Pisana kuskus solata s češnjevci, šparglji in gorčičnim prelivom

, 1. May 2017 | No Comments

Tako pisan krožnik pa že mora bit dober, kajne? Oooh, pa še kako dober je – pravzaprav odličen! Ta solata je super za na piknike, lahko pa si jo odneseš tudi v službo ali v šolo, odlična pa je tudi doma. V njej uživaj kot v samostojni jedi, fina pa je tudi kot priloga.

Obožujem kuskus. V solati, v juhi, pripravljen kot priloga. Všeč mi je, da je tako dobrega okusa. Tako mehak. Tako vpijajoč vseh okusov, ki ga obkrožajo. Pa še resnično hitro se pripravi – le preliješ ga z vrelo vodo, počakaš pet minut, pa je. Kuskus solate obožujem, ker jih lahko brez vsakršnega koli napora vzameš s seboj. Pripraviš ga doma, potem pa vzameš s seboj. Odlično počaka in se s časom še izboljšuje.

Tokrat kuskusu dela družba mala četica zanimive zelenjave:

  • redkvice: redkvice nareži na tanke rezinice, čisto enostavno in previdno (!) kar z ostrim nožem
  • mlada čebulica: za to solato uporabi le zeleni del čebulice, beli del prihrani za kak drug recept
  • šparglje: šparglje nareži na koščke, pokapaj z oljem in popeči na ponvici
  • češnjevci: za lepšo barvo uporabi mešanico rdečega in rumenega češnjevega paradižnika, nareži jih na polovičke

Za hrustljavo noto dodaj še popečene mandljeve lističe. Vse okuse pa lepo poveže odličen, kremast in super osvežujoč preliv iz polnozrnate gorčice. Seveda lahko uporabiš tudi navadno gorčico ali pa jo celo izpustiš, ampak … samo poglej no fotko natančneje: te male rjave pikice so polnozrnata gorčica in res luštno izgledajo. Pa še dobre so!

Ta recept je pripravljen v sodelovanju z Luštom, ki na našem Prekmurju prideluje ene najbolj sočnih, dišečih in fantastično izgledajočih paradižnikov vseh vrst in barv. Zaljubljena sem!

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za preliv s polnozrnato gorčico:

  • 2 žlici polnozrnate gorčice
  • 1 žlička medu
  • 6 žlic olja
  • 2 žlici vode
  • lupinica in sok 1 limete
  • sol, poper
  • 1 žlica balzamičnega kisa

Ostale sestavine:

  • 200 g kuskusa
  • 1 pest rdečih in rumenih češnjevcev
  • 1 šopek špargljev
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • 2 mladi čebulici
  • 1 pest redkvic
  • sol
  • poper
  • (olivno) olje

PRIPRAVA

Špargljem odlomi olesenel del – z obema rokama primi konici šparglja in ga prelomi, prelomil se bo ravno tam, kjer se začne oleseneli del. Potem jih nareži na dvo-centimetrske koščke. Položi jih na krožnik, pokapaj z oljem in malo posoli in popopraj, potem pa s čistimi rokami razmaži po celotnih šparljih.

Kuskus stresi v skodelico in prelij z 1,5 kratnikom vrele vode (200 g kuskusa: 350 g vode). Še prej kuskus posoli s ščepcem soli in prelij z žličko olja. Kuskus pokrij s krožnikom in pusti 5 minut, da se napije vrele vode.

Redkvice nareži na tanke lističe, češnjevce pa na polovičke.

Zeleni del čebulic nareži na majhne koščke, beli del pa prihrani za kateri drugi recept. Mandljeve lističe popraži na suhi ponvi, potem pa jih prenesi v šalčko. Na isti ponvi popeci šparglje – v ponev ti ni treba dodajati olja. Šparglje popeci na vseh straneh, približno 5 minut.

Vse sestavine za preliv dobro zmešaj, potem pa poskusi in dodelaj, če je potrebno.

V veliko solatno skledo nadrobi napit kuskus, potem pa dodaj vso zelenjavo in mandljeve lističe.

Prelij s prelivom, …

… nežno premešaj, serviraj in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply