Poletna mineštra z makarončki

, 19. Aug 2015 | No Comments

Sveža poletna zelenjava čaka nate! Polna skodelica poletne mineštre s svežo poletno zelenjavo v dišeči juhici z makarončki in dišavnicami je vse, kar potrebuješ za čudovit dan in dobro počutje. Sveža zelenjava je poleti nekaj neprecenljivega, privošči si jo.

Malokatera jed me tako navduši in pomiri kot juha. Vem, sem pač čudna. Juha mi paše poleti in pozimi, pa kadar koli vmes. Poleti, ko je na razpolago ogromno sveže zelenjave – še najbolje kar z domačega vrta! – je zelenjavna juha še posebej dobra. Ne le, da pogreje trebuščkek, tako zelo diši, da je kar noro! Diši, diši, diši!

Tale mineštra je nastala po principu “pospravimo hladilnik”. Imela sem še ravno polovico čebule in koromača, mami mi je dala majhno cvetačo in brokoli, bučk imam itak na pretek, špinača in ohrovt pa sta tudi z maminega vrta. Če doma nimaš vse te zelenjave, ne obupaj, uporabi tisto, ki jo imaš na razpolago.

In kaj je res najboljše pri tem receptu? Enako mineštro lahko pripraviš tudi pozimi – namesto sveže uporabi zamrznjeno zelenjavo. Sicer zimska mineštra ne bo tako lepo dišala, bo pa vseeno okusna. Jap, mineštre so RES zakon!

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 por
  • 2 stebelci zelene
  • 1/2 koromača
  • 1/2 rdeče čebule
  • 1 majhen brokoli
  • 1 majhna cvetača
  • 1 zelena bučka
  • 2 korenja
  • 1 pest listnatega ohrovta
  • 1 pest špinače
  • 1 paradižnik
  • 0,5 dcl paradižnikove kaše
  • 0,5 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne jušne kocke)
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 1 manjša pest peteršilja
  • 100 g makarončkov

PRIPRAVA

Najprej pripravi vso zelenjavo. Por, zeleno, koromač in rdečo čebulo očisti in nareži.

Poletna mineštra z makarončki

Korenje olupi in nareži na kolute. Bučko nareži na kolute, cvetačo in brokoli pa na cvetke. Paradižnik nareži na kocke. Špinačo in ohrovt nareži na rezance.

Poletna mineštra z makarončki

V večji kozici segrej 2 žlici olivnega olja in na segretem olju začni počasi pražiti por, koromač, zeleno in rdečo čebulo. Ko se zelenjava malenkost zmehča, dodaj korenje, bučko, cvetačo in brokoli ter še enkrat premešaj. Dodaj še na kocke narezan paradižnik in premešaj ter počakaj, da se voda, ki jo paradižnik spusti, pokuha.

V kozico sedaj dodaj ohrovt, zalij z paradižnikovo kašo in zelenjavno jušno osnovo in kuhaj približno 10 minut, da se zelenjava že malenkost zmehča.

Poletna mineštra z makarončki

Potem v kozico dodaj špinačo in premešaj. V kozico stresi še makarončke in kuhaj še 10 minut, oziroma toliko, da se makarončki skuhajo. Juho poskusi, posoli in popopraj ter kuhljaj še nekaj minut.

Juho odstavi z ognja, vanjo umešaj polovico sesekljanega peteršilja, juho serviraj in okrasi še s preostalim peteršiljem. Postrezi in uživaj.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply