Pita z lososom in bučkami

, 15. Jan 2015 | No Comments

Pita z lososom in bučkami

Te pite človek nikoli ne pozabi! Sočna pitina sredica, polna lososa, pora in bučk je čudovit kontrast zunanji plasti vlečenega testa. Pita je najboljša sveža, lahko pa jo pripraviš predhodno in potem le počasi ponovno segreješ.

Ta pita, narejena po receptu Jamieja je fenomenalna. Poskusi jo!

SESTAVINE

  • 2 pora
  • 3 manjše zelene bučke
  • olivno olje
  • 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
  • 200 g lososa (svežega ali iz konzerve)
  • 100 g feta sira
  • 1 limona
  • 3 jajca
  • vlečeno testo
  • 15 g parmezana

Pita z lososom in bučkami

Pita z lososom in bučkami

PRIPRAVA

Če uporabljaš sveži losos, ga pripravi na naslednji način. Če imaš en velik kos lososa, ga prereži na polovico. Pripravi dva kvadratka papirja za peko in v vsakega posebej zavij kos ribe. Ribi zadelaj v nepropustna paketka, položi na pekač in peci v pečini, segreti na 200°C približno 20 minut. Paketka vzemi iz pečice, ju previdno odpri (pazi, v paketkih bo veliko vroče pare) in fileja prenesi na krožnik. Ko se malenkost ohladita, ju natrgaj na kose.

Pita z lososom in bučkami

Por nareži na kolobarje, bučki pa na kocke. V večji kozici segrej olivno olje in na njem prepraži por in bučki. Dodaj še timijan (stebla zavrzi) in duši približno 20 minut, da se zelenjava zmehča – prvih 10 minut naj bo kozica pokrita s pokrovko. Ko se zelenjava zmehča, posoli in popopraj in pusti, da se ohladi.

Pita z lososom in bučkami

Zelenjavo prenesi v skledo, dodaj losos in nadrobi feto. Dodaj naribano limonino lupino in še malo popopraj.

Pita z lososom in bučkami

Potem pa dodaj še jajca in premešaj.

Okrogel pekač rahlo naolji in vanj položi vsaj dva lista vlečenega testa. Testo naj pokrije dno ter sega čez rob pekača. Na obloženo dno pekača razporedi vso maso, njo pa prekrij s testom. Z listi testa, ki visijo čez rob pekača naredi pokrov, posamezne plasti premaži z malo olja, da se zalepijo. Vrh pite potresi s sveže naribanim parmezanom.

Pita z lososom in bučkami

Pripravljeno pito peci v pečici, ogreti na 180°C, približno 50 minut, toliko časa da testo postane zlato rjavo, parmezan pa se spremeni v okusen hrustljavi pokrov.

Pita z lososom in bučkami

Pito nareži na kose in postrezi.

Pita z lososom in bučkami

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply