Peresniki z vegi bolonjez omako

, 9. Jul 2015 | No Comments

Vegi bolonjez omaka po teksturi in videzu resnično spominja na pravo bolonjez omako. Priprava je enostavna, potrebuješ le veliko zelenjave in malo potrpljenja, saj med kuhanjem božansko diši. Uporabi katere koli testenine, poleg pa postrezi z veliko skledo solate.

SESTAVINE

  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 2 korenja
  • 1 pest gob
  • 1 majhen jajčevec
  • 1 majhen svež feferonček (neobvezno)
  • 1 majhen lovorjev list
  • 1/2 žličke suhega origana
  • 1/2 žličke suhe bazilike
  • 1/2 žličke mletega čilija
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 dcl rdečega vina
  • 1 ščepec sladkorja
  • 2 dcl paradižnikove kaše
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 1 manjša pest svežih bazilikinih listkov
  • 200 g (polnozrnatih) peresnikov

Peresniki z vegi bolonjez omako

PRIPRAVA

Jajčevec nareži na rezine in na hitro popeci na malo segretega olja. Popeci jih na obeh straneh, prenesi na krožnik in prihrani. V ponev dodaj nekaj dodatnih kapljic olja, potem pa na segretem popraži sesekljano čebulo in naribano korenje. Ko se čebula zmehča, dodaj sesekljane gobe in praži toliko časa, da spustijo vodo in se le-ta pokuha. Potem dodaj sesekljan feferon, suho baziliko in origano in čili ter premešaj.

Peresniki z vegi bolonjez omako

Dodaj še paradižnikov koncentrat in še enkrat premešaj. V kozico sedaj vlij vino, dodaj lovorjev list in premešaj. Rahlo ohlajene rezina jajčevca olupi – mehko sredico odstrani od lupine in dodaj v omako, lupino zavrzi.

Peresniki z vegi bolonjez omako

Ko se vino v kozici zreducira dodaj sredice jajčevca in premešaj. Dolij še paradižnikovo kašo in pol deci vode ter premešaj. Kozico pokrij in počasi kuhljaj.

Medtem skuhaj peresnike po navodilih na embalaži. Ko so peresniki že skoraj kuhani omako poskusi in posoli in popopraj po okusu. V kozico prenesi peresnike in nekaj vode, v kateri so se kuhali in premešaj. Še malo kuhljaj, da se peresniki skuhajo do konca in dobiš svilnato omako.

Nekaj sveže bazilike umešaj v omako k peresnikom, potem peresnike serviraj in okrasi še s preostalo baziliko ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply