Pečeni jajčevci z zeljno solato in sezamovim prelivom

, 10. Oct 2015 | No Comments

Pečeni jajčevci z zeljno solato in tahinijevim prelivom

Kaj ni ta jed čudovite barve? Okusi sladkega in kislega v tej jedi se čudovito dopolnjujejo, lep kontrast pa tvorita tudi mehak jajčevec in hrustljavo zelje. Ta jed je lahko samostojna predjed, lahko pa jo, če nisi na dieti, postrežeš s kosom hrustljavega kruha. Čista zmaga okusov!

Takšna predjed bo tvoje goste na naslednji zabavi zagotovo navdušila. In kar je najboljše, ta jed ni le lepa na pogled, je tudi okusna. Vse okuse poveže prav sezamov preliv, ki je čudovit! Prav navdušena sem nad njim. Prvič sem ga pripravila prav za to jed in ne bo prvič in edinkrat.

Čeprav se ime sezamova (=tahinijeva) pasta sliši fancy, je narejena le iz sezamovih semen, soli in olja – čisto enostavno. In vse delo opravi mešalnik. Na koncu dobiš kremasto, rahlo orehasto pasto, ki ni premočna, ravno pravšnja je za pomake in prelive. Res je njam!

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za jajčevce:

  • 1 srednje velik jajčevec
  • sol
  • olivno olje

Sestavine za solato:

  • 1/4 rdečega zelja
  • 1/4 belega zelja
  • 1 velika pest zelenega radiča
  • 1 kos rdeče čebule
  • svež peteršilj

Sestavine za sezamov preliv:

  • 2 žlici tahinijeve paste
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 limona
  • 1/2 žličke mletega česna
  • sol
  • poper

Sestavine za tahinijevo pasto:

  • 300 g sezamovih semen
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici repičnega/sončničnega olja

Pečeni jajčevci z zeljno solato in tahinijevim prelivom

Pečeni jajčevci z zeljno solato in tahinijevim prelivom

PRIPRAVA

Najprej pripravi tahini pasto. Sezamova semena prepraži na suhi ponvi le toliko, da se popražijo in malenkost spremenijo barvo. Potem jih prenesi na krožnik in počakaj, da se shladijo. Sezamova semena prenesi v mikser in začni miksati. Ko se semena spremenijo v grudice, dodaj olje in spet miksaj. Ko dobiš kremasto zmes,  posoli in še enkrat zmiksaj. Poskusi in dosoli, če je potrebno.

Pečeni jajčevci z zeljno solato in tahinijevim prelivom

Jajčevec splakni pod vodo in nareži na centimetrske rezine. Položi jih na pekač, obložen s papirjem za peko in malenkost posoli. Pusti jih stati nekaj minut, potem pa obriši (jajčevci se bodo zaradi soli malenkost “znojili”). Jajčevce obrni in posoli še po drugi strani. Spet jih pusti nekaj minut, potem pa obriši. Jajčeve rezine premaži z nekaj olivnega olja in peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 200°C. Peci jih toliko časa, da se zmehčajo.

Pečeni jajčevci z zeljno solato in tahinijevim prelivom

Zelje nareži na tanke rezine. Čebulo nasekljaj na majhne kockice. Radič operi in dodaj k preostali solati.

Na koncu pripravi še preliv. V skodelico s pokrovom na navoj daj tahinijevo pasto, javorjev sirup, jabolčni kis, limoninov sok, mleti česen in malo soli in popra. Skodelico zapri s pokrovom in dobro pretresi, da dobiš kompakten preliv. Preliv poskusi in dodaj, če kaj manjka – morda malo kisa ali soli.

Pečeni jajčevci z zeljno solato in tahinijevim prelivom

S prelivom prelij solato in zmešaj kar s čistimi (!) rokami.

Pečeni jajčevci z zeljno solato in tahinijevim prelivom

Pečene jajčevce prenesi na krožnik, nanje pa razporedi kupčke solate. Okrasi s peteršiljevimi listki in postrezi.

Pečeni jajčevci z zeljno solato in tahinijevim prelivom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply