Pirini ravioli s tartufi v omaki z gobami in grahom

0 comments

Ta okusov polna kremasta pojedina, sestavljena z omako s jurčki, porom in grahom ter polnjenimi testeninami je nadvse razkošna jesenska jed. Pripravi si jo za posebne priložnosti ali pa občasno kar na čisto običajen dan. Kadar koli si jo že pripraviš, pripravi se na kulinarično poslastico.

Ni bolj jesenske sestavine od gob. Ker je letos letina odlična je edino primerno, da jo počastimo še z enim receptom z gobami. Tokrat sem uporabila jurčke, ki so pravi carji med gobami. Ker so bili del večjega nakupa in so bili takoj po nakupu zamrznjeni, sem seveda uporabila kar zamrznjene. Ker se ob kuhanju itak čisto ok odmrznejo, lahko ta recept pripraviš kadarkoli v letu in seveda uporabiš zamrznjene gobe. Če še ne veš, je zamrznjena hrana enako dobra od sveže, včasih še boljša, ker je sveža zamrznjena in ne čaka predolgo na uporabo. Seveda lahko namesto jurčkov uporabiš katere koli druge gobe – šampinjoni bi bili super, pa štorovke tudi. Uporabi tiste, ki so ti všeč in jih imaš na razpolago.

Ker sem želela, da je omaka še bolj polna zelenjave, sem v omako (namesto čebule) dodala por in grah, ki poskrbita za še več hranljivosti in lepo zeleno barvo. Tudi grah je čisto dober zamrznjen. Jaz svežega skoraj ne uporabljam, vedno kupim veliko vrečko zamrznjenega, ki ga potem dodajam v ogromno enih jedi. Kot rečeno, sem uporabila tudi por. Če pora nimaš na razpolago, namesto pora uporabi šalotka ali pa rjavo ali belo čebulo.

Ker je v omaki kar nekaj masla pa tudi sladka smetana, je ta omaka med bolj razkošnimi in najbrž ni za pripravo čisto na vsak dan. Vsekakor pa se moramo seveda občasno tudi razvajati. In takrat je nujno, da so okusi božanski in neverjetno razkošni.

Po okusu pa so razkošne tudi polnjene testenine, ki sem jih tokrat uporabila. Uporabila sem Mlinotestove pirine raviole s tartufi, ki so Mlinotestova novost in so preverjeno odlični. Ne le, da so odličnega okusa, še pripravijo se le v štirih minutah in se med kuho ne razkuhajo, kar je nadvse pomembno in za raviole ni tako samoumevno, kot bi si mislili. Ker so pripravljeni s pirino moko, so vsekakor boljši od pripravljenih z belo moko. So tudi brez dodatnih konzervansov in dodatnih arom. Polnjeni so z rikoto in tartufi in so čudovitega nepremočnega okusa (kot so tartufi včasih res radi), pa še ne razkuhajo se in polnilo ne izteka ven. Res jih priporočam. Seveda pa lahko namesto raviolov uporabiš tudi katere koli druge testenine.

Preden pogledava, kako si tole poslastico lahko pripraviš, pa še nekaj odličnih receptov z gobami:

Še več jedi z gobami najdi na tem seznamu jedi z gobami.

Priprava te jedi je enostavna in res hitra. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotografiji. V nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in pripravo po korakih.

Najprej pripravi gobovo omako z zelenjavo. Popeci gobe in jih shrani za kasneje. Nato pripravi omako – zmehčaj por, pripravi omako, nato pa vanjo umešaj še popečene gobe, grah in jo razreči z vodo od kuhanja testenin.

Jaz sem uporabila pirine raviole s tartufi in zagotovo jih ne bom zadnjič!

Nato pa v omako umešaj še kuhane raviole, nežno premešaj in takoj postrezi.

Tako zelo dobro in razkošno!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Mlinotest.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pirini ravioli s tartufi v omaki z gobami in grahom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ta okusov polna kremasta pojedina, sestavljena z omako s jurčki, porom in grahom ter polnjenimi testeninami je nadvse razkošna jesenska jed. Pripravi si jo za posebne priložnosti ali pa občasno kar na čisto običajen dan. Kadar koli si jo že pripraviš, pripravi se na kulinarično poslastico.


Ingredients

Scale

250 g gob (jurčki, šampinjoni, šotorovke …)
40 g masla (razdeljenega na pol)
1 por (ali šalotka ali čebula)
2 stroka česna
50 g graha (svežega ali zamrznjenega)
4 vejice svežega ali 1 žlička suhega timijana
0,5 dl belega vina (neobvezno)
0,5 dl sladke smetane
25 g parmezana
1 limona (1/2 limonine lupinice, 1 žlička limonovega soka
sol, poper po okusu
250 g (1 zavitek) Mlinotestovih pirinih raviolov s tartufi


Instructions

  1. Gobice: Polovico masla stopi in na stopljenega stresi gobe, jih malo posoli in popopraj in dodaj 1 vejico timijanovih listkov. Peci jih, da spustijo morebitno vodo in da se malenkost obarvajo. Nato jih stresi na krožnik in prihrani za kasneje.
  2. Omaka: V isto ponev daj drugo polovico masla, dodaj narezan por, malo posoli in popopraj in kuhaj nekaj minut, da se por zmehča, a ne obarva. Nato dodaj nariban česen in vino, premešaj ter kuhaj kakšno minuto, da se vino ukuha (=da izpari, pusti pa čudovit vonj). Nato dodaj še smetano, listke dveh vejic timijana in večino parmezana ter kuhaj, da se okusi prepojijo in da se naredi omaka. V omako nato umešaj še popečene gobe, grah, naribano lupinico in premešaj ter kuhaj nekaj minut.
  3. Testenine: Ko v omako dodaš gobe, v vreli soljeni vodi skuhaj raviole. Nikar ne zavrzi vode, v kateri se kuhajo!
  4. Dokončaj omako: V omako dodaj nekaj vode od kuhanja testenin in z njo razreči omako, da dobiš svilnato omako. Omako poskusi in po potrebi še dosoli in dopopraj.
  5. Postrezi: V popolno omako nežno umešaj kuhane raviole, jih takoj postrezi in po želji okrasi še z malo svežega parmezana.

Notes

Ob kuhanju testenin nujno prihrani nekaj vode, v kateri se kuhajo, saj z njo na koncu razredčiš omako in jo narediš čudovito svilnato.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.