Mešani kruh s semeni kot iz pekarne

0 comments

Ta kruh, delno pripravljen s polnozrnato pirino moko (ali pa tudi ne, ti se odloči) in obogaten z bučnimi in sončničnimi semeni je takooo dober! Pripravi se brez gnetenja – le s kuhalnico zmešaš vse sestavine, jih pustiš malo (jaz vedno kar čez noč v hladilniku) počivati in nato kruh spečeš. Ne potrebuješ nobenega posebnega znanja in kompliciranih metod in ga res ne moreš zafrkniti. Moraš probat!

Če verjameš ali ne, sem ena tistih, ki kruha ne je vsak dan. Ko pa ga že kupim, mora biti res dober. Ne vem, zakaj bi moral kruh postal ena tistih sestavin, ki jih vsak dan ješ že čisto avtomatično in je zato čisto vseeno, kakšnega okusa je?! Odkar vem za princip priprave kruha brez gnetenja in nepotrebnega kompliciranja, ga velikokrat pripravim kar sama doma, seveda vedno po tem receptu. Nato polovico kruha pojeva v dveh obrokih, ostalo pa zamrznem – narežem ga na kose in položim v vrečko za zamrzovanje, nato pa ga po potrebi odtajam na sobni temperaturi in je kot svež!

Vem, da je ideja o domači pripravi kruha lahko prav strašljiva. In se strinjam s to idejo. Če je postopek kompliciran, traja “sto” let, se ga človek res ne bo lotil doma. Zato je priprava kruha po tem receptu tako enostavna in se je lotim res velikokrat. Ker sicer je peka lahko takoooooo utrujajoča!

Najprej poglejva, zakaj je ta kruh tako dober (dobesedno in metaforično!):

 • Po želji lahko izbereš tisto moko, ki ti je najbolj všeč. Jaz za osnovo vedno izberem belo polnozrnato moko, nato pa se igram z drugimi mokami, da ima kruh različne priokuse. Uporabim torej 300 g bele polnozrnate moke, nato pa dodam 120 g polnozrnate (pirine) moke ali ajdovo. Velikokrat za dodatni okus dodam še semena – sončnična, bučna, sezamova, dodala pa sem tudi že ovsene kosmiče. Teh dodam 50 g. Lahko pa komot dodatke izpustiš ter po želji kruh pripraviš le z belo pšenično moko – v tem primeru uporabi skupno 450 g moke. Če uporabim torej polnozrnate moke, vedno dam 30 g moke manj, ker te bolj vpijajo.
 • Za pripravo testa ne potrebuješ nobenega mešalnika ali drugih posebnih pripomočkov. Potrebuješ le skledo in kuhalnico za mešanje! Nato je dobro, da imaš krožnik ali pokrovko, ki popolnoma prekrije skledo ali pa uporabi prozorno folijo za živila ali pa kapo za tuširanje, ki se dobro prilega sklede. Nato potrebuješ še papir za peko in pekač ali posodo. Jaz uporabim litoželezno posodo, lahko pa uporabiš tudi čim manjši in čim višji pekač – a ne steklen, ker ta kruh pečeš na visoki temperaturi. Če litoželezne posode nimaš, uporabi metodo pekača z vodo, ki bo ustvaril tisto ravno prav vlažno okolje, ki ga potrebuješ za peko kruha. Natančne napotke za ta trik peke brez litoželežne posode najdi pod Notes na dnu recepta.
 • Testo zmešaš v parih minutah le s pomočjo kuhalnice, zato nekega posebnega gnetenja ni potrebnega. Sestavine zmešaš v skledi, jo pokriješ in pustiš na pultu počivati približno 2 uri – da naraste na dvojno količino – nato pa oblikuješ in spečeš ali pa postaviš v hladilnik in spečeš v naslednjih treh dneh. Jaz ga ponavadi zmešam zvečer, nato pa naslednji dan vzamem iz hladilnika tisti trenutek, ko prižgem pečico, da se dobro segreje, nato pa ga imam na voljo za jest že čez približno eno uro!
 • Kruh je res dober in če upoštevaš teh nekaj korakov, vedno uspe. Tudi ti koraki niso nič kaj komplicirani, zato brez skrbi, kar poskusi ga pripraviti.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi postopek priprave po korakih in nekaj fotk, natančne količine sestavin in korake priprave na zgoščen način na najdi na dnu strani.

V nadaljevanju si poglej korake priprave in obljubim, da ti bo uspelo. Tiste posebne trike, ki poskrbijo, da kruh uspe, sem posebno izpostavila.

 • MEŠANJE SESTAVIN: V skledi – najbolje stekleni, da lažje vidiš, kako kruh vzhaja – zmešaj moko (ali moke), suhi kvas, sol, mlačno vodo in po želji še semena. Voda naj bo mlačna oz. taka, v kateri se človek lahko prijetno namaka. Če tu zafrkneš in daš prevročo vodo ali premrzlo, lahko kvas ubiješ ali pa ga ne predramiš dovolj. Tista prava temperatura je okoli 32°C. Testo, ki ga tu pripraviš bo pocasto in dokaj mokro – če bi tu želel/a gnetiti, bi se vse sprijemalo na prste. Ampak za to metodo priprave kruha, je pocasto tisto, kar potrebujemo!

 • POČIVANJE: Skledo z zmešanimi sestavinami nato pokrij. Uporabi tesno prilegajoč se pokrov, kuhinjsko krpo ali folijo za živila. Če imaš doma kapo za tuširanje, uporabi to. Pomembno je, da je skleda dobro pokrita, da se toplota od vode in kvas dodobra pojlubčkata in svež zrak ne moti njune intime. Pokrito skledo pusti na sobni temperaturi nekje bolj na toplem – idealno je tam nekje 25°C in tam do 30°C – da testo naraste še enkrat toliko, kot je na začetku, torej na dvojni volumen. Če nimaš tako toplo, pokrito skledo lahko zaviješ tudi v deko, s katero se pokriješ, ko gledaš tv na kavču, jo daš k toplemu radiatorju ali pa k topli pečici. Ko testo naraste, lahko posodo postaviš v hladilnik, da tam s počivanjem pridobiva na okusu. V hladilnik jo postavi še vedno lepo pokrito, seveda brez deke. V hladilniku te naj čaka približno 10-12 ur oziroma čez noč, lahko pa ga pustiš počivati tudi do treh dni. Seveda s počivanjem pridobiva na intenziteti okusa. Meni je kruh najboljši, ko ga pustim počivati čez noč.

 • PRIPRAVA NA PEKO V PRIMERU POČIVANJA V HLADILNIKU: Kruh lahko pričneš oblikovati takoj, ko naraste – v tem primeru poglej naslednji korak. Če imaš kruh v hladilniku, pa ga moraš pred peko malo “pogreti”. To pomeni le to, da ga daš iz hladilnika in pustiš 45 minut do ene ure na pultu na sobni temperaturi – ni treba paziti na temperaturo sobe, brez skrbi.
 • SEGREVANJE PEČICE: Pečico začni segrevati 30 minut pred peko kruha. Segrevaj jo na 230°C in kruh daj v pečico šele takrat, ko je pečica RES vroča. Če imaš litoželezno posodo, jo postavi v pečico takoj, ko pečico prižgeš, da se tudi posoda RES dobro segreje. Ne pozabi na pokrov! Ta huda vročina bo poskrbela, da bo skorja tvojega kruha tako hrustljava, kot je tista iz pekarne. Pa če lepo se bo kruh napihnil in bo kruh res dober in hrebčkast.
 • OBLIKOVANJE: Oblikovanje kruha ni tako komplicirano, kot se morda sliši. Na pult potresi nekaj moke, mehurčkasto testo (ki bo še vedno dokaj pocasto in gnetenja ne bi zmoglo) prenesi na pomokan pult in ga štirikrat prepogni proti sredini, da dobiš kroglo, ki ima spoje na vrhu. Ne uporabi rok, oz. prstov, uporabi strgalo za testo, nož z večjo površino ali gumijasto lopatico. Nato to kepo previdno prenesi na papir za peko, ki ga ni treba nič pomokati ali namastiti. Skupaj sprijeti deli naj bodo na dnu.
  V tem koraku lahko uporabiš tudi skledo za vzhajanje kruha. Skledo res dobro pomokaj, nato pa kepo testo previdno prenesi v skledo, tukaj naj bodo prijeti deli na vrhu, ker bomo potem to kepo stresli na papir za peko. Ko uporabim to skledo za vzhajanje kruha, testo fliknem vanjo takoj iz hladilnika, da se testo na sobno temperaturo segreva kar v njej. Nato kot rečeno dva stavka nazaj, na sobno temperaturo segreto kepo iz sklede za vzhajanje kruha obrnem in pustim, da se testo prekucne na sredino papirja za peko. Če je bila skleda dovolj pomokana, bo kupček lepo oblikovanega testo kar padel ven.

   

 • REZANJE: Ko je kruh na papirju za peko, ga ponavadi z res ostrim nožem ali britvico dvakrat zarežem, da med peko vročin znotraj kruha lahko nekje uhaja. To rezanje pa niti ni nujno potrebno, ker bo kruh kar sam od sebe počil tam, kjer bo pritisk vročine največji.

 

 • PEKA: Ko se je pečica segrevala pol ure in je popolnoma ogreta na 230°C, litoželezno posodo PREVIDNO vzemi iz pečice – pripravi si prostor za odlago tudi zelo vročega pokrova (jaz ga dam na kuhinjsko korito ali pa na pult pogrejem debelo plast kruhinjske krpe). V roke vzemi robne dele papirja za peko in kruh previdno položi v segreto litoželezno posodo. Previdno jo pokrij in postavi v pečico. Najprej peci 30 minut pokrito, nato pa še 15 minut odkrito, oboje na isti temperaturi. Če litoželezne posode nimaš, uporabi čim višji in ožji pekač – večji je pekač, bolj se bo kruh razpotegnil v širino in ne lepo bo kupčkast v višino. Če uporabiš pekač, ki ni litoželezni s pokrovom, daj na dnu pečice še en pekač z vročo vodo, da bo ta med peko izparevala in lepo božala kupček testa. V tem primeru, ko uporabiš pekač brez pokrova, kruh peci celotnih 45 minut brez prekinjanja, ki ga moraš narediti, ko z litoželezne posode ven stran vzemaš pokrov.

 • HLAJENJE: Ko je kruh lepo pečen in ima čudovito rjavo-zlato barvo, ga vzemi iz pečice. Če želiš še en trik, kdaj je kruh pečen – kruh je pečen takrat, ko potrkaš po njem na dnu in je votlega zvoka. Pečen kruh s pomočjo papirja za peko previdno vzemi iz pečice in položi na rešetko, da se začne hladiti. Odstrani tudi papir za peko – uporabiš lahko kar čiste rokavice za pečico ali pa kar papirnato krpo. Na rešetki naj počiva vsaj 10 minut, še najboljše pa je, da se čim bolj ohladi, da se vlaga odstrani in da kruh ne bo pocast v sredini. Pa še to, med hlajenjem tega kruha nikar ne pokrivaj s krpo, pusti, da se hladi na zraku.
 • SHRAMBA: Ohlajen kruh hrani v vreči za kruh še kakšen dan ali dva, kasneje se bo začel pa že sušiti. Jaz imam ta kruh za približno 6-8 porcij, odvisno od jedi, za katero jo porabim. Največkrat po dve porciji zamrznem – kruh narežem na kose in ga položim v plastično vrečko za zamrzovanje in nato odtajam na sobni temperaturi. Zamrznjene kose dam ponavadi kar v čisto plastično vrečko – če ne mislim porabiti vsega – na pult. Te vrečke ne zaprem popolnoma, da vlaga ob tajanju lahko uhaja, kruh pa ni čisto na zraku, da se ne suši.

Najbrž ti nekih posebnih navodil, kako porabiti ta kruh – ne rabim dajati. Lahko pa ti predlagam pripravo teh odličnih jedi s kruhom, ki niso samo tisti tipični kruh s pašteto:

Še več receptov s kruhom in sendviči pa najdi pod oznako Kruh.

Ta kruh, ti povem … božanski!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mešani kruh s semeni kot iz pekarne


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 50 minut + 2 uri za osnovno vzhajanje
 • Yield: za približno 6-8 porcij

Description

Ta kruh, delno pripravljen s polnozrnato pirino moko (ali pa tudi ne, ti se odloči) in obogaten z bučnimi in sončničnimi semeni je takooo dober! Pripravi se brez gnetenja – le s kuhalnico zmešaš vse sestavine, jih pustiš malo (jaz vedno kar čez noč v hladilniku) počivati in nato kruh spečeš. Ne potrebuješ nobenega posebnega znanja in kompliciranih metod in ga res ne moreš zafrkniti. Moraš probat!


Ingredients

Scale

300 g bele pšenične moke
120 g polnozrnate pirine moke (ALI polnozrnate pšenične, ajdove … ; ali pa 150 g bele pšenične moke)
50 g mešanice semen – bučna, sončnična (neobvezno)
2 žlički soli
2 žlički instant kvasa v prahu
375 ml mlačne vode (32°C)


Instructions

 1. Mešanje sestavin: V skledi – najbolje stekleni, da lažje vidiš, kako kruh vzhaja – zmešaj moko (ali moke), suhi kvas, sol, mlačno vodo in po želji še semena. Voda naj bo mlačna oz. taka, v kateri se človek lahko prijetno namaka. Testo, ki ga tu pripraviš bo pocasto in dokaj mokro – če bi tu želel/a gnetiti, bi se vse sprijemalo na prste. Ampak za to metodo priprave kruha, je pocasto tisto, kar potrebujemo!
 2. Počivanje: Skledo z zmešanimi sestavinami nato pokrij. Uporabi tesno prilegajoč se pokrov, kuhinjsko krpo ali folijo za živila. Če imaš doma kapo za tuširanje, uporabi to. Pomembno je, da je skleda dobro pokrita, da se toplota od vode in kvas dodobra pojlubčkata in svež zrak ne moti njune intime. Pokrito skledo pusti na sobni temperaturi nekje bolj na toplem – idealno je tam nekje 25°C in tam do 30°C – da testo naraste še enkrat toliko, kot je na začetku, torej na dvojni volumen. Ko testo naraste, lahko posodo postaviš v hladilnik, da tam s počivanjem pridobiva na okusu. V hladilniku te naj čaka približno 10-12 ur oziroma čez noč, lahko pa ga pustiš počivati tudi do treh dni.
 3. Priprava na peko v primeru počivanja v hladilniku: Kruh lahko pričneš oblikovati takoj, ko naraste – v tem primeru poglej naslednji korak. Če imaš kruh v hladilniku, pa ga moraš pred peko malo “pogreti”. To pomeni le to, da ga daš iz hladilnika in pustiš 45 minut do ene ure na pultu na sobni temperaturi.
 4. Segrevanje pečice: Pečico začni segrevati 30 minut pred peko kruha. Segrevaj jo na 230°C in kruh daj v pečico šele takrat, ko je pečica RES vroča. Če imaš litoželezno posodo jo postavi v pečico takoj, ko pečico prižgeš, da se tudi posoda RES dobro segreje. Ne pozabi na pokrov!
 5. Oblikovanje: Na pult potresi nekaj moke, mehurčkasto testo (ki bo še vedno dokaj pocasto in gnetenja ne bi zmoglo) prenesi na pomokan pult in ga štirikrat prepogni proti sredini, da dobiš kroglo, ki ima spoje na vrhu. Ne uporabi rok, oz. prstov, uporabi strgalo za testo, nož z večjo površino ali gumijasto lopatico. Nato to kepo previdno prenesi na papir za peko, ki ga ni treba nič pomokati ali namastiti. Skupaj sprijeti deli naj bodo na dnu. V Notes in spodaj poglej, kaj narediš, če imaš doma posodo za vzhajanje kruha!
 6. Rezanje: Ko je kruh na papirju za peko, ga ponavadi z res ostrim nožem ali britvico dvakrat zarežem, da med peko vročin znotraj kruha lahko nekje uhaja. To rezanje pa niti ni nujno potrebno, ker bo kruh kar sam od sebe počil tam, kjer bo pritisk vročine največji.
 7. Peka: Ko se je pečica segrevala pol ure in je popolnoma ogreta na 230°C, litoželezno posodo PREVIDNO vzemi iz pečice. V roke vzemi robne dele papirja za peko in kruh previdno položi v segreto litoželezno posodo. Previdno jo pokrij in postavi v pečico. Najprej peci 30 minut pokrito, nato pa še 15 minut odkrito, oboje na isti temperaturi. Poglej pod Notes kaj narediti, če litoželezne posode s pokrovom nimaš!
 8. Hlajenje: Ko je kruh lepo pečen in ima čudovito rjavo-zlato barvo, ga vzemi iz pečice. Pečen kruh s pomočjo papirja za peko previdno vzemi iz pečice in položi na rešetko, da se začne hladiti. Odstrani tudi papir za peko. Na rešetki naj počiva vsaj 10 minut, še najboljše pa je, da se čim bolj ohladi, da se vlaga odstrani in da kruh ne bo pocast v sredini.

Notes

Uporabiš lahko samo belo pšenično moko – v tem primeru uporabi 450 g. Če pa misliš del nadomestiti z drugo moko – recimo polnozrnato pšenično, pirino, ajdovo … potem uporabi le 120 g, ker te moke bolj vpijajo vodo.

Semena ti ni treba dodajati, lepo pa obogatijo kruh. Uporabi sončnična, bučna, sezam, lahko pa tudi ovsene kosmiče. 50 g bo dovolj.

Voda, ki jo dodaš med sestavine naj bo mlačna. Če tu zafrkneš in daš prevročo vodo ali premrzlo, lahko kvas ubiješ ali pa ga ne predramiš dovolj. Tista prava temperatura je 32°C.

Če za prvo vzhajanje nimaš zelo toplega prostora, pokrito skledo lahko zaviješ tudi še v deko, s katero se pokriješ, ko gledaš tv na kavču, jo daš k toplemu radiatorju ali pa k topli pečici.

Testo lahko počiva v hladilniku tudi do 3 dni. S počivanjem pridobiva na intenziteti okusa. Meni je kruh najboljši, ko ga pustim počivati čez noč.

Če uporabiš skledo za vzhajanja testa, jo res dobro pomokaj, nato pa kepo testo previdno prenesi v skledo, tukaj naj bodo prijeti deli na vrhu, ker bomo potem to kepo stresli na papir za peko. Ko uporabim to skledo za vzhajanje kruha, testo fliknem vanjo takoj iz hladilnika, da se testo na sobno temperaturo segreva kar v njej. Na sobno temperaturo segreto kepo iz sklede za vzhajanje kruha nato obrnem in pustim, da se testo prekucne na sredino papirja za peko. Če je bila skleda dovolj pomokana, bo kupček lepo oblikovanega testo kar padel ven.

Če litoželezne posode nimaš, uporabi čim višji in ožji pekač – večji je pekač, bolj se bo kruh razpotegnil v širino in ne bo lepo kupčkast v višino. Če uporabiš pekač, ki ni litoželezni s pokrovom, daj na dnu pečice še en pekač z vročo vodo, da bo ta med peko izparevala in lepo božala kupček testa. V tem primeru, ko uporabiš pekač brez pokrova, kruh peci celotnih 45 minut brez prekinjanja, ki ga moraš narediti, ko z litoželezne posode ven stran vzemaš pokrov.

Ohlajen kruh hrani v vreči za kruh še kakšen dan ali dva, kasneje se bo začel pa že sušiti.

Kruh lahko tudi zamrzneš. Kruh nareži na kose in ga položi v plastično vrečko za zamrzovanje in nato odtajaj na sobni temperaturi.

Osnovni recept sem dobila pri briljantni Nagi z RecipeTinEats.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 45 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.