Pečeni šparglji z avokadom, češnjevci in gorčičnim prelivom

, 2. Jun 2016 | No Comments

Pečeni šparglji z avokadom, češnjevci in gorčičnim prelivom

Kaj pa če ti povem, da lahko pripraviš eno neverjetno jed v manj kot desetih minutah? Jed, ki je lahko samostojna lahka večerja ali pa super dopolnilo glavni jedi? No, tale jed je čudovita samostojna jed ali dopolnilo glavni jedi, ki jo lahko pripraviš v manj kot desetih minutah! Noro!

Veš, da si zmagal v življenju, ko ti uspe najti zdravo jed, ki lepo zgleda in je še dobra. Tale je že ena izmed njih. Sestavljena je iz samih odličnih sestavin, ki niso le zdrave, ampak tudi enostavno dostopne.

Poleg te jedi lahko postrežeš s kruhom, jo pripraviš kot prilogo glavni jedi ali pa jo poješ kar samo. Povem ti, da je sama od sebe čudovita, sploh, ker se avokado, šparglji in gorčični preliv tako dobro ujemajo.

Šparglji, oziroma beluši so izredno zdravi. Vsebujejo ogromno mineralov in vitaminov, vsebujejo izredno malo maščob, so antioksidanti in so primerni za ljudi s povišanim krvnim tlakom in tudi za nosečnice. Dobri so za prebavo, pomagajo pa tudi pri delovanju jeter.

Poznamo divje in gojene šparglje. V Sloveniji divji rastejo na Primorskem in so prvi, ki se jih lahko dobi v aprilu. So dosti bolj tanki od gojenih, imajo bolj izrazit okus in se uporabljajo predvsem kot dodatek jedem.

Priprava špargljev je enostavna:

  1. na hitro (v približno dveh minutah) jih skuhaj v soljeni in malenkost okisani vodi, potem pa jih hitro speri pod mrzlo vodo in dobro odcedi ter popraži na maslu in drobtinah;
  2. šparglje naolji in popopraj in posoli in popeci na suhi segreti rebrasti ponvi ter pokapaj z limoninim;
  3. ali pa jih dodaj v jed med kuho.

V nadaljevanju pa še nekaj luštnih idej za pripravo špargljev:

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za gorčični preliv:

  • 1 žlička gorčice
  • 2 žlici limoninega soka
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec popra
  • 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega peteršilja
  • 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega drobnjaka (neobvezno)

Ostale sestavine:

  • 1 večji šopek špargljev
  • 1 avokado
  • 1 skodelica češnjevcev
  • olivno olje
  • sol
  • poper

Pečeni šparglji z avokadom, češnjevci in gorčičnim prelivom

PRIPRAVA

Najprej pripravi preliv. V stekleno posodico na navoj ali v skodelico daj gorčico, sesekljan peteršilj, narezan drobnjak, sol, poper, limonin sok in dobro premešaj. Ko dobiš kremast preliv, dodaj še balzamični kis in olje ter še enkrat premešaj. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Špargljem odlomi oleseneli del, potem pa jih prelij z oljem ter jih posoli in popopraj. Olje in začimbe vtri v šparglje. Te potem popeci na segreti suhi ponvi, nekaj minut na stran.

Pečeni šparglji z avokadom, češnjevci in gorčičnim prelivom

Češnjevce nareži na polovičke ali četrtinke, avokado pa na polovico in vsako polovico še na rezine. Na krožnik serviraj popečene šparglje ter češnjevce in avokado. Češnjevce posoli, avokado pa posoli in popopraj.

Pečeni šparglji z avokadom, češnjevci in gorčičnim prelivom

Vse skupaj pokapaj s prelivom in postrezi.

Pečeni šparglji z avokadom, češnjevci in gorčičnim prelivom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply