabi le pol njenega soka.

Uporabiš lahko rjav ali navaden bel sladkor.

Namesto bele pšenične moke lahko uporabiš tudi polnozrnato pšenično moko.

Navedene sestavine so za pekač premera 23 cm.

Da bo pekač lažje vzeti iz pekača, ga obloži s papirjem za peko.

Kolač se odlično obdrži več dni, le hrani ga v hladilniku v neprodušno zaprti posodi.

Recept je bil prvotno leta 2019 pripravljen v sodelovanju z Agragold Slovenija.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 25 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2019, v aprilu 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

12 Comments

  1. Hvala za super recept!
    Kolač je fino rahel in izjemno okusen.

  2. Zdravo!
    Mene pa zanima, če bi šlo zamenjati navadno maslo za kokosovo maslo in ali v tem primeru količina dodanega masla ostane ista?

    Vsi jedci smo namreč laktozno intolerantni, ki smo pri upoštevanju svojih prebavnih omejitev sicer kar precej nedosledni, ma bi bilo fino, če si prišparamo kak simptom :))

    • Živjo! Jaz mislim, da bi bilo čisto ok. In enaka količina. Pa pridi potem povedat, kako je uspelo. 🙂

  3. A iz klementin bi slo, kaj menite

  4. Super recept!
    Sem naredila iz limone in pomarance!
    Zelo dobro






  5. Super kolač, delala sem s pirino moko (mešanico bele in polnozrnate), po vrhu sem posula mandljeve lističe, mleti sladkor za posip sem pa izpustila. Fajn tekstura, vsi so pohvalili in mislim, da bom ta kolač še kdaj spekla. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.