Pečena polenta in šparglji

0 comments

Pečena polenta in šparglji

Pečena polenta je fenomenalna jed! Če poleg postrežeš še pečene šparglje, pa še toliko bolj. Polentno “klobaso” pripravi vnaprej, da se strdi in ohladi. Poleg postrezi s solato, najboljše paradižnikovo, in rezinami avokada – te pokapaj z nekaj kapljicami limoninega soka in jih posoli ter popopraj.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za polento:

  • 150 g instant polente
  • sol
  • 1 žlica olivnega olja
  • 450 g vrele vode

Sestavine za šparglje:

  • šopek zelenih špargljev
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • limonin sok

Pečena polenta in šparglji

PRIPRAVA

Najprej pripravi polento. V vrelo in soljeno vodo (naj je bo 3x več kot polente) dodaj žlico olivnega olja ter med nenehnim mešanjem z metlico še polento.

Pečena polenta in šparglji

Kuhaj nekaj minut, da se polenta zgosti in skuha. Pripravi večji kos folije za živila. Na sredino folije prenesi polento in jo zavij v okroglo hlodasto obliko – v obliko salame. Na vsakem koncu folijo zavij kot bombonček in pusti, da se shladi in strdi.

Pečena polenta in šparglji

Špargljem odlomi olesenele dele – vsakega posebej primi na skrajnih koncih in prelomi, špargelj se bo odlomil ravno tam, kjer je potrebno. Šparglje prenesi na krožnik, pokapaj z olivnim oljem, posoli in popopraj ter z rokami olje dobro pomasiraj po celotni površini špargljev.

Pečena polenta in šparglji

Polento nareži na centimeter široke kolute.

Pečena polenta in šparglji

Žar ponev res dobro segrej, jo na eni strani malo pokapaj z oljem ter tja razporedi poletno. Poleg daj še šparglje.

Pečena polenta in šparglji

Peci toliko časa, da se polenta popeče, šparglji pa zmehčajo in obarvajo. Pečene šparglje pokapaj z malo limoninega soka. Pečene polentne kolute in šparglje serviraj na krožnik in postrezi.

Pečena polenta in šparglji

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.