Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

, 18. Oct 2019 | 4 Comments

Losos s parmezanovim pokrovom ni le nadvse slasten, je tudi zdrav in prav lep na pogled, pa še priprava je enostavna (in brez packanja in špricanaj po peči!). Jed je lahko na mizi v 20-ih minutah!

Obožujem lososa! Pripravljam ga že leta in vedno, ko odkrijem kak nov recept, sem tako srečna, kot otroček, ki dobi novo igračo.  Enkrat bom res obiskala družino Zobec, ki nam najbližje goji losose in o kateri je pisal že Napo. Do takrat pa bom lososa kupovala v E’Leclercu. Tam vedno dobim najboljšega in najbolj svežega. In vedno kupim večji kos, ga očistim in razdelim na porcije ter zamrznem in brez packanja uporabim, dokler ne zmanjka. Potem grem pa enostavno po novega. Več o čiščenju in shranjevanju sem napisala že pri receptu Burger z lososom, ki je pa mimogrede tudi recept, ki ga moraš čim prej pripravit. To je, dragi moji, najboljši ribji burger na svetu!

Pa pojdiva nazaj k današnjemu receptu. Je super enostaven, se naredi skoraj brez packanja in od začetka priprave do uživanja mine le slabih 20 minut. Če pa to ni najboljša novica! Parmezanov pokrov losos zaščiti in poskrbi, da se losos v pečici ne izsuši, poleg tega pa ga še posoli (dodatnega soljenja nežen lososov file ne potrebuje) in odišavi. Poleg pripravi pečen brokoli, ki se v pečici peče enako dolgo časa kot losos in to brez vsakršnega predhodnega kuhanja. V pečici pečen brokoli je popolnoma drugačen od kuhanega. Je bolj polnega okusa. Pomembno je le, da ga pred peko malo odišaviš (česen, poper) in namastiš (tistih nekaj žlic olja bo brokoli ob stiku s temperaturo zmehčal). In naj te ne bo strah, da brokolijeve cvetke malo počrnijo, te majhne črne sledi so nujne. Ker je tam ves okus!

Poleg te jedi si privošči kos svežega (polnozrnatega) kruha – več ga res ne potrebuješ, saj imaš nekaj kruha že itak na fileju – in skledo solate. Popoln in hiter obrok! <3

Preden pa pogledava pripravo (in količino sestavin, ki se nahaja na dnu te strani!), pa še nekaj idej za pripravo lososa:

Še več receptov z ribami in morskimi sadeži, pa si poglej pod oznako ribe.

Priprava tega recepta ne bi mogla biti bolj enostavna. Potrebuješ lososa, parmezan in še nekaj malenkosti.

Nato pripraviš sestavine za parmezanov pokrov ter brokoli.

Na losos namažeš gorčico (ali olivno olje, pač nekaj, da se bo parmezan nanj prijel) in nanjo razporediš parmezanovo mešanico. Lososu dodaš brokoli in pečeš približno 20 minut.

Božansko!

In ker parmezanov pokrov lososov file tako lepo ščiti pred močno temperaturo, je ta nežen in svilnat. Tako dobro!

Print

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Losos s parmezanovim pokrovom ni le nadvse odličen, je tudi zdrav in prav lep na pogled, pa še priprava je enostavna (in brez packanja!). Jed je lahko na mizi v 20-ih minutah!


Scale

Ingredients

Sestavine za lososa:

2 fileja svežega lososa
15 g parmezana
15 g kruhovih drobtin
1 vejica svežega peteršilja
2 žlici gorčice
(olivno) olje

Sestavine za pečen brokoli:

250 g brokolija
1/2 žličke mletega česna ali 2 stroka svežega naribanega česna
1/2 žličke soli
2 žlici olivnega olja
1/2 žličke popra


Instructions

  1. Očisti lososa in brokoli: Filejema ostrani morebitne preostale koščice in po želji še kožo. Brokoli nareži na majhne cvetke.
  2. Pripravi parmezanov pokrov: Parmezan naribaj, peteršilj sesekljaj in oboje stresi v posodico. Dodaj še drobtine in vse premešaj.
  3. Pripravi brokoli: Cvetke prenesi v posodo, dodaj česen, sol in poper ter vse prelij z oljem. S čistimi rokami vse dobro premešaj.
  4. Pripravi pekač: Pekač obloži s papirjem za peko. Na sredino pekača pokapaj čisto malo olja. Nanj položi fileja in vsakega premaži z žličko gorčice. Nanjo razporedi parmezanovo mešanico. Na vrh vsakega fileja s parmezanovim pokrovom pokapaj nekaj kapljic olja.
  5. Speci: Okoli fileja razporedi brokolijeve cvetke, nato pa pekač za 15 minut postavi v pečico, ogreto na 200°C.
  6. Uživaj: Ko sta fileja pečena, pekač previdno vzemi iz pečice. Fileja postrezi skupaj s pečenim brokolijem.

Notes

Lahko uporabiš sveži ali odmrznen file lososa. Kako kupiti svežega in ga zamrzniti po porcijah, si poglej recept lososov burger.

Prav tako lahko uporabiš tudi zamrznjen brokoli. Tega pred peko pusti 10 minut počivati na pultu, potem pa ga pripravi kot opisano v receptu.

Losos lahko namažeš z gorčico ali pa olivnim oljem – potrebuješ pač nekaj, da se bo parmezanova mešanica lepo prijela na file.

Po želji lahko en strok naribanega česna dodaš tudi na brokoli.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen februarja 2016, v oktobru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. dare
    February 7, 2016

    zelo fajn, edino pri parmezanu/drobtinah si se morala nekaj zmotit – prava kolicina je bila zame bolj 20g + 20g, vec fizicno ne gre gor 😉

    Reply
    • Barbara
      February 7, 2016

      Me veseli, da ti je bilo všeč. 🙂 Morda imaš kar prav s količinami, bom zmanjšala na 25g. 🙂 Je pa tudi odvisno od velikosti filejev.

      Reply
  2. Igor
    March 13, 2016

    Odličen recept 🙂 Ravno pojedeno 🙂

    Reply
    • Barbara
      March 13, 2016

      O super! 🙂

      Reply

Leave a Reply to Igor

Cancel Reply