Ta jed z rezanci je resnično razkošna. In ne le zato, ker se v paradižnikovi omaki skriva vodka, ampak tudi zato, ker zaradi dišavnega posipa izgleda res razkošno (in še lepo diši!), ampak tudi zaradi bogatega okusa. Ja, to so vsakdanji rezanci na tretjo potenco in so čudoviti ob praznovanjih ali kar tako, za pocrkljanje. K rezancem se odlično prilega velika skleda zelene solate in kozarec najljubšega vina.
Včasih pride dan, ko se moraš pocrkljati. Takrat si pripravi tole paštico, ki je resnično enostavna in hitra za pripravit, ima pa čudovite bogate okuse, ki te bodo pobožali po duši in želodčku. Vsebuje res malo sestavin, vendar pa prav kombinacija vseh navduši. Verjemi, da bo všeč tebi in čisto vsakemu, ki jo bodo poskusili. V omaki se nahaja nekaj žlic vodke, ki omako naredi neverjetno bogato. Vendar ne skrbi. Ker vodko pokuhaš, preden dodaš paradižnikovo kašo, ves alkohol izpari, pusti pa čudovito aromo in okus.
Če ti je sama jed premalo, poleg postrezi s popečenimi gamberi, lahko pa je čudovita priloga še kakšni drugi morski ali mesni jedi. Vsekakor pa predlagam, da poleg postrežeš s kozarcem vina in veliko skledo solate.
Ta jed se res hitro pripravi – potrebuješ vsega 15 minut. Prav zato ne vidim potrebe, da se pripravlja vnaprej. Predlagam, da jo pripraviš, takoj postrežeš in se navdušuješ nad okusi.
Preden pogledava sestavine za tole luštno jed in potek priprave, pa preveri še nekaj odličnih jedi s testeninami:
- Rezanci v svilnati mascarpone omaki z gobicami in pestom
- Makarončki iz enega lonca z zelenjavo in sirom
- Božanski masleni špageti s česnom in šparglji
Za hitro in enostavno pripravo rezancev v paradižnikovi omaki z vodko potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
Najprej pripraviš dišavni posip.
Nato pa v isto, a le obrisani ponvi pripraviš še omako. Vodko dodaš potem, ko zmehčaš šalotko in česen in preden dodaš paradižnikovo kašo.
Ker se omaka skuha res hitro, daš rezance kuhati preden začneš pripravljati omako, nato pa jih umešaš v kremno, dišečo in ah le božansko omako.
Že sama omaka z rezanci je fenomenalna, ko pa dodaš še dišeče drobtine, pa le še cmokaš od užitka! To je tako razkošno, tako dobro! Njam!

Rezanci v paradižnikovi omaki z vodko in dišavnim posipom
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta jed z rezanci je resnično razkošna. In ne le zato, ker se v paradižnikovi omaki skriva vodka, ampak tudi zato, ker zaradi dišavnega posipa izgleda res razkošno (in še lepo diši!), ampak tudi zaradi bogatega okusa. Ja, to so vsakdanji rezanci na tretjo potenco in so čudoviti ob praznovanjih ali kar tako, za pocrkljanje. K rezancem se odlično prilega velika skleda zelene solate in kozarec najljubšega vina.
Ingredients
Sestavine za paradižnikovo omako:
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 1 ščepec čilijevih kosmičev ali 1 sušen feferonček (neobvezno)
- 4 žlice vodke
- 0,5 l paradižnikove kaše ali pelatov
- olivno olje
- sol, poper
Sestavine za dišavne drobtine:
- 2 vejici svežega peteršilja
- 2 žlici drobtin
- sol, poper
- olivno olje
Ostale sestavine:
- 200 g rezancev
Instructions
- Dišavne drobtine: V ponev stresi drobtine, sesekljan peteršilj, malo soli in popra ter žlico olja ter premešaj in praži kakšno minuto, da se drobtine zlato obarvajo. Nato dišeče drobtine prenesi v skodelico.
- Rezanci: Rezance skuhaj v vreli soljeni vodi glede na navodila na embalaži.
- Omaka: V isti ponvi – le malo jo obriši s kuhinjsko brisačo – segrej žlico olja in na segretem najprej zmehčaj sesekljano šalotko, nato pa dodaj še sesekljan česen in čilijeve kosmiče. Ko česen zadiši, dolij vodko, dobro premešaj in kuhaj 2 minuti, da alkohol izpari, vodka pa se okuha. Dolij paradižnikovo kašo, malo posoli in popopraj in premešaj ter kuhaj še 2 minuti, da se okusi prepojijo.
- Vse skupaj: Odcejene rezance prenesi v omako, dobro premešaj, kuhaj še minuto, nato pa serviraj z dišavnimi drobtinami in takoj postrezi.
Notes
Če šalotke nimaš, uporabi rdečo čebulo.
Čilijevi kosmiči so popolnoma neobvezni.
Če rezancev nimaš, lahko uporabiš tudi špagete.
- Prep Time: 5
- Cook Time: 15 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen februarja 2015, v decembru 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: