Pečena zelenjava s sezamovim prelivom

, 10. Jan 2016 | No Comments

Pečena zelenjava s sezamovim prelivom

Bi okusno pečeno zelenjavo, pa ne veš, kako jo pripraviti? Enostavno je. Poslovi se od preveč zmehčane in od pretrde zelenjave in jo pripravi na naslednji način – nareži jo na tanke rezinice in v predhodno ogreti pečici se bo enakomerno spekla en-dva-tri! In s sezamovim prelivom je odlična!

Obožujem zelenjavo. Katerokoli in kadarkoli, tudi pozimi. Leta mi je pečena zelenjava v pečici delala preglavice – ali je bila zdrizasta (beri: skoraj je že razpadla in je bila taka, kot bi jo skuhala … njah) ali pa še pretrda. Pa saj sem jo pojedla, a nikoli z ne vem kakšnim navdušenjem.

Potem pa sem se naučila, da je pametno, če zelenjavo narežeš na tanke in enakomerne trakce, da se vsa zelenjava speče hitro in enakomerno. Kakšno razodetje! 😀 Fenomenalna je bila. Domen je bil navdušen! 😀

Tole skledico s solato in pečeno zelenjavo sem postregla poleg krompirjevih ježkov in kosilo je bilo fenomenalno. Priporočam. 😉

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za sezamov preliv:

  • 2 žlici tahinijeve paste
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 limona
  • 1/2 žličke mletega česna
  • sol
  • poper

Sestavine za tahinijevo pasto:

  • 150 g sezamovih semen
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici repičnega/sončničnega olja

Ostale sestavine:

  • 1/2 glavice cvetače
  • 4 korenji
  • 1 zelena bučka
  • 1/4 pestinaka
  • 1/2 žličke mletega kumina
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 2 veliki pesti solate (zelena solata, motovilec, mlada špinača, rukola …)

Cvetačni “riž” z zelenjavo

Pečena zelenjava s sezamovim prelivom

PRIPRAVA

Najprej pripravi tahini pasto. Sezamova semena prepraži na suhi ponvi le toliko, da se popražijo in malenkost spremenijo barvo. Potem jih prenesi na krožnik in počakaj, da se shladijo. Sezamova semena prenesi v mikser in začni miksati. Ko se semena spremenijo v grudice, dodaj olje in spet miksaj. Ko dobiš kremasto zmes,  posoli in še enkrat zmiksaj. Poskusi in dosoli, če je potrebno.

Pečeni jajčevci z zeljno solato in sezamovim prelivom

Cvetačo operi, nareži na majhne cvetke, potem pa za 5 minut potopi v toplo soljeno vodo, da vse male umazanije priplavajo ven. Potem cvetke poberi iz vode, jih splakni pod mrzlo vodo in osuši. Korenje, pastinak in bučko nareži na tanke palčke. Vso solato operi in nareži.

Cvetačo, korenje, pastinak in bučko prenesi na velik pekač. Zelenjavo potresi z mletim kuminom, jo posoli in popopraj ter pokapaj z olivnim oljem.

Pečena zelenjava s sezamovim prelivom

Zelenjavo peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C. Zelenjavo imej na očeh, da se ti ne zažge. Čas pečenja bo odvisen od pečice in velikosti narezane zelenjave. Pečeno zelenjavo vzemi iz pečice in pusti, da se malenkost ohladi.

Pečena zelenjava s sezamovim prelivom

Na koncu pripravi še preliv. V skodelico s pokrovom na navoj daj tahinijevo pasto, javorjev sirup, jabolčni kis, limoninov sok, mleti česen in malo soli in popra. Skodelico zapri s pokrovom in dobro pretresi, da dobiš kompakten preliv. Preliv poskusi in dodaj, če kaj manjka – morda malo kisa ali soli.

Pečeni jajčevci z zeljno solato in sezamovim prelivom

Solato prenesi v skledo, jo prelij z malo preliva in premešaj kar s čistimi rokami. Solato prenesi v skodelico, ji dodaj pečeno zelenjavo in pokapaj še z nekaj preliva. Postrezi in uživaj!

Pečena zelenjava s sezamovim prelivom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply