Polnozrnati peresniki s pečeno zelenjavo

, 14. Sep 2015 | No Comments

Popečena zelenjava je ključ do bogate in izredno okusne omake, ki se odlično poda polnozrnatim peresnikom. Rožmarin je glavna dišavnica v tej omaki, okus pa obogati še žlička balzamičnega kisa. Poleg postrezi s solato.

Ta recept je čudovit prav ob koncu poletja, ko je na razpolago veliko jajčevcev, bučk in češnjevcev, zato jo le pripravi sedaj, dokler je zelenjava še na razpolago.

Omako lahko pripraviš tudi brez predhodnega popekanja zelenjave, bo prav tako okusna. A prav bogat okus dobiš šele s popekanjem zelenjave, zato si le vzemi nekaj več časa. Polnozrnati peresniki se čudovito ujemajo s to omako, lahko pa uporabiš tudi katere koli druge testenine. Okus celotni jedi pa bodo piko na i dodale še popražene drobtine.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 jajčevec
  • 1 bučka
  • 2 stroka česna
  • 1 pest češnjevih paradižnikov
  • 3 dcl paradižnikove kaše
  • 1 žlička suhega rožmarina
  • 1 vejica svežega rožmarina
  • 1 pest sveže bazilike
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 1 žlička balzamičnega kisa
  • 200 (polnozrnatih) peresnikov
  • 1 majhen sušen feferonček
  • 2 žlici drobtin

Polnozrnati peresniki s pečeno zelenjavo

PRIPRAVA

Najprej speci češnjevce. Nareži jih na polovičke, prenesi v pekač, pokapaj z olivnim oljem in posoli in popraj. Peci jih približno 20 minut v pečici, ogreti na 220°C.

Polnozrnati peresniki s pečeno zelenjavo

V veliki kozici segrej žličko olivnega olja in na segretem popeci na kocke narezan jajčecev. Še prej jih potresi s polovico žlicke rožmarina in majhnim ščepcem soli in praži, da se zmehčajo. Zmehčane jajčeve kocke prenesi v posodo. Enako naredi tudi z na lističe narezano bučko in tudi to prenesi v posodo.

Polnozrnati peresniki s pečeno zelenjavo

V isti in prazni kozici segrej še žličko olivnega olja in na segretem prepraži sesekljan česen in sesekljane rožmarinove iglice. Zdrobi še feferonček in praži, da se česen zmehča, a ne obarva.

Polnozrnati peresniki s pečeno zelenjavo

V vreli soljeni vodi skuhaj peresnike po navodilih na embalaži. V kozico k zmehčanemu česnu zlij paradižnikovo kašo ter dodaj še zajemalko vode, v kateri se kuhajo peresniki. Omako na nizkem ognju kuhaj nekaj minut, da se omaka malenkost zgosti.

Drobtine stresi na ponvico, jih prelij z žličko olivnega olja, jih posoli in popopraj ter popraži do rjave barve. Ko se drobtinice popražijo, jih prenesi v skodelico.

Omako poskusi in dosoli in popopraj glede na okus. V omako stresi popražene jajčevce, bučko in pečene češnjevce.

Polnozrnati peresniki s pečeno zelenjavo

Omako premešaj, počakaj, da zavre, potem pa vanjo umešaj žličko balzamičnega kisa.

Polnozrnati peresniki s pečeno zelenjavo

V omako umešaj še peresnike in premešaj.

Peresnike serviraj na krožnik, jih potresi z popraženimi drobtinicami in okrasi z lističi sveže bazilike. Postrezi in uživaj.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply