Osvežilna breskvina krema

, 12. Jul 2018 | No Comments

Gledaš recept za prelepo poletno sladico, ki pa ni le lepa, ampak tudi okusna. Pripravljena je z breskvinim pirejem (=zmiksanimi breskavmi), zgoščena pa z agarjem, vegansko različico želatine. Da pa boš ti in pa ostali srečneži, ki bodo imeli priložnost uživati v tej sladici, resnično navdušeni, kremo pred postrežbo okrasi z rezinami breskve, stepeno smetano in meto. Mljask!

Poleg manga so breskve moj najljubši sadež na vsem svetu. Obožujem njihovo sladkobo, njihov okus in so edino sadje, ki ga jem tudi čisto preveč mehkega in zrelega. Tak božanski okus in tak neverjetno zapeljiv vonj ima! Najbrž ne bom presenetila, če povem, da pozimi sanjam o njih in jih poleti napadem takoj, ko pridejo v sezono. A vsako leto žal nimam sreče. Včasih so take blede, čisto nič sladke in čisto brez okusa. A tista leta, ko so odlična … oh, takrat pa uživam v njih celo poletje! In po prvih poskusih lahko napovem, da bo to poletje breskovo poletje!

Pa veš, da breskve niso super le v smutijih in sladicah? Neverjetno zasijejo tudi v slanih jedeh, sama jih rada dodam tudi v marsikatero solato.

Tile recepti z breskvami so n.e.v.e.r.j.e.t.n.i. in moraš jih pripravit to sezono:

Seveda pa moraš pripravit tudi današnji recept. In ja, v primeru, da časa nimaš veliko, naredi pečene breskve; odlične so!

Še nekaj navodil glede priprave breskvine kreme:

 • Breskvin pire pripravi tako, da breskve olupi – s pomočjo kropa, nikar breskve ne obrezuj po nepotrebnem! – in zmiksaj. Enostavno!
 • Če imaš resnično sladke breskve, kreme ni treba pretirano sladkati – kakšna žlica ali dve sladkorja/medu/javorjevega sirupa bo dovolj.
 • Najboljše je, da za pripravo uporabiš sladko smetano za stepanje in pa polnomastno mleko.
 • Za zgostitev uporabi agar v prahu, ki je veganska različica bolj poznane želatine, narejen pa je iz alg, je brez vonja in okusa, njegova uporaba pa je mnogo enostavnejša od želatine.

SESTAVINE (za 4 kozarčke)

 • 2 breskvi (za 50 g breskvinega pireja) + 1 za okras
 • 2 žlici (kokosovega) sladkorja
 • 60 g sladke smetane + stepena za okras
 • 125 g mleka
 • 1/2 žličke Kotányi vanilijeve paste oz. arome oz. vanilijevega stroka
 • 5 g oziroma 1/2 paketka Kotányi agarja/agartine
 • 15 g vode

PRIPRAVA

Breskvi v celoti pokrij z vrelo vodo in pusti počivati 3 minute. Nato breskev z žlico vzemi iz vrele vode in olupi – lupinica bi morala biti popolnoma zmehčana in bi morala od breskve enostavno odstopiti, če po koži le potegneš s prstom.

Breskvi nareži in zmiskaj.

V kozici segrej smetano, mleko in sladkor ter mešaj, da se sladkor stopi, nato pa smetano z ognja odstavi. Posebej segrej vodo in agar, dobro premešaj ter kuhaj vsaj 2 minuti. Agar mešanico nato dobro umešaj v smetanovo zmes ter pusti, da se malenkost ohladi, nato pa dodaj še 50 g breskvinega pireja …

… ter še enkrat dobro premešaj.

Zmes prelij v kozarčke, …

… pokrij s folijo in postavi v hladilnik za vsaj 2 uri, idealno pa čez noč.

Pred postrežbo kremo okrasi s stepeno sladko smetano, rezinami sveže breskve in mete ter takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply