Praznična zelenjavna štruca

, 12. Dec 2017 | No Comments

Oja, tole je zelenjavna, popolnoma vegetarijanska štruca! Narejena je iz kupa zelenjave in drugih zanimivih dodatkov, postrežeš pa jo lahko desetim ljudem. Poleg postrezi z čimerkoli, poleg lepo sodi pire krompir ali pa pečen krompir, lahko pa tudi kakšna druga ljuba priloga.

Tale zelenjavna štruca, ki po izgledu in strukturi izgleda zelo podobna mesni, je pripravljena iz kupa različne zelenjave. Največ barve ji dajo predvsem gobe, ne gre pa zanemariti sušenih paradižnikov, orehov in mešanice čebule, zelene in korenja. Zelo močan okus ji dajo tudi začimbe – malo gorčice, timijan, česen in mleta paprika. Sestavina, ki vse skupaj lepo povezuje pa je cottage cheese, lahko pa seveda uporabiš tudi zrnato skuto.

Slavnostni izgled tej štruci daje premaz. Narediš ga iz kečapa, sojine omake in popra, malo dodatne sladkobe pa ji daje še javorjev sirup.

Štruca je prvi dan dokaj rahla, zato je najboljše, če jo narediš dan prej in pred postrežbo le pogreješ. Če je pripraviš preveč, pa jo lahko tudi zamrzneš.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za približno 10 oseb)

Sestavine za štruco:

  • 1 sesekljana čebula
  • 1 sesekljano steblo zelene
  • 2 na drobne kockice narezani korenji
  • 250 g dobro sesekljanih gob
  • 1 na zelo majhne kockice narezana rdeča paprika
  • 200 g cottage cheese sira (ali skute)
  • 2 zelenjavni kocki
  • 40 g masla
  • 10 kosov drobno sesekljanih v olje vloženih suhih paradižnikov
  • 40 g mletih orehov
  • 2 žlici kečapa
  • 1 žlička gorčice
  • 2 stepena jajca
  • 1 (suha) zmleta žemlja
  • 1/2 žličke česna v prahu
  • 1/2 žličke timijana
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • 50 ml mleka

Sestavine za premaz:

  • 5 žlic kečapa
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlička popra
  • 1 žlica javorjevega sirupa

PRIPRAVA

Maslo stopi v srednje veliki ponvi. Eno žlico daj k mleku, na preostalem pa zmehčaj čebulo, zeleno in korenje. V veliko skledo daj popraženo zelenjavo, gobe, papriko, paradižnike, orehe, cottage cheese, zdrobljeni zelenjavni kocki, ketchup, gorčico, drobtine, jajca, česen v prahu, papriko v prahu, suhi timijan in maslo z mlekom.

Najprej zmešaj s kuhalnico, potem pa še z rokami, nato pa za 10 minut postavi v hladilnik. Pekač obloži s papirjem za peko, nato pa nanj v štruco oblikuj ohlajeno maso.

Najprej peci 25 minut v pečici, ogreti na 175°c.

Vse sestavine za premaz zmešaj v kremast premaz. Pečeno štruco namaži s premazom, peci 10 minut, nato še enkrat namaži s preostankom premaza …

…  in peci še 10 minut. Postrezi toplo ali hladno. Še opomba – štruca se naslednji dan še bolj drži skupaj. Štruca se tudi čudovito zamrzne in odmrzne.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply