Ni težko narediti popolno pečenega steaka, če veš kako. V receptu si poglej vse ključne korake, ki jim moraš slediti in se loti priprave. Steak lahko premažeš še s fantastično mešanico fete, masla in dimljene soli. Tako mehak je in tako diši, da te bo popolnoma zasvojil.
Dokler ne poskusiš popolno medium pečenega steaka, ne veš, da so steaki res odlična poslastica. Sama priprava je čisto enostavna in do vedno popolnega steaka prideš, če upoštevaš nekaj pravil. Kako pripraviš popolni steak, sem zapisala v nadaljevanju, še prej pa nekaj besed o ostalih delih jedi. Steak lahko seveda postrežeš s svojo najljubšo prilogo, lahko pa ga razporediš tudi na mešano solato.
Priprava popolnega steaka po korakih
Da vedno dobiš popolno pečen steak, upoštevaj teh nekaj pravil:
- Svež ali odmrznjen
Čisto nič ni narobe, če za pripravo te jedi uporabiš v vakuum pakiran zamrznjen steak. Pomembno je le, da se čez noč odtaja v hladilniku, nato pa je pred peko še vsaj pol ure na pultu. Zato le kupi kak steak ali dva ko so v akciji, ga – če že ni – dobro vakumsko zapakiraj in hrani v skrinji. Tam bo nate počakal tudi kak mesec ali dva. - Sobna temperatura
Zrezek mora biti pred peko ogret na sobno temperaturo. Vsaj 30 minut do ene ure ga imej izven hladilnika in na pultu. To je pomembno zato, da je zrezek enake temperature čez in čez. Če bi bil steak v sredini (ker je le malo bolj debel) mrzel, se temperatura pri peki ne bi tako enakomerno razporedila in sokovi v zrezku ne bi dobro krožili in na koncu bi tako dobili trd zrezek, česar pa res nočemo. - Mariniranje
O tem, ali je steak dobro marinirati, je veliko debate. Mislim, da ni pravega odgovora. Lahko ga položiš v marinado, kjer se marinira čez noč, lahko pa ga z začimbami premažeš tudi le tik pred peko. Ob raziskovanju sem pa vedno prišla do informacije, da ga je dobro posoliti tik pred in še malo po peki. - Ponev ali žar
Za popolno skorjico in hitro pečenje je najboljše, če steak spečeš na žaru ali na ponvi, ki prenese res visoke temperature. Jaz sem za peko uporabila svojo litoželezno ponev. - Tik pred peko
Zrezek pred peko nujno popivnaj s kuhinjsko brisačo na obeh straneh. Zrezek na obeh straneh dobro posoli in popopraj. Ponev segrej na RES visoko temperaturo. - Peka
Na RES vročo ponev zlij nekaj rastlinskega (nikar olivnega, ker ne prenese dobro tako visokih temperatur) olja in počakaj, da se z njega začne kaditi. Zrezek zelo previdno položi na vročo ponev – položi ga stran od sebe – in pusti na miru vsaj minuto. Nekateri priporočajo, da zrezek pustiš peči 4 minute na eni in 4 na drugi strani. Lahko pa zrezek vsako minuto obrneš, da se temperatura ponve ne ohladi in da je steak ves čas v stiku z visoko temperaturo. - Kdaj je steak pečen
Čas peke je odvisen od tega, kako pečen zrezek želiš:
rare: 49–51°C
medium rare: 55–57°C
medium: 60–63°C
medium well: 65–69°C
well done: 71°C ali več
Nujno je treba upoštevati, da se steak med počivanjem še naprej “kuha”, zato ga vzemi iz ponve 2°C pod željenimi stopinjami prekuhanja. Jaz steak vedno spečem medium, za kar potrebujem približno 8 minut. Za peko uporabim termometer, da se res prepričam, da je pečen tako, kot mi je všeč. - Počivanje
Nujno je, da steak po peki počiva vsaj 5 minut, da se sokovi v notranjosti steaka razporedijo. Da se ne ohladi preveč, ga lahko pokriješ s folijo za živila. - Okraševanje
Steak lahko pred rezanjem – na tanke rezine je najbolje – potreseš še z malo soli, lahko pa ga celo namažeš z mešanico masla, fete in dimljene soli – glej recept spodaj. To močno priporočam! - Postrezi takoj po počivanju
Steak je seveda najboljši takoj, ko ga po počivanju narežeš, saj se sicer ohladi in postane trd. Zato le poskrbi, da imaš vse pripravljeno preden zrezek začneš peči. Med počivanjem steaka pa le še vse pokliči k mizi, serviraj vse ostalo, nato pa zrezek namaži, nareži in postrezi. Tako mehko in tako dobro!
Za dober okus steaka ne potrebuješ veliko. Mu pa piko na i dajo malenkosti. Za tisti oh okus priporočam dimljeno sol, ki ga steaku odličen dodaten okus, sploh tistemu, ki ga namesto na žaru spečeš v ponvi. Da ne omenjam, da je dimljena sol preverjeno odlična tudi za na pečeno zelenjavo in pečeno ribo!
Preden pogledava, kako ta božanski obrok pripraviš, pa še nekaj idej, kaj postreči s steakom s feto:
- Šparglji s pehtranovo polivko in mandlji
- Slastni izključno zelenjavni pireji: korenčkov, grahov in z gomoljem zelene
- Coleslaw: osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom
- Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene
- Pečen krompir s španskim pridihom, pečeno koruzo in bučko
- Korenčkovi štruklji
- Bruskete s svežo mocarelo, paradižnikom in baziliko
- Krompirjevi “ježki”
Karkoli že postrežeš s steakom s feto, vem, da te bo jed navdušila!
Da ne bo pomote. Steak je vedno govedina. Uporabiš lahko različne kose. Kateri deli so primerni za pripravo steakov in kako jih lahko pripraviš, si lahko ogledaš tudi na Kralj žara. Jaz sem za tokratnjo fotografiranje izbrala rostbif, dobila pa sem ga v Lidlu. Velik je bil približno 15 cm, širok 8 cm in debel 2,5 cm. Popolno pečen, spočit, namazan s feto in narezan na trakce je bil dovolj za dve osebi, čisto ok pa bi bil tudi za tri ali celo štiri porcije. Ja, z veliko solate in kosom kruha je tistih nekaj 3-5 tankih rezin mesa na osebo čisto dovolj.
Najprej nujno vzemi steak iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Na kuhinjskem pultu naj počiva vsaj 30 minut. Vmes pripravi fetin namaz.
Steak popivnaj, potresi s soljo in poprom, popeci na res vroči ponvi – najbolje kar litoželezni, ker prenese res vroče temperature in nato pusti počivati.
Po vsaj petminutnem počivanju steak namaži s fetinim namazom.
Nato pa ga z ostrim nožem nareži na tanke rezinice. Rezinice so tako mehke, sočne in tako okusne! Pa še info za tiste, ki še ne veste … sok, ki ga vidiš zgoraj na spodnji fotki ni kri, ampak so sokovi steaka. Steak postrezi na mešani solati ali pa s poljubno prilogo.

Popolno pečen steak s feto
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 2-4 osebe 1x
Description
Ni težko narediti popolno pečenega steaka, če veš kako. V receptu si poglej vse ključne korake, ki jim moraš slediti in se loti priprave. Steak lahko premažeš še s fantastično mešanico fete, masla in dimljene soli. Tako mehak je in tako diši, da te bo popolnoma zasvojil.
Ingredients
Sestavine za steak:
- 1 sirloin steak
- Kotányi poper
- Kotányi dimljena sol
- 2 žlici rastlinskega olja
Sestavine za fetin namaz:
- 40 g feta sira
- 20 g masla sobne temperature
- 2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega Kotányi timijana
- Kotányi dimljena sol
Instructions
- Fetin namaz: V posodici zmešaj feto, maslo, timijanove lističe in malo dimljene soli in premešaj, da dobiš kremast namaz.
- Steak: Steak vzemi iz hladilnika vsaj 30 minut pred peko, da se segreje na sobno temperaturo. Zelo dobro segrej litoželezno ponev, nato pa nanjo kapni 2 žlici rastlinskega olja. Tik preden na ponev daš steak, ga dobro obriši s kuhinjsko papirnato brisačko, nato pa obilno posoli in popopraj na obeh straneh. Previdno ga daj na ponev in najprej pusti minuto čisto na miru, nato pa na vsako minuto obrni. Peci toliko časa, da se speče tako, kot ti je všeč. Za medium pečenega ga skupno peci približno 8 minut, oziroma toliko časa, da ima notranjost steaka 60°C. Steak nato prenesi na krožnik in za 5 minut pokrij s folijo. Nato zrezek odkrij, premaži s fetinim namazom in nareži na rezinice.
- Postrezi: Steak postrezi na mešani solati ali pa s poljubno prilogo (ideje zgoraj!).
Notes
Steaka je dovolj za 2-4 porcije, odvisno od tega, kaj postrežeš z njim.
Steak je dober tudi le s soljo in poprom.
Poleg steaka postrezi s solato, kruhom, pirejem … Nekaj idej imaš v receptu zgoraj.
Če svežega timijana nimaš, uporabi sušenega.
- Prep Time: 10 minut + 30 minut segrevanja na sobno temperaturo
- Cook Time: 10 minut