Pečena jajca z ohrovtom, gobami in paradižniki

, 29. Feb 2016 | No Comments

Pečena jajca z ohrovtom, gobami in paradižniki

Ta jed je dokaz, da so lahko tudi najbolj enostavne jedi resnično odlične. Ta sladka in mehka zelenjava je super posteljica za pečeno jajce. Tega speci tako, kot ti je najbolj všeč. Poleg postrezi s kruhom in krožnik pomazaj do čistega.

Pečenih jajc ne jem velikokrat – odkar sem odkrila poširana, jih raje poširam. A včasih je hitrejše, če jih samo spečem. Sluzaste beljake resnično sovražim, kar na bruhanje mi grejo, zato pečena jajca rada dobro spečem. A le toliko, da rumenjak še vedno ostane tekoč. Ti pa ga pripravi kakor tebi srce poželi – čisto tekoča ali pa popolnoma kuhana, izbira je čisto tvoja.

Vem, da o svojih jedeh rada žvrgolim v presežkih, ampak tale jed je res posebna. Tako hitra, tako božanska. Tisti trenutek, ko se je tekoč, sladek rumenjak razlil čez tole zelenjavo, je bil božanski. Še bolj pa je bilo božansko to, kako zadovoljno sem se počutila, ko sem vse na krožniku pojedla in krožnik do čistega pomazala s kruhom. Res je bilo odlično.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 4 stroki česna
  • olje
  • 120 g gob
  • 2 pesti (listnatega) ohrovta
  • 6 sušenih in v olje vloženih paradižnikov
  • sol
  • poper

Pečena jajca z ohrovtom, gobami in paradižniki

Pečena jajca z ohrovtom, gobami in paradižniki

PRIPRAVA

Česen in gobe nareži na lističe. Ohrovt dobro umij – pazi na skrito umazanijo med špranjicami! – in natrgaj na manjše lističe. Paradižnik nareži na rezinice.

V ponvi segrej žlico olja in na segretem popraži česen, da se lističi zmehčajo, a ne obarvajo. Če se česen zažge, ta postane grenak, tega pa res nočemo.

Na zmehčan česen stresi ohrovt in tudi tega prepraži, da uvene. Dolij žlico ali dve vode in premešaj ter praži nekaj minut, da se ohrovt zmehča. Če uporabljaš glavnati ohrovt, bo trajalo nekaj več časa, da se ohrovt zmehča.

Pečena jajca z ohrovtom, gobami in paradižniki

Na skoraj zmehčan ohrovt (čisto do konca se bo zmehčal medtem, ko se bodo gobe kuhale) stresi še gobe in premešaj. Praži toliko časa, da gobe spustijo vodo in se le-ta potem tudi ukuha (izpari). To bo trajalo približno 5 minut.

Na prepražene gobe stresi še paradižnik, vse popopraj in posoli in premešaj. Poskusi, da se prepričaš, da je vsa zelenjava kuhana in dovolj začinjena.

Pečena jajca z ohrovtom, gobami in paradižniki

V drugi ponvi na segretem olju jajca speci na oko. Peci jih toliko časa, da dobiš tako tekoče rumenjake, kot si želiš.

Pečena jajca z ohrovtom, gobami in paradižniki

Zmehčano zelenjavo serviraj na krožnik in nanjo položi pečeno jajce. Rumenjak malenkost posoli in dobro popopraj ter takoj postrezi. Nikar ne pozabi na kruh!

Pečena jajca z ohrovtom, gobami in paradižniki

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply