Rezanci v bučni omaki z ohrovtom in ocvrtim žajbljem

, 26. Dec 2015 | No Comments

Prečudovitih jesenskih barv ti ni treba iskati le med krošnjami dreves, lahko jih ustvariš tudi na krožniku. Ta jed je prečudovita in polna nežnih okusov. Ohrovt jo naredi še izredno zdravo, piko na i pa naredijo hrustljavi žajbljevi listki. Mmmmm.

Poznaš vonj rumene buče? Mmm … Vonj buče je eden mojih najljubših vonjev v kuhinji. Resnično diši. Ravno zato je že sam začetek pripravljanje jedi iz buče tako zadovoljivo. Sem že povedala, da buča diši? ?

Priprava te jedi res ni zapletena, zato se je loti čim prej.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 300 g rumene buče
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke suhega ali 1 žlička svežega sesekljanega žajblja
  • 1/4 žličke mletega ingverja
  • kajenski poper
  • sol
  • poper
  • 1 žlička kurkume
  • 2 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1/2 jušne kocke)
  • 200 g rezancev
  • 1 večja posodica listnatega ohrovta
  • 2 žlici indijskih oreščkov
  • 1/2 žličke čilija v prahu
  • 1/2 žličke mlete paprike
  • nekaj svežih žajbljevih lističev
  • olivno olje

Rezanci v bučni omaki z ohrovtom in ocvrtim žajbljem

PRIPRAVA

Bučo očisti, olupi in nareži na kocke.

Rezanci v bučni omaki z ohrovtom in ocvrtim žajbljem

V kozici segrej žlico olja in na segretem prepraži sesekljano šalotko. Ko se zmehča, dodaj sesekljan česen in sesekljan žajbelj in premešaj in praži le toliko časa, da česen zadiši. Potem dodaj bučo in kurmumo in praži še minuto, potem pa dodaj jušno osnovo in kuhaj toliko časa, da se buča zmehča – približno 15 minut.

Rezanci v bučni omaki z ohrovtom in ocvrtim žajbljem

Rezance skuhaj v vreli in soljeni vodi po navodilih na embalaži. Po minuti kuhanja k vreli vodi dodaj še očiščen ohrovt.

Rezanci v bučni omaki z ohrovtom in ocvrtim žajbljem

Zmehčano bučo spasiraj s paličnim mešalnikom ali pa zelenjavo prenesi v mešalnik in zmiksaj v kremno zmes.

V ponvici segrej olje in na segretem zelo na hitro prepraži žajbljeve lističe. Pazi, da se ti ne sežgejo! Žajbljeve lističe prenesi na krožnik, obložen s kuhinjsko brisačo, da se odvečno olje odteče, lističi pa ohladijo in postanejo hrustljavi.

Rezanci v bučni omaki z ohrovtom in ocvrtim žajbljem

Kremno bučno zmes ponovno zavri, dodaj 1/2 žličke čilija v prahu, mleti ingver in mleto papriko ter popopraj. Premešaj in poskusi ter dosoli, če je potrebno. V vrelo kremno zmes umešaj odcejene rezance in ohrovt in dobro premešaj.

Rezance z bučno omako serviraj na krožnik, potresi z zdrobljenimi indijskimi oreščki, potresi s kajenskim poprom in okrasi z lističi žajblja. Takoj postrezi.

Rezanci v bučni omaki z ohrovtom in ocvrtim žajbljem

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply